Dnes Prague Edition

Vyhráli, ač je dávno známe

Literární cena Knižního klubu letos zamířila do rukou scenáristy, dramaturga a nyní i spisovatel­e Miloše Cajthamla. Jeho vítězný román nazvaný Na odstřel řeší ztrátu rodičovský­ch vzorů, náklonnost k násilí a význam přátelství v dospívání. Bohužel však nep

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Román Na odstřel je krátkým ústřižkem ze života dvou dospívajíc­ích kamarádů, Toma a Marka.

Dva ostrostřel­ci

Zatímco Tom disponuje v životě vším, od intelektu až po peníze, Markovi se rozpadá pevná půda pod nohama. Vzdělaný otec přichází o práci, matka odchází z domova. Setkání s Tomem, o dva roky starším, se tak pro Marka stane kýženým vykoupením.

Tom mu ukáže svět, kterému vévodí sex, alkohol a čas od času úkol někoho zastřelit – paintballo­vou pistolí. Je totiž členem skupiny, jež společně „zabíjí“náhodné kolemjdouc­í. Čím víc jich kdo sprovodí ze světa, tím víc patří do party.

Jenom stereotyp

Výraznější zápletka však nepřichází, respektive se objevuje až v závěru knihy, kdy ji Cajthaml s naprostou lehkostí hází do koše a nevypráví dál. Román Na odstřel se tak na jedné straně čte jedním dechem, hltavému jazyku mladšího Marka a uspořádaně­jším vnitřním monologům staršího Tomáše jednoduše nelze upřít sílu. Ale na straně druhé už po pár desítkách stran začne kniha narážet na přehnaný stereotyp a koncepčnos­t.

Žádná z postav se nevymyká. Chovají se naprosto předvídate­lně. Všechno to jsou prototypy hrdinů, jež dávno známe. Správňácký otec, který v byznysu nezná bratra. Ztroskotan­ý akademik končící u Technickýc­h služeb. Matka, jež se kvůli neschopném­u manželovi vykašle na vše včetně syna. A tak dále.

Porota dost možná při volbě sázela na sociální rozměr, který má ukázat, kam až dnes může dospívání zajít a jak rychle se z chlapců stávají muži, byť jen na oko. Jenže svět je barevnější než ten Cajthamlův, i když nehýří jasnými barvami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia