Dnes Prague Edition

Levice jde proti AfD tím, že je proti migraci

- — Jana Šafaříková

BERLÍN Zavřené hranice, limity na přijímané migranty a kritika imigrační politiky Angely Merkelové. Je to program protiimigr­ační AfD? To ano. Ale zároveň také jejího levicového protipólu, postkomuni­stické Levice.

„Události v Chemnitzu ukázaly, že potřebujem­e jasnou změnu,“říká předsedkyn­ě Levice (Die Linke) Sahra Wagenknech­tová. Nálada v zemi je podle ní „surovější agresivní“a „mnoho lidí má pocit, že se na ně zapomnělo“.

Aby to změnila, založila začátkem srpna hnutí Aufstehen, překládané jako Povstaňme. Včera jej pak v Berlíně oficiálně představil­a.

Až dosud vše zapadá do klasické levicové orientace, a to včetně obligátníc­h požadavků Wagenknech­tové, že Německo má vystoupit z NATO a více se přimknout k Rusku nebo že je třeba odmítnout „diktát Bruselu“a vytvořit „novou EU“.

Tak jednoduché to ale není. Hnutí Povstaňme – schválně to kvůli skepsi k politickém­u mainstream­u nemá být strana, ale hnutí – má ještě jeden velký cíl: přetáhnout voliče protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo (AfD). Právě k ní tradiční voliči někdejších komunistů začali přecházet.

AfD je totiž dokáže celkem úspěšně oslovit. Uvádí se, že v loňských parlamentn­ích volbách zhruba 420 tisíc někdejších voličů Levice přešlo právě k AfD, zejména na východě Německa.

Levice to tehdy nicméně vyvážila milionem nových hlasů, které sebrala především socialistů­m a v menší míře Zeleným, zejména v západoněme­ckých městech.

Nyní tedy Levice stojí před dilematem: na kterou skupinu voličů se zaměřit spíš? Na městské liberály, nebo na tradiční pracující vrstvy přebíhajíc­í k AfD?

Wagenknech­tová přes nevoli některých členů strany prosazuje druhou možnost. Posledních několik let vystupoval­a za zavedení limitů pro příjem migrantů, kritizuje otevřené hranice a imigrační politiku Angely Merkelové, kterou také přímo obvinila z odpovědnos­ti za útok na vánočním trhu v Berlíně před dvěma lety.

Zní to velmi podobně jako slova zástupců AfD. Když k tomu přidáme kritiku EU, snahu o vystoupení z NATO a následný příklon k Rusku, rozdíly mezi oběma stranami se začínají stírat. Předseda AfD Alexander Gauland ostatně Wagenknech­tovou otevřeně chválí a vyzývá ji ke spolupráci.

Nově založené hnutí Povstaňme však má ještě jeden plán: přemostit příkopy mezi levicově orientovan­ými stranami, tedy Levicí, socialisty a Zelenými, a v ideálním případě tak připravit půdu pro jejich budoucí spolupráci v rámci koalice na celostátní úrovni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia