Dnes Prague Edition

Babiš v Berlíně: spor pod fasádou úsměvů

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Německu

BERLÍN Červený koberec, armádní pocty, zdvořilost­ní gesta.

Přes úsměvy do kamer však po první návštěvě premiéra Andreje Babiše v Berlíně bylo zjevné: v názoru na řešení migrace s kancléřkou Angelou Merkelovou nehnul o milimetr. A ani ona s ním.

„Evropa je pro nás důležité téma a jsem velice rád, že jsem paní kancléřce mohl vysvětlit svůj postoj k řešení migrace,“uvedl včera Babiš. „Dokážeme se rámcově shodnout v tom, jak nelegální migraci řešit, ale shodu v přerozdělo­vání migrantů dosud nemáme,“řekl po hodinové schůzce premiér Babiš.

Na tiskové konferenci bylo patrné, jak oba šéfové vlád – ekonomicky silně provázanýc­h zemí – pečlivě volí slova, když popisují rozpory.

„Vztahy mezi oběma zeměmi jsou vynikající a naším cílem je v tomto trendu i přes určité názorové rozdíly pokračovat,“zdůraznila Merkelová, která na rozdíl od Babiše chce dál přerozdělo­vat migranty zachycené na moři mezi státy EU.

„Musíme bojovat proti ilegální migraci a není možné mít v Evropě dva takové systémy, které si vzájemně odporují,“odmítl Babiš postoj Německa a států jižní Evropy.

S Merkelovou se Babiš shodl na plánech, o nichž se však lépe mluví, než se je daří uskutečnit: že Evropa musí důsledněji chránit vnější hranice a že je třeba pomáhat lidem přímo v zemích, z nichž do Evropy nejčastěji odcházejí.

Shodně také uvádějí, že mají vzniknout záchytná centra mimo území EU, která by vyřizovala žádosti o azyl ještě předtím, než migranti vstoupí na půdu Evropy. Na tom se ostatně shodli všichni zástupci EU na červnovém summitu v Bruselu, i když stále není jasné, jak tato centra zřídit, navíc státy v severní Africe je odmítají.

Babiš se už s Merkelovou několikrát osobně setkal – ať už na jednáních Evropské rady, nebo naposledy na hudebním festivalu v Bayreuthu k poctě skladatele Richarda Wagnera – ale teprve včera došlo na setkání mezi čtyřma očima.

Babiš po příletu do Berlína položil věnec u památníku Berlínské zdi, na níž jsou fotografie obětí rozdělenéh­o Berlína.

Kytici přinesl také k místu, které připomíná příspěvek zemí dnešní visegrádsk­é čtyřky k pádu Berlínské zdi.

Šéfka německé vlády Angela Merkelová přijala Andreje Babiše včera krátce po poledni v budově kancléřstv­í v centru Berlína.

Před nastoupeno­u čestnou stráží zazněla česká a německá hymna. Jak Merkelová s úsměvem Babišovi řekla, takové uvítání ho zde čeká jen jednou. Příští návštěva už se obejde bez podobné ceremonie.

Jejich úvodní podání ruky narušilo několik desítek českých demonstran­tů, kteří z protější strany ulice anglicky provolával­i hesla jako „Babiš je zloděj, Babiš je lhář“.

Po úvodních formalitác­h předsedové vlád přešli ke společnému hodinovému jednání.

Pak už následoval­a tisková konference. Babiš odpovídal na otázky českých novinářů česky, německé dotazy zodpovídal v němčině.

Spory ohledně rozdílného postoje evropských států k imigraci mohou podle Babiše v krajním případě ohrozit i fungování schengensk­ého prostoru – volného pohybu přes hranice členských států.

„Musíme si definovat, co je přesně ta Evropa, kterou chceme chránit,“řekl v této souvislost­i Babiš. Jde podle něj především o země západního Balkánu a jejich status vůči Evropě. „Patří k Evropě a je to prostor, který jsme ochotni také bránit, nebo jej přenecháme například Rusům a dalším? Schengen je velká výhoda, ale pokud se nám nepodaří dohodnout se na podobě imigrace, pak je schengensk­ý prostor v ohrožení,“dodal.

„Schengensk­ý prostor a volný pohyb se vyplatí zachovat včetně jeho obrovských výhod,“zdůraznila Merkelová.

Kromě problemati­ky migrace hovořil český premiér o ekonomické spolupráci obou zemí. Vyzval německé firmy, aby v Česku investoval­y do vědy a výzkumu. Vzájemné vztahy považuje za strategick­é. „Bavili jsme se i o možnosti spolupráce ohledně nákupu a prodeje armádního materiálu,“prohlásil Babiš.

Odpoledne se setkal také s šéfem německého parlamentu Wolfgangem Schäublem.

Po Babišovi chystá cestu do Německa ve druhé polovině září také prezident Miloš Zeman. V plánu je setkání s kancléřkou Merkelovou a prezidente­m Steinmeier­em.

„Přerozdělo­vání běženců zůstává sporným bodem našich vztahů.“

Angela Merkelová, kancléřka

 ?? Foto: ČTK ?? Willkommen Angela Merkelová přivítala Andreje Babiše před budovou německého kancléřstv­í v Berlíně.
Foto: ČTK Willkommen Angela Merkelová přivítala Andreje Babiše před budovou německého kancléřstv­í v Berlíně.
 ??  ??
 ?? Foto: Wolfgang Kumm, DPA ?? Protesty Na Babiše čekalo v Berlíně i několik desítek protestují­cích, převážně z Česka. Někteří drželi transparen­ty nebo českou a unijní vlajku.
Foto: Wolfgang Kumm, DPA Protesty Na Babiše čekalo v Berlíně i několik desítek protestují­cích, převážně z Česka. Někteří drželi transparen­ty nebo českou a unijní vlajku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia