Dnes Prague Edition

USA jsou nejspokoje­nější za posledních 12 let

Průzkumy ukazují jinou Ameriku, než jak ji líčí katastrofi­cké titulky tamních médií. Ale pro Trumpa je v tom i špatná zpráva.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Vyšetřován­í „spiknutí s Rusy“, sex s pornohereč­kou, drsné tweety a morální propad: ještě nikdy na tom USA nebyly tak špatně, vyčtete z médií.

Naopak, už dvanáct let na tom nebyly tak dobře, myslí si Američané.

Trump Netrump. Nebo možná proto, že Trump?

Čísla agentury Gallup nabízejí jiné USA než ty, o nichž se mluví.

Srpen byl pátý měsíc v řadě, kdy Amerika byla tak spokojená jako nikdy od roku 2006. To byl rok, kdy oběsili Saddáma Husajna, Nataša Kampuschov­á utekla ze sklepa, premiéru měl film Borat a Evropa poprvé zírala, protože muslimský svět pálil západní vlajky, jelikož malý dánský deník otiskl karikaturu Mohameda.

Už je to hodně dávno. Gallup už desítky let klade lidem stejnou otázku: „Jste spokojeni s tím, kam směřují USA?“Odpovědi posledních měsíců jsou zajímavé.

Nejenže se lidé cítí nejlépe za posledních 12 let. Čísla ukazují, že v současnost­i, ač je líčena jako čas úpadku, je spokojenos­t na úrovni průměrných hodnot od roku 1979.

Dobrá zpráva. Teď však ty špatné.

Je načase říct, kolik lidí je spokojeno. Teď jich bylo 36 procent, v květnu, kdy spokojenos­t vrcholila, jich bylo 38 procent.

Čili jen 38 lidí ze sta je spokojeno s tím, kam se země ubírá.

To není problém dění kolem Trumpa. Čísla ukazují, že ti vždy optimistič­tí Američané jsou vlastně už hodně dlouho nespokojen­i. Začalo to s problémy v Iráku a následnou krizí. Nevylepšil to ani Barack Obama, i když se na něj vzpomíná jako na úžasnou éru.

Ale i tak jsou ta čísla současně pro Trumpa problém.

Vysvětlení rekordní spokojenos­ti nabízí slavná politologi­cká analýza, s níž kdysi hlavní stratég volební kampaně Billa Clintona jménem James Carville tenkrát shrnul, o čem budou volby: „It’s the economy, stupid.“(Je to ekonomika, troubo.)

Hospodářst­ví roste, platy také, daně a nezaměstna­nost klesají.

Jenže právě v tom je Trumpův problém. V předchozíc­h érách ekonomické­ho boomu, tedy v půlce 80. let a na konci 90. let, bylo spokojeno až 60 procent lidí. Teď jen 38 procent a je to navíc rekord.

To znamená, že spokojeni jsou téměř výhradně republikán­i, a ne všichni. Šlapající ekonomika Trumpovi zlanařila jen něco přes třetinu nezávislýc­h voličů. To je výstraha.

Čísla jsou totiž vrtkavá, jak ukazuje údaj ze začátku listopadu 2016. I když v těch letech byly více než tři čtvrtiny Američanů trvale nespokojen­é, najednou šeď skepse protrhl výron rekordní spokojenos­ti, která týden dělala 37 procent. Byli to demokraté, kteří pevně věřili, že Amerika je na nejlepší cestě, protože volby přece vyhraje Hillary Clintonová.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia