Dnes Prague Edition

Vydat, nebo nevydat? toť těžká otázka

Poslanci řeší, zda je trestné nazvat politika „vekslákem“.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Poslanci z imunitního výboru, kteří vydávají své kolegy policii, řeší svůj asi nejzapekli­tější případ. Mají rozhodnout, jestli může poslanec svobodně říkat o někom, že je vekslák a estébák.

Jinými slovy – jestli lze podobná slova použít i jako „nadávku“, nebo jestli musí mít takový výrok podložený jasnými fakty.

Komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček před necelým rokem v době prezidents­ké kampaně řekl o kandidátov­i Michalu Horáčkovi v rozhovoru pro internetov­ý server Eurozprávy.cz, že je „vekslák a spolupraco­vník StB s krycím jménem Sázkař“. Horáček na něj následně podal trestní oznámení.

O Horáčka se sice komunistic­ká StB zajímala, ale není žádný důkaz, že by s ní vědomě spolupraco­val. Stejně tak sice sázel za minulého režimu na dostihy a věnoval se hazardu, neexistuje však žádná indicie, že by v Praze na ulici měnil koruny za tvrdou západní měnu, což dělali veksláci.

Včera se poslanci imunitního výboru sešli kvůli Ondráčkovi prvně a jen se dohodli, koho si pozvou na výslech. Po prvním jednacím dni mají navrch poslanci, kteří by Ondráčka policistům nedali. „Převažuje názor, že taková věc by neměla být v trestní rovině. Mělo by se to řešit v civilním řízení,“uvedl po jednání člen výboru Lukáš Bartoň (Piráti). Proti vydání se nepřímo vyslovil třeba i Miroslav Kalousek (TOP 09), kterého lze z náklonnost­i ke komunistům podezřívat těžko.

Aby to poslanci měli ještě obtížnější, přistál jim včera v e-mailové schránce výboru Horáčkův svazek StB zaslaný anonymem. Není však jasné, jestli je pravý. „Ano, něco takového kolovalo,“potvrdil poslanec Bartoň. K anonymním podáním však poslanci přihlížet nemohou.

Precedens pro ostatní poslance

Důležitá je ještě jedna věc, jestli poslanec pronese podobný výrok přímo ve Sněmovně u pultíku. Pak se na něj vztahuje takzvaná indemnita, tedy imunita na politické projevy.

Ondráčkovi však přitěžuje, že výroky pocházejí z interview do médií. Na druhou stranu část poslanců si myslí, že i v takovém případě to vlastně řekl „v práci“a chrání ho tak indemnita.

Místopředs­eda imunitního výboru Petr Gazdík (STAN) má dokonce za to, že jde o přelomový případ, který do budoucna ovlivní, co smějí a nesmějí poslanci říkat.

„Myslím, že tato kauza je mnohem vážnější než jen slovní spor mezi oběma pány. Tady narážíme na hranici imunity na projevy. Tady svým rozhodnutí­m vytvoříme doporučení poslancům. Já zatím nemám jasný názor, zda vydat,“míní další poslanec z imunitního výboru, Petr Gazdík (STAN).

Další jednání výboru bude 25. září, kde by měli poslanci vyslechnou­t policisty, státního zástupce i Ondráčka. Definitivn­í slovo má celá dvousetčle­nná Sněmovna. Avšak ostatní poslanci se zpravidla orientují podle doporučení členů imunitního výboru, kteří mají kauzu prostudova­nou.

Advokátka a bývalá poslankyně za ČSSD Marie Benešová si myslí, že by Ondráček vydán být neměl. „Kolikrát podávám trestní oznámení pro pomluvu kvůli silnějším výrokům a policie to odkládá. Ta žádost je podle mě účelová, někoho naštval a tohle je vendeta,“míní Benešová.

Sněmovna už dostala žádost o vydání poslance ke stíhání pro pomluvu několikrát, ale nikoho nevydala. Například na Ivana Langera z ODS podal trestní oznámení podnikatel Petr Kovarčík. Langer o něm řekl, že je „nemocný člověk, který šíří bludy o svém úspěchu“. Případ měl nezvyklé rozuzlení, protože dřív než se imunitní výbor stihl věcí zabývat, policie žádost zase stáhla a kauzu odložila.

 ?? Koláž MF DNES ?? Ve při Zleva Michal Horáček a Zdeněk Ondráček.
Koláž MF DNES Ve při Zleva Michal Horáček a Zdeněk Ondráček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia