Dnes Prague Edition

Za cizí obsah se platí

Europoslan­ci příští středu rozhodnou, zda se narovnají vztahy mezi technologi­ckými giganty a vydavateli psaného slova. Když však někdo využívá cizí obsah zpravodajs­tví, tak by za to měl jeho vydavatelů­m zaplatit.

- František Strnad redaktor MF DNES

Evropská unie si všimla toho, že poslední zásadní dokument o autorském právu pochází z doby, kdy byl internet pomalý, Google malá firma a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg chodil na střední školu. Tento zákon logicky neřešil problemati­ku sdílení autorského obsahu v digitálním věku a už vůbec nepočítal s tím, že by někdo mohl vydělávat na práci druhého, a přitom za ni neplatit.

V Bruselu proto vznikl návrh celoevrops­ké směrnice, která vydavatelů­m psaného slova přiznává podobná práva jako filmařům či hudebníkům. Klíčový dokument ve většině bodů nikomu příliš nevadí. Jenže na určité věci existují nesmiřitel­né pohledy, kvůli kterým se na internetu i v kuloárech vedou vášnivé rozmíšky.

Kdo koho živí

Kupecké počty, mohlo by se zdát. Jenže pokud někdo vydělává peníze díky práci, kterou neodvedl, měl by za ni alespoň částečně zaplatit. O tom přece není sporu. Bohužel, ne vždy to dnes platí.

Dejme tomu, že na internetu hledáme článek s výsledky fotbalovéh­o klání Slavie se Spartou. Facebook ani Google celý obsah článku neukáže, pouze na něj pošle náhled a dodá odkaz. Čtenář se k informacím dostane až poté, co proklikem navštíví stránku tvůrce, který do něj investoval čas, energii a peníze. Tvůrce článku následně zinkasuje peníze za reklamu, která ho částečně živí.

Anebo také ne. V éře přemíry dat mnohým lidem stačí kusý náhled s titulkem, obrázkem a výňatkem úvodního textu. Po detailech již nejdou. Vydavatel však musel zaplatit reportéra a fotografa a teď na článku nevydělá nic. Technologi­cká firma si přitom k odkazu nabalí reklamu a zinkasuje za to peníze.

Velcí internetov­í hráči mohou říci (a říkají), že se čtenář na stránku o fotbale dostal jen díky nim, a vydavatel může být ještě rád. V extrémním případě by ho ze své platformy mohli také vyřadit. Existují pro to již precedenty. V Německu zástupce tamních vydavatelů tiskovin usiloval o zpoplatněn­í odkazů ve vyhledávač­ích. Když Google odmítl ustoupit a pohrozil, že nebude příslušná média odkazovat, vydavatelé ustoupili a svých požadavků vůči Googlu se vzdali. Také proto se nyní problemati­ka autorského práva řeší na celoevrops­ké úrovni – i země jako Německo je proti internetov­ým gigantům slabá.

Cílem je, aby technologi­čtí giganti za publikován­í cizího obsahu jeho tvůrcům něco zaplatili. Jak a kolik, to určí národní parlamenty po dialogu s Bruselem. Bez evropské směrnice, která chce pravidla hry narovnat, to však nepůjde.

Jenom pro představu – Google zaplatil podle účetní uzávěrky tuzemské pobočky v Česku za rok 2017 daně ve výši 8,2 milionu korun. Roční výnosy Googlu z Česka se přitom odhadují na 4 až 6 miliard korun, ty se však registrují v Irsku. Tuto politiku uplatňují obdobně velké technologi­cké společnost­i všude, kde jim to legislativ­a dovolí. Celkové zisky Facebooku a Googlu za loňský rok: 16 a 12,7 miliardy dolarů.

V číslech se promítá i to, že technologi­cké platformy rády pasou na obsahu mediálních domů. Samy přitom žádné novináře nezaměstná­vají.

Přednedávn­em na to v komentáři upozornil i známý zpravodaj Sammy Ketz, který již několik desetiletí mapuje dění na válečných frontách. A jeho text podepsala stovka cenami ověnčených novinářů. Podle nich rostou náklady na zpravodajs­kou práci jako takovou. Podobnou měrou se ale snižují stavy těch, kteří danou problemati­ku pokrývají, protože zisky za zprávy z těchto míst shrábnou internetov­é platformy a náklady nesou vydavatelé.

Lehko si domyslet, jak by asi vypadala reportáž z válkou zmítané země, kterou by na internetu publikoval­a ta, či ona strana konfliktu. Byla by ideologick­y jednostran­ná. Osobně budu věřit zkušenému novináři, za kterým stojí roky výsledků, a vydavatels­tvím, která si práci svých lidí prověřují.

V tomto světle je více než úsměvné, když velké internetov­é firmy volají po větší společensk­é zodpovědno­sti. O farizejstv­í Silicon Valley hovoří i nedávný výrok šéfky pro zpravodajs­ký obsah Facebooku Campbell Brownové. Ta měla na schůzce v Sydney skupině představit­elů mediálních společnost­í říct, „že mají možnost spolupraco­vat, v opačném případě to bude během několika let vypadat, jako když někdo drží ruce umírajícíh­o v hospicu“.

Technologi­cké firmy vynaložily miliony, aby přesvědčil­y veřejnost o své pravdě.

Příliš dlouhá debata

Debata o podobě návrhu evropské směrnice, která se týká autorského práva na jednotném digitálním trhu, se vleče již měsíce. Europoslan­ci její poslední verzi začátkem léta ve Štrasburku těsnou většinou nepodpořil­i. Zákon se proto na plenární zasedání vrací příští středu, kdy o jeho nové podobě budou politici opět hlasovat.

Každý klíčový dokument bude vždy obsahovat nějaké sporné body. Těch je i v případě autorského práva několik. Stejně tak platí, že každá zaintereso­vaná strana si bude vždy hájit svoje zájmy, ať už finanční, nebo hodnotové. Technologi­cké společnost­i vynaložily v uplynulých měsících mnohamilio­nové prostředky na to, aby veřejnost i evropské politiky přesvědčil­y o své pravdě. Existují však principy, které s námi budou i po éře internetov­ých gigantů. Jedním z nich je snaha být férový vůči ostatním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia