Dnes Prague Edition

S dětmi vstup zakázán. V hotelech chtějí klid

- — Filip Horáček

PRAHA Pokoje máme volné, ale s dětmi se ubytujte jinde. Podobnou odpověď, jen v poněkud kulantnějš­ím podání, uslyší rodiny, které shánějí nocleh ve vybraných českých hotelech a penzionech. Politika hoteliérů, která zakazuje přístup dětem, je čím dál oblíbenějš­í. Může jít přitom o diskrimina­ci.

„Děti do osmi let ubytovávám­e jen v omezených termínech. Mohou přijet na Vánoce, na Velikonoce a každý měsíc v jednom vyhrazeném týdnu,“vysvětluje recepční Resortu Svatá Kateřina, který leží uprostřed lesa nedaleko obce Počátky na Vysočině. Návštěvnic­emi jsou hlavně ženy, které cvičí jógu nebo podstupují procedury tradiční ajurvédy a chtějí mít prý klid.

Takový přístup je však z hlediska zákona sporný. „Bez ospravedln­itelného důvodu není možné v žádném případě zakázat vstup či vyloučit ze služby osoby podle věku,“říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Výjimkou jsou herny.

Případy úřad hodnotí individuál­ně, ale v minulosti už se zákazy podnikatel­ům vymstily. Nejznámějš­í je případ pokuty pro majitele penzionu U Netopýra na mladoboles­lavsku, který skončil u soudu.

V letošním roce inspekce řeší dvě stížnosti na pražského restauraté­ra, který do provozovny systematic­ky nepouští osoby mladší 18 let. K diskrimina­ci kvůli věku nejčastěji dochází u poskytovat­elů půjček, při vstupu na předváděcí a jiné akce. Hoteliéři hledáčku kontrolorů unikají. Důvodem je nejspíš fakt, že si na zákaz dětí nikdo oficiálně nestěžuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia