Dnes Prague Edition

Velký bratr do všech škol

ANO chce po volbách sledovat dění na chodbách

- Martin Bajtler Benedikt Lederer

PRAHA Kam dozor nemůže, nastrčí kameru. ANO tento týden zveřejnilo svůj program pro volby na magistrát, v němž slibuje, že zajistí bezpečné školy. Do dvou let chce do všech instalovat kamery, které napojí na městský systém.

Ten v současné době zahrnuje více než čtyři tisíce kamer, které využívají policisté, hasiči nebo dopravní podnik. Pokud by hnutí prosadilo sledování vnitřku škol, znamenalo by to zdvojnásob­ení počtu „očí Velkého bratra“. ANO chce docílit toho, aby byl dostatečně sledován pohyb cizích osob po školách.

Jde však o návrh, který je blíže snu než realitě. V jeho uskutečněn­í totiž stojí řada „ale“. Magistrát je zřizovatel­em pouze středních škol, hnutí však chce sledovat i mateřské a základní školy, jejichž správu ale mají pod sebou jednotlivé městské části. Kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík to nevnímá jako problém.

„Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno,“řekl Stuchlík. Slova souhlasu však od zástupců škol neznějí. Zatímco kamery před vstupem akceptují a na některých školách už takový dozor existuje, proti kamerám na chodbách vyjadřují výhrady.

Hlídaný vstup stačí

„Jsem rozhodně proti, aby byly kamery umístěné po chodbách či ve třídách. Pokud kamera míří na veřejný prostor před školou, je to v pořádku. Hlídat, kdo do školy vstupuje, je vhodné. Ale Velkého bratra bych do školy určitě nechtěla,“uvedla Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7.

Zároveň dodala, že jakmile by měla být kamera na chodbě a jeden jediný rodič by řekl, že se mu to nelíbí, instalace by nebyla možná. Podobně mluví i prezident spolku Pedagogick­á komora Radek Sárközi. Podle něj by mohl být problém kvůli nařízení GDPR týkající se ochrany osobních údajů. Instalace kamer by vyžadovala souhlas všech rodičů.

Navíc už má v současnost­i řada škol hlídaný vstup do budovy. „Někde mají vrátného, používá se i čipový systém nebo musí člověk aspoň zazvonit, aby byl vpuštěn dovnitř,“popsal Sárközi. „Samotné kamery vám stejně prevenci nezajistí. Je to spíše na zpětné dohledání viníka,“doplnil pražský zástupce Asociace základního školství ČR Václav Hlinka.

Stuchlík však námitky odmítá. GDPR podle něj nehraje roli. „Jde o bezpečnost a ta je nadřazená,“uvedl lídr ANO v Praze s tím, že blíže problemati­ku vysvětlí čtyřka kandidátky hnutí místostaro­stka Prahy 14 Marcela Plesníková. Na telefonáty redakce MF DNES však včera nereagoval­a.

I kdyby však nebyl problém s namontován­ím kamer, neznamená to, že by návrh ANO fungoval. Závažný problém totiž přináší ta část návrhu, která počítá s napojením kamer na městský dohledový systém.

Městské kamery jsou jen na veřejně přístupnýc­h místech a podléhají přísnému systému kontroly a evidence přístupu. Pokud by do celoměstsk­ého kamerového systému měly přibýt kamery uvnitř škol, kde nejde o veřejný prostor, bylo by nutné změnit zákonné podmínky. Navíc by tím například strážníkům v operačním středisku přibyly stovky kamer, které by sledovali.

Málo lidí na mnoho přístrojů

„Městský kamerový systém napojení takového počtu kamer ve školních prostorách nebude technicky, natož personálně schopen obsáhnout,“okomentova­l návrh pro MF DNES bezpečnost­ní analytik David Rožek ze společnost­i Soft Target Protection Institute.

„Logické by bylo zavést přes městský kamerový systém například dohled nad okolím škol. Pohled na vnitřek škol by pak teoreticky mohl zajišťovat vyškolený bezpečnost­ní pracovník přímo v objektu školy,“dodal Rožek.

Městská i státní policie navíc nesleduje jednu kameru po druhé, ale využívá je hlavně při pátrání nebo až po přijetí oznámení o protiprávn­í činnosti. Zda by bylo reálné na kamery ve školách dohlížet, se strážníci nechtěli vyjadřovat. „Předvolebn­í sliby městská policie nekomentuj­e,“sdělil mluvčí strážníků Jan Čihák.

Nemožnost dohlédnout na více než 860 pražských škol, které navrhuje ANO vybavit kamerovým systémem, Stuchlík odmítá s tím, že moderní technologi­e by samy zvládly upozornit na nestandard­ní jev ve školách.

Předvolebn­í slib ANO zahrnuje vedle kamer i strážníka na přechodech pro chodce v okolí škol. Jeho přítomnost v době začátku a konce školní výuky má být podle hnutí samozřejmo­stí. Městská policie je už nyní každý den na více než 110 přechodech u škol.

Na to, aby městská policie pokryla přechody u více než 860 pražských škol, ale chybějí strážníci. „Aby se splnil tento bod programu, je třeba posílit účinnost náboru nových strážníků a výrazně doplnit současné podstavy,“dodává bezpečnost­ní analytik Rožek.

Nedokážu si představit, proč by návrh školy odmítly. Je vždy lepší, když tam bude bezpečno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia