Dnes Prague Edition

Annamária, romský Forest Gump, už má běžecké boty

Malé romské atletce přijel poblahopřá­t i slovenský prezident Andrej Kiska.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA Běh na 750 metrů, díky němuž se třináctile­tá romská školačka Annamária Horváthová stala v minulých dnech slavnou i daleko za hranicemi Slovenska, se odehrál už v červnu.

Až před pár dny někoho z Centra volného času CVrČek napadlo dát na Facebook fotografii, kde stojí Annamária jako vítězka Běhu pro zdraví se zlatou medailí v balerínkác­h na stupních vítězů. Fotka se jako „virál“rozletěla po Slovensku a vyvolala poprask. Takový, že dnes Anněmárii nikdo neřekne jinak než „Forrest Gump z Moldavy“.

V pondělí si čas na cestu do jedenáctit­isícové jihosloven­ské Moldavy nad Bodvou našel při zahájení školního roku i prezident Andrej Kiska. „Bez nějaké atletické přípravy ukázala svůj talent a dokázala zvítězit,“ocenil dodatečně atletický výkon školačky Kiska. „Příběh Annymárie ukazuje, že každé dítě u nás má dostat šanci. Ať už projeví talent ve sportu, nebo ve škole, měli bychom vytvořit systém, abychom každému dítěti, ve kterém něco je, tuto šanci dali,“řekl Kiska. Od prezidenta dostala romská školačka, která se i výborně učí, batoh se sportovním­i potřebami. Běžecké boty jí už mezitím věnoval jeden slovenský sponzor.

Jen každý pátý Rom pracuje

Kiska také navštívil místní romskou osadu Budulovská, kde Annamária vyrostla. „Na Slovensku počet romského obyvatelst­va dosahuje pomalu deseti procent,“připomněl prezident. A dodal, že vláda zásadní problémy skoro půl milionu slovenskýc­h Romů neřeší. „Je to slabé vzdělání, nedostateč­ná hygiena v osadách, neochota mnohých zaměstnava­telů přijímat Romy do práce,“vyjmenoval prezident.

V posledních letech se sice postavení Romů mírně zlepšilo, práci má kolem 20 procent z nich, což je sice nejvíc v historii, ale stále neporovnat­elně méně než u většinové populace. Obrovský rozdíl je stále i ve vzdělávání. Na střední školy chodí přes 85 procent většinové populace, zatímco u Romů to je pod 30 procent.

Annamária, která se stala slavná i proto, že si prý před během odmítla půjčit tenisky od spolužaček, vyvolala vlnu pozitivníc­h reakcí Slováků. Současně ale parlamentn­í strana Rodina oznámila návrh zákona proti „nepřizpůso­bivým“, který má umožnit zakázat Romům vstup do města už jen při pouhém podezření, že tam spáchají trestný čin.

 ?? Foto: Facebook ?? Vítězství v balerínkác­h Annamária na dnes už slavné fotografii, která díky Facebooku obletěla v minulých dnech Slovensko.
Foto: Facebook Vítězství v balerínkác­h Annamária na dnes už slavné fotografii, která díky Facebooku obletěla v minulých dnech Slovensko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia