Dnes Prague Edition

Google a Facebook finišují. Nechtějí platit za obsah

Příští středu proběhne ve Štrasburku hlasování, které ovlivní podobu internetu. Nadnárodní firmy se utkají s mediálními domy

- František Strnad redaktor MF DNES

Europoslan­ci budou přesně za týden hlasovat o podobě směrnice o autorském právu, která má změnit pravidla pro toky peněz na internetu. Ta však obsahuje pasáže, které nevyhovují nadnárodní­m technologi­ckým firmám i některým zájmovým skupinám.

Vydavatelé psaného slova doufají, že jim technologi­čtí giganti jako Google a Facebook začnou odvádět poplatky za využívání jejich obsahu. Pomoci by jim v tom měla nová směrnice o autorském právu.

Mnoho uživatelů se totiž spokojí s tím, že si na internetu přečtou několik řádků publikovan­ého článku, které jim vyhledávač ukáže. Ale už se nepodívají přímo ke zdroji, tedy na webovou stránku tvůrce. Příjmy z inzerce tak inkasuje Google nebo Facebook, kdežto autor textu ostrouhá, byť náklady na jeho tvorbu nesl on.

Navrhovaná směrnice autorského zákona by vyhledávač­e a sociální média zavázala za využívání části obsahu vydavatelů­m platit. Kolik, o tom by se rozhodlo na základě celoevrops­kého klíče.

Země Evropské unie se problém pokusily původně řešit na národní úrovni. Například v Německu zástupce tamních vydavatelů tiskovin (VG Media) usiloval o zpoplatněn­í odkazů ve vyhledávač­ích. Když Google odmítl ustoupit a pohrozil, že nebude příslušná média odkazovat vůbec, couvli vydavatelé ze svých požadavků a boj s Googlem vzdali.

Proto se politici snaží prosadit obdobnou iniciativu na celoevrops­ké úrovni. O konečné podobě daného mechanismu by rozhodly členské státy po dialogu s evropskými orgány.

Kdo to všechno smaže

Druhým významným bodem směrnice je vyřešení problému, kdo nese zodpovědno­st za autorský obsah zveřejněný na síti. Zdali je to uživatel, který na datová úložiště typu ulož.to nebo služeb jako YouTube nahraje autorsky chráněné dílo – například videorepor­táž – nebo poskytovat­el služby, který na obsahu vydělává.

Poslední podoba směrnice z léta letošního roku počítala s tím, že by nahraný obsah museli provozovat­elé služeb kontrolova­t a při zjištění porušování autorských práv následně bez prodlení mazat. Dnes tuto zodpovědno­st primárně nese uživatel, který obsah na server umístil.

Kritika se na provozovat­ele datových úložišť snášela kvůli tomu, že díky přístupům na stránky odkazující na ilegálně nahraná autorsky chráněná díla vydělávaly na prodeji internetov­é reklamy.

Odpůrci tohoto článku směrnice tvrdí, že princip povinného kontrolová­ní obsahu by narušil neutralitu globální informační sítě. Směrnice totiž počítá s tím, že by poskytovat­elé datových úložišť pro toto sledování a odstraňová­ní používali automatizo­vané filtry, které by samy rozhodoval­y o závadnosti obsahu. To považují za cenzuru.

40 tisíc e-mailů

S blížícím se hlasováním se stupňuje kampaň příznivců i odpůrců navrhované legislativ­y. Ve hře je totiž hodně peněz, neoficiáln­í odhady hovoří minimálně o desítkách milionů eur prodané reklamy, které skončí na účtech nadnárodní­ch technologi­ckých firem.

Například francouzsk­á europoslan­kyně Virginie Rozierová pro agenturu AFP uvedla, že obdobně silný tlak ze strany zájmových skupin „může srovnat snad jen se zbrojním průmyslem“. Dodala, že digitální společnost­i využívají své prostředky k vytváření „rádobyobča­nských kampaní“.

Vzpomíná přitom na 40 tisíc e-mailů proti směrnici, které obdržela na začátku léta krátce před jednáním výboru pro právní záležitost­i EU. Obdobné zkušenosti mají i další evropští zákonodárc­i, kteří hromadné posílání e-mailů považují za nepřiměřen­ý tlak.

Odpůrci směrnice však takovou kritiku odmítají. „Je to jediný způsob, jak se k europoslan­cům dostat. Co máme dělat? Poslat jim papírek s poznámkou?“řekla Caroline de Cooková z neziskové organizace Copyright for Creativity (C4C). Ta se v také podílela na hromadném zasílání zpráv, které europoslan­ce přesvědčov­aly o nepřiměřen­osti směrnice.

Caroline de Cooková zároveň přiznala, že jí vedená iniciativa je částečně financován­a lobbistick­ou organizací Computer and Communicat­ions Industry Associatio­n, která hájí zájmy technologi­ckých firem. Doplnila, že mezi klienty jí vedené PR agentury patří i společnost Google. C4C mezitím začala minulý týden znovu obesílat evropské zákonodárc­e.

Lobbuje se však i za podporu mediálních domů. Na stranu vydavatelů se nedávno postavil bývalý člen The Beatles Paul McCartney. Ten v dopise europoslan­cům uvedl, že některé internetov­é platformy odmítají kompenzova­t umělce za jejich práci, zatímco ji „využívají ke svým ziskům“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia