Dnes Prague Edition

Konec nudy? Fotbalové přáteláky střídá boj o Euro

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Liga národů je vzletný název. O tom, jestli přinese i působivou, nebo alespoň napínavou fotbalovou podívanou, se zatím můžeme jen dohadovat.

Snad ano.

Logicky by měla zmizet nuda, která zpravidla zahalila přípravné zápasy. V Lize národů totiž půjde nejen o čest, ale taky o body, o budoucnost, a dokonce o postup na mistrovstv­í Evropy 2020, pokud se zadaří.

Nová soutěž národních týmů je právě na startu.

Češi zahajují proti Ukrajině zítra večer v Uherském Hradišti.

„Je to výzva. Budou to ostré kvalifikač­ní duely. Půjde o hodně,“prohlásil trenér Karel Jarolím. Kromě jiného půjde také o něj! Jakmile se nepovedla kvalifikac­e o mistrovstv­í světa 2018 v Rusku, uslyšel Jarolím od fotbalové vlády jasný úkol: Musíte vyhrát skupinu v Lize národů!

To nebude jen tak, protože losování poslalo do skupiny ještě Ukrajince a Slováky. Oba soupeři jsou na světovém žebříčku výš než Češi.

Liga národů je soutěž, která tu ještě nebyla. Zřejmě si na ni budeme chvíli zvykat a poznávat ji. Kupříkladu hned první den se proti sobě postaví Němci s Francouzi, čili minulí a čerství světoví šampioni. To bude řežba!

Abyste pochopili: všechny evropské reprezenta­ce se rozdělily podle koeficient­ů do čtyř výkonnostn­ích skupin, neboli divizí. Češi jsou ve druhé. Zvládnou-li splnit povinnost, kterou dostal kouč Jarolím, a skutečně vyhrají svou skupinu, posunou se pro následujíc­í ročník výš.

Skončí-li poslední, sestoupí do kategorie, kde jsou třeba Estonsko, Kypr nebo Litva.

To by dost pravděpodo­bně znamenalo i konec pro Karla Jarolíma.

Co z toho plyne? Že v Lize národů se nebude testovat, experiment­ovat a zkoušet. Není na to čas a prostor. Prostě se jede na plný plyn.

Mimochodem, všechny boje ve skupinách se odehrají jen letos na podzim, takže to bude mít grády.

Zítra s Ukrajinou.

13. října na Slovensku.

16. října na Ukrajině.

19. listopadu se Slovenskem.

Klasická kvalifikac­e o mistrovstv­í Evropy 2020, na kterou jsme zvyklí, odstartuje až příští rok.

Upřímně, postoupit z kvalifikac­e na Euro je stále jednodušší než z Ligy národů. Volných míst je 24.

Ovšem pozor, pokud Češi neuspějí v tradiční kvalifikac­i, pořád mají šanci na postup. Ta by se otevřela skrze prvenství v Lize národů, konkrétně při triumfu v celé druhé divizi, kde se namátkou nacházejí třeba Rusové nebo Švédové, čtvrtfinal­isté nedávného mistrovstv­í světa.

„Pořád bude o co hrát. Ne jako v přátelácíc­h, kdy je hlava nastavená trochu jinak. Když prohrajete přípravu, víte, že se nic nestane. V Lize národů to tak není, i proto se na ni těším,“prohlásil útočník Patrik Schick.

Na startu záleží, to si nemusíme nic nalhávat. Podle zpráv pořadatelů by měl být stadion v Uherském Hradišti vyprodaný, bohužel česká sestava utrpěla vážné ztráty. Pět základních hráčů vypadlo kvůli zranění, konkrétně stoper Suchý, vytrvalec Darida, drzý křídelník Kopic, špílmachr Dočkal a levonohý Barák. Kvůli otřesu mozku je mimo taky brankář Pavlenka, nepomůže ani sparťanský kapitán Šural.

Zítra se ukáže, jak silný charakter má národní tým.

„Chceme skončit první v tabulce. Třeba i remíza pro nás může být dobrá,“myslí si stoper Jakub Brabec.

Vítězství by samozřejmě bylo daleko příjemnějš­í.

Tak pravou, pánové!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia