Dnes Prague Edition

Nejlépe umí dojit roboti

Zemědělci nakupují aplikace, senzory a počítače. O tom, kdy budou hnojit, rozhodne stroj.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Původně se dojilo do konve, později do trubek. Dnes práci přebírají dojicí roboti. Na českých farmách je jich už podle hlavního dodavatele, společnost­i Agro Partner, přes 260. A je to teprve začátek. Už teď je jasné, že ani konzervati­vní obor, který člověka živí od nepaměti, se neubrání evangeliza­ci moderními technologi­emi.

Jeden z prvních uživatelů dojicích robotů je Zemědělské družstvo Pluhův Žďár na Jindřichoh­radecku. O tom, kdy se podojí, nerozhoduj­e farmář, ale sama kráva. Obojek s respondére­m, který má kolem krku, kontroluje její přežvyková­ní a správnou funkci bachoru.

Zvíře identifiku­je, jakmile přijde k dojicímu robotovi, a ten naskenuje vemeno, očistí struky a dá se do práce. Při tom sbírá o zvířeti spoustu informací, které se dál analyzují. Váhu, teplotu, barvu mléka…

„Roboti mají pozitivní vliv na produktivi­tu práce, kvalitu mléka i dojivost. Ta se zvýšila až o tři litry na den na zvíře, změřit se to však nedá,“shrnul předseda představen­stva ZD Pluhův Žďár Karel Bednář.

„Robot jakoukoliv odchylku od průměru okamžitě hlásí. Problém je schopen odhalit o dva až tři dny dřív než člověk,“popsal Petr Gondek, ředitel divize stájových technologi­í firmy Agro Partner. Ta tuzemským zemědělcům dodala dvě stě dojicích robotů nizozemské značky Lely.

Velký zájem je také o přihrnovac­í automaty, které jezdí na krmném stole sem a tam, aby kravám pod nos nahrnuly jimi rozházené krmivo. Dřív se to dělalo ručně lopatou nebo traktorem. Pořízení takových robotů vyjde v průměru na více než tři miliony korun.

Senzory v obilí

Zájem roste i o senzory, které jsou teď častěji vidět v rostlinné výrobě. Bílé krabičky, které trčí z obilí nebo hromad sklizené úrody v hale, měří teplotu, vlhkost i srážky a jsou schopny na dálku zprávou do mobilu varovat agronoma, aby přijel na pole nebo zasáhl, než se spálí zavlhlá úroda.

Na principu internetu věcí pracují také meteostani­ce, které sbírají informace o mikroklima­tu porostu. Na základě toho aplikace využívané farmáři vypočítají pravděpodo­bnost výskytu chorob.

„Má to velký dopad na ochranu životního prostředí. Nestříkám preventivn­ě, ale jen když je potřeba,“říká Adam Zlotý, ředitel společnost­i CleverFarm, která prodává tyto technologi­e a vyvíjí mobilní a počítačové aplikace, které dál pracují s posbíraným­i daty. „O tento segment internetu věcí je obrovský zájem. Od začátku roku máme desítky klientů na senzory,“dodal.

Mnohem menší zájem je zatím podle něj o systémy takzvaného precizního zemědělstv­í. Stroje jsou na základě analýzy informací schopny hnojit či postřikova­t s přesností na dva centimetry. CleverFarm k tomu využívá družicové snímky. Postřikova­č nebo rozmetadlo jsou pak schopny přidat dávku tam, kde je porost slabý, a ubrat tam, kde je větší aplikace zbytečná. Na trhu jsou také firmy, které informace z polí sbírají pomocí dronů.

Jeden řidič, dva traktory

Firem, které se analýzou těchto dat zabývají, je mnoho. Masové rozšíření podobných systémů na farmách však teprve přijde. Překážkou je zatím nevybaveno­st podniků moderní technikou. Stroje musí mít GPS, případně rozhraní isobus. Třeba postřikova­če, kde je systém schopen vypínat a zapínat trysky nejen po sekcích, ale i jednotlivě, jsou na trhu zhruba poslední dva roky.

„Nové postřikova­če postupně přicházejí na trh. Dají se sice přestavět i staré stroje, ale vždy je otázka, zda se to ekonomicky vyplatí,“říká Michal Krutiš, jednatel společnost­i Agri-precision, která učí zemědělské stroje, aby se uměly samy řídit. To je podle něj v přesném zemědělstv­í nutné.

„Dnes ani dobrý řidič nemá šanci být lepší než autopilot, který se řídí satelitním signálem a pracuje s přesností na dva centimetry,“tvrdí. Obsluha v takovém stroji může pustit volant z ruky.

Některé firmy, například John Deere, vyvíjejí samořidite­lné traktory, jejich používání však zatím naráží na bezpečnost­ní a legislativ­ní bariéry, podobně jako samořidite­lné automobily. Testuje se i systém, kdy jeden řidič řídí dva traktory.

Nabízí se otázka, zda je nutné, aby stroje jezdily s takovou přesností. Odborníci mají několik argumentů, které myšlenku podporují. Tím prvním je přínos pro životní prostředí. Sníží se počet přejezdů po poli, a tím riziko půdní eroze. Zemědělec ušetří peníze za hnojiva, herbicidy i naftu. Pokud počítač správně rozhodne, na jakém místě posílit plodiny, může to zvýšit hektarový výnos.

„Environmen­tální dopady se těžko měří. Ale pokud jde o desikaci (cílené ukončení vegetace, pozn. red.), naše pokusy naznačují, že lze ušetřit kolem 40 procent látky,“říká vedoucí Centra precizního zemědělstv­í při České zemědělské univerzitě František Kumhála. Precizní zemědělstv­í podle něj zažívá rozmach a zemědělci mají o tyto systémy větší zájem.

Milionové investice

Novou techniku za sedm milionů korun si pořídila Zemědělská akciová společnost Mžany, která hospodaří na 1 870 hektarech půdy na Královéhra­decku. Po poli jezdí s několika supermoder­ními stroji.

„Například nový postřikova­č nám ušetří okolo 20 procent postřiku,“tvrdí ředitel Luděk Homoláč. Používá také N–senzor, velký přístroj připevněný na střechu traktoru, který opticky měří obsah chlorofylu a hustotu porostu, aby rozmetadlo dodávalo rostlinám optimální množství dusíkatých hnojiv.

„Snažíme se zemědělstv­í dělat moderně, minimalizo­vat přejezdy po poli a snížit případnou půdní erozi. Tady je však nejdůležit­ější přidávání organickýc­h hnojiv do půdy, což věděli už naši předci,“dodává Homoláč.

Nové technologi­e využívá podle Zemědělské­ho svazu ČR už 73 procent tuzemských zemědělský­ch podniků. Za novinky utrácejí velké agrokomple­xy i malé farmy. „Do moderních technologi­í souvisejíc­ích s precizním zemědělstv­ím plánuje v příštích pěti letech investovat 80 procent zemědělský­ch podniků,“říká Martin Pýcha. Využívají dotací z Programu rozvoje venkova.

 ?? Foto: Agro Partner, Zemědělský svaz ČR ??
Foto: Agro Partner, Zemědělský svaz ČR
 ??  ??
 ??  ?? Zemědělstv­í s roboty Roboti přihrnují kravám seno (nahoře), správně je podojí (vlevo) a ještě jim změří teplotu a zkontroluj­í kvalitu mléka. Tyto nové technologi­e, jako je třeba dálkové ovládání postřikova­če (dole), využívají asi tři čtvrtiny zemědělců.
Zemědělstv­í s roboty Roboti přihrnují kravám seno (nahoře), správně je podojí (vlevo) a ještě jim změří teplotu a zkontroluj­í kvalitu mléka. Tyto nové technologi­e, jako je třeba dálkové ovládání postřikova­če (dole), využívají asi tři čtvrtiny zemědělců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia