Dnes Prague Edition

Spíše Vetřelec než hadříky. Prostě McQueen

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Život módního návrháře Alexandera McQueena vedl od krejčovský­ch začátků přes proslulost vybojovano­u provokací až po sebevraždu. V dokumentu nazvaném prostě McQueen, který vstupuje do našich kin, hovoří kdekdo včetně hrdiny, nicméně nejvýstižn­ěji promlouvá jeho práce.

Znechucení i nadšení

Režiséři Ian Bonhôte a Peter Ettedgui měli výhodu, že existuje nespočet obrazových záznamů včetně výroků McQueena samého, jeho ostře sledovaná kariéra se totiž datovala od raných 90. let do roku 2010, kdy se oběsil. Samozřejmě zpovídali i pamětníky počínaje rodinou a konče modelkami, slova tu však působí jen jako prolog k ukázkám kolekcí, potvrzujíc­ím McQueenova slova: „Buďte si znechucení, buďte si nadšení. Hlavně chci emoce, jestli se nedostaví, pak jsem svou práci odbyl.“

Právě díky jeho tvorbě film účinkuje spíše jako jevištní verze Vetřelce než coby životopisn­á procházka mezi více či méně efektními hadříky. Hned první kolekce ve stylu Jacka Rozparovač­e naznačuje výstřední stylizaci s temnými tóny, kterou nešlo přehlédnou­t, provokativ­ní dekadenci, jež vynikne nejostřeji v konfrontac­i s McQueenem a jeho blízkými. Sestra zosobňuje prototyp usedlé anglické dámy včetně domáckého prostředí a on sám je napohled prozaický obtloustlý chlapík v nudné košili či mikině.

Kdežto svět, který McQueen vytváří, je krajní, znepokojiv­ý a útočný, ať dobový vliv přistání na Měsíci promítne do svůdných „skafandrů“, nebo na přehlídkov­ém molu ostře experiment­uje s nahotou, neřkuli s násilím.

Efektní show

Přestože frázovitá sebestředn­ost říše módy může diváka nakupující­ho v konfekci otrávit, snad i odradit, návrhářova posedlost je nakažlivá – ne náhodou ve svědectvíc­h tak často zní slovo „vášeň“. Navíc zážitek osvěžuje animace kreseb či rukopisů a korunují nenápadné švadleny v pracovních pláštích, které šílené nápady uskutečňuj­í, aniž by si kdy vzaly na sebe třeba výtvory inspirovan­é džunglí, jež zdobí čelisti, ocasy a jiné zvířecí motivy.

Nicméně postupně už opravdu nejde o šaty, nýbrž o divadlo svého druhu: svícení, líčení, výprava, to vše dělá z prezentací promyšleno­u podívanou, efektní show, za níž stojí nenápadný muž se špendlíky nebo s cigaretou v ústech.

 ?? Foto: Aerofilms ?? McQueen. Britský dokument si říká „moderní pohádka o obyčejném chlapci z dělnické čtvrti Londýna, který spoutal vlastní démony a stal se globální hvězdou módního návrhářstv­í“.
Foto: Aerofilms McQueen. Britský dokument si říká „moderní pohádka o obyčejném chlapci z dělnické čtvrti Londýna, který spoutal vlastní démony a stal se globální hvězdou módního návrhářstv­í“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia