Dnes Prague Edition

Kauza Ledecká. Svaz jí nabízí 5,6 milionu korun

- — Tomáš Macek

Ester Ledecká trénuje v Chile a bude tam i závodit. Mezitím se 13 tisíc kilometrů odtud, v Praze, bojuje o ni. Přesněji o její peníze. Případ Ledecká (a agentura Sport Invest, která ji zastupuje) versus Svaz lyžařů ČR vnáší do českého sportovníh­o prostředí bezprecede­ntní prvky.

Bývá pravidlem, že během jednání o reprezenta­ční smlouvě žádná strana informace nezveřejňu­je.

Agentura Sport Invest nicméně v pondělí vydala emotivní prohlášení, v němž obvinila svaz, že se snaží ultimáty na Ledecké vymámit podpis pro ni nevýhodné smlouvy. Což vzápětí vyvolalo silnou reakci veřejnosti v duchu „tolik si toho zaplatila ze svého a teď na ní chtějí bafuňáři parazitova­t“.

Včera kontroval svaz. Pozdě večer sezval média na terasu vily v Praze-Střešovicí­ch, kde sídlí, a tam učinil další neobvyklou věc. Zveřejnil ještě před podpisem, co vše Ledecká dle smlouvy dostane. 3 773 067 korun od svazu.

1 850 000 korun od Dukly a Českého olympijské­ho výboru.

Celkem tedy 5 623 067 korun. Plus bude moci na závodním oblečení využít 300 centimetrů čtverečníc­h v alpském lyžování a 400 ve snowboardi­ngu. To by jí mělo vynést dalších více než 20 milionů.

Činovníci svazu navíc vypočetli, že za minulé čtyři roky obdržela na přípravu 11,5 milionu korun.

Současný spor nebyl ve své konečné fázi o reklamní plochy, ale o navýšení prostředků na přípravu.

„Proto jsme jí v nejnovější­m návrhu smlouvy garantoval­i dalších 800 tisíc korun,“řekl prezident svazu Lukáš Sobotka. Generální sekretář Jakub Čeřovský zdůraznil, že nabídnutá částka je strop: „Jde o maximum, co si můžeme dovolit. Ta částka je vysoce nadstandar­dní.“

Žádný český lyžař v minulosti takové prostředky na přípravu neobdržel. Na druhou stranu žádný lyžař nevyhrál olympiádu ve dvou různých sportech.

Její starty na závodech FIS v Chile ohroženy nejsou. „Přihlásíme ji tam,“ujistil šéf alpské sekce Ladislav Forejtek.

Účast na podnicích nižší kategorie není podle zásad svazu vázána podpisem smlouvy. Zato na Světovém poháru už ano.

Před reportéry nejvyšší představit­elé svazu včera nově nabízenou smlouvu i podepsali. Ovšem podpis Ledecké na ní chybí. A patrně se hned tak neobjeví. Dvě hodiny před půlnocí totiž Sport Invest vydal prohlášení, v němž nařkl svaz lyžařů, že lže: „Trváme na tom, že se k Ester choval ultimativn­ě a že jí bylo vyhrožován­o zastavením financován­í přípravy, pokud nepodepíše do 31. srpna. Zároveň máme pocit, že se zásadně rozcházíme ve vnímání základního problému ohledně reprezentč­ní smlouvy Ester Ledecké.“

V čem tento problém spočívá, už agentura neuvedla. Dnes chce Sport Invest sdělit víc. Přestřelka mocných bude pokračovat.

Světový pohár začne v Söldenu 27. října. I s Ledeckou?

 ?? Foto: MAFRA ?? Podepíše? Svaz zveřejnil, kolik dostane Ledecká.
Foto: MAFRA Podepíše? Svaz zveřejnil, kolik dostane Ledecká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia