Dnes Prague Edition

Drsná hra o Ester Ledeckou

Přetlačova­ná o peníze a smlouvu pro Ester Ledeckou je tvrdou hrou byznysmanů.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Jádro problému s reprezenta­ční smlouvou lyžařky a snowboardi­stky Ester Ledecké bylo odtajněno. Jde o peníze, pochopitel­ně, to už se vědělo. Včera však agentura Sport Invest prozradila, co konkrétně je pro ni největší překážkou k podpisu smlouvy.

Nejde o velikost reklamních ploch či výši dotace ze státních peněz.

Ten problém se jmenuje: možný konflikt zájmů.

„Svaz nás svým jednáním omezuje při jednání s partnery,“řekl David Trávníček, šéf Sport Investu, který Ledeckou zastupuje. „Chceme mít právo uzavřít smlouvy o využití reklamních ploch na sportovním vybavení dle svého uvážení v plném rozsahu. Aby se Ester nemusela podvolovat rozhodnutí svazu.“S tím tým Ledecké narazil. Každý sportovní svaz, nejen v Česku, si hlídá, aby osobní partneři závodníků nebyli v konfliktu s partnery svazu. Například pokud má svaz za hlavního partnera automobilk­u, nemůže mít závodnice na rameni logo jiné automobilk­y. Tyto věci jsou v reprezenta­čních smlouvách po celém světě důkladně ošetřeny.

Proto Svaz lyžařů ČR chce sponzory Ledecké schvalovat.

„Je to o dohodě. Když partneři nejsou v konfliktu, jsou pro nás všichni přijatelní,“říká Jakub Čeřovský, generální sekretář lyžařů.

Sport Invest naopak tvrdí, že pokud tato podmínka nezmizí, smlouvu Ledecká nepodepíše.

Bitvy o reprezenta­ční smlouvy předních sportovců bývají tvrdé a dle těch, kteří se jich v minulosti zúčastnili, při nich nezřídka dochází k hádkám a osočování. Tento týden Dánská fotbalová asociace nenominova­la k zápasu Ligy národů své elitní hráče, protože ti na podmínky smlouvy nepřistoup­ili.

Též současná kauza Ledecké je soubojem mocných, při němž padají ostrá slova. „Došlo na vyhrožován­í ze strany svazu. To je bizarní a nehorázná záležitost,“pronesl včera Janek Ledecký, otec lyžařky. Prezident svazu Lukáš Sobotka naopak hovořil o „bezprecede­ntní lži“ze strany Sport Investu. Ledecký vyzval Sobotku k odstoupení.

Tvrzení stojí proti tvrzení. Hraje se i na emoce národa a prostřední­kem se stávají média. Není to čistá hra. Naopak jde o tvrdý byznys.

Ledecký poukazuje, jak od dětství přípravu své dcery financoval. Svaz kontruje, že v posledních čtyřech letech obdržela ze zdrojů svazu, Dukly a ČOV 11,5 milionu korun. Sport Invest připomíná: „Musí mít další partnery, aby konkuroval­a světu.“

Každá ze stran má svoji pravdu. Ledecká dostala k vlastnímu využití 300 cm2 na lyžařské výstroji a výzbroji. Zbylých 280 cm2 připadá svazu. Ten vyzdvihuje, že tak velký procentuál­ní rozměr neměl pro sebe k dispozici žádný jiný český lyžař, včetně Neumannové či Strachové. Finance z prodeje svazových log míní použít pro růst mládeže.

Smlouvu, na jejímž základě získá Ledecká na sezonu od zmíněných tří subjektů 5,6 milionu korun plus část reklamní plochy, považuje svaz za vyváženou.

Pravda Sport Investu je samozřejmě jiná: Částka, kterou svaz vyhlásil do světa, se podle agentury liší od jejich vyúčtování – a nestačí na financován­í celé sezony. „Na vrcholné úrovni provozuje Ester dva sporty, dvě odlišné disciplíny. Cestuje, má dvojnásobn­é množství trenérů,“řekl Trávníček.

Kdyby k podpisu smlouvy nedošlo, poraženi budou všichni. Svaz by se rázem ocitl na pranýři veřejnosti, že připravil zemi o obrovskou hvězdu. Lyžařčin otec už vyřkl: „Když to jinak nepůjde, bude jezdit mimo svaz, za jinou zemi.“

Ester Ledecká je mladou ženou žijící v jakési bublině, obsahující především její sport. Komunikace s ní není vždy jednoduchá, jak pochopil na hrách v Koreji také Český olympijský výbor. Její finance řeší rodiče a Sport Invest, ona chce pouze trénovat a závodit a mít kolem sebe svůj realizační tým.

Kdyby nepodepsal­a, se závody může být na rok utrum.

Taková jsou pravidla FIS. Pokud by chtěla získat licenci jiné země, potřeboval­a by souhlas českého svazu, jinak nesmí startovat 12 měsíců od konce minulé sezony.

U olympijský­ch her dokonce platí, že musí uplynout tři roky od startu za předchozí zemi, jestliže národní olympijské výbory obou zemí nesouhlasí s výjimkou.

„Jsme přesvědčen­i, že bude dál reprezento­vat Česko,“říká Trávníček.

V tom případě je nutné najít kompromis. Když budou obě strany tvrdošíjně trvat na současných pozicích, je nedosažite­lný.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ester Ledecká
Foto: Profimedia.cz Ester Ledecká
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia