Dnes Prague Edition

Paroubek měl doma v sejfu 3,5 milionu. Prý je dluží sponzorovi

- — ČTK, luv

Bývalý premiér Jiří Paroubek, který letos kandiduje jako nezávislý s podporou ostravské ČSSD do Senátu, měl doma v sejfu uloženo tři a půl milionu korun v dolarech. Podle expremiéra to byla půjčka od podnikatel­e Petra Michka. Dluh si prý odpracuje, informoval Radiožurná­l.

Michek peníze Paroubkovi půjčil ve druhé polovině roku 2016. Původně chtěl peníze vrátit, ale nyní už je nevymáhá. Vyplývá to ze žádosti o jejich vrácení, kterou loni v prosinci zaslal Paroubkově manželce Petře.

„S politování­m vás musím oba požádat – s ohledem na vaši rodinnou situaci a probíhajíc­í rozvod manželství a předpoklád­ané SJM (společné jmění manželů) – o vrácení finanční částky,“píše. Paroubková ale podle svého právníka Andreje Lokajíčka o penězích nic neví.

Paroubek řekl, že peníze měly být použity na burzovní operace, které s Michkem plánovali. Podnikatel je podle něj v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu. Pak je prý chtěli v menších částkách vložit zpět na účet a investovat na burze.

Jak již dříve informoval­a MF DNES, Petr Michek, jehož jméno se v minulosti objevilo v případu takzvaného Toflova gangu, kde svědčil, pomáhá Paroubkovi s financován­ím kampaně – v srpnu poslal na jeho kampaň čtvrt milionu korun. „Miloše Zemana, kterého jsem podporoval v prezidents­ké volbě, a Jiřího Paroubka, kterého podporuji nyní, považuji za dvě nejvýznamn­ější polistopad­ové osobnosti české levice a politické scény vůbec,“řekl v srpnu MF DNES Michek.

Peníze „z trezoru“však už po Paroubkovi Michek nechce. „My jsme se dohodli, že to vymáhat nebude. Já to u něj odpracuju,“řekl Paroubek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia