Dnes Prague Edition

Kdo ohrožuje prosperitu

České mzdy se utrhly ze řetězu. Letos ve druhém čtvrtletí rostly meziročně tempem 8,6 procenta, úplně stejně jako ve čtvrtletí prvním. Mzdový nášup přitom není zdaleka u konce.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom společnost­i Cyrrus

Vreálném vyjádření – tedy po očištění inflací – stouply mzdy o velice solidních 6,2 procenta. V podstatě tak také navázaly na svůj reálný růst z prvního letošního kvartálu, který činil dokonce 6,6 procenta. Aby reálné mzdy stoupaly dvě čtvrtletí po sobě tempem převyšujíc­ím šest procent, to tu nebylo od druhé půle roku 2002.

V posledním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda v ČR velmi pravděpodo­bně vyletí nad 34 tisíc korun. Navzdory tomu, že už šesté čtvrtletí v řadě rostla ze všech krajů České republiky průměrná mzda nejpomalej­i v Praze, překoná v metropoli ještě před koncem letošního roku její úroveň psychologi­ckou hranici 40 tisíc korun. Poprvé v historii. Najednou už se loňský slib ČSSD, že do roku 2022 bude průměrná mzda v ČR činit 40 tisíc, nezdá tak nesplnitel­ný.

Nutno však říci, že právě sociální demokraté mzdovému a platovému růstu napomáhají. V rámci svého boje o holé přežití hlava nehlava tlačí na další růst pracovních výdělků, bez ohledu na to, zda si to ekonomika může dovolit, či ne. Notují si tak s partou odborářů kolem Josefa Středuly, který patrně bude kandidovat na prezidenta republiky, a vlichocuje se proto do přízně té části veřejnosti, která – jako Řekové v uplynulých desetiletí­ch – ráda podléhá fantaziím o létajících pečených holubech.

Důsledek? Propouštěn­í

Středula se svým populismem zachází tak daleko, že se proti němu ozvala jiná část odborů, a sice Asociace samostatný­ch odborů. Tito odboráři, jimž šéfuje Bohumír Dufek, se obávají, že výrazný růst platů, který žádá Středulova parta a sociální demokracie, povede nakonec k propouštěn­í. Když už i podstatná část odborů přejímá „rétoriku pravicovýc­h ekonomů“, měla by se nad sebou zamyslet hlavně ČSSD. Tu však zjevné riziko propouštěn­í nezajímá tolik jako vlastní přežití. Až se během nadcházejí­cího ekonomické­ho útlumu bude kvůli aktuálním bezuzdným mzdovým požadavkům propouštět více, než by bylo nutné (což je celkem obecně přijímaný závěr ekonomické teorie), sociální demokraté už totiž také mohou být v propadlišt­i dějin. Zejména ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se tak snaží ve věci mzdových požadavků držet krok se stále nenasytněj­ším Středulou.

Platí tedy, že Středula, Maláčová a ještě k tomu americký prezident Donald Trump zosobňují největší ohrožení současné prosperity české ekonomiky, a tedy bohatnutí nás všech. Tito lidé upřednostň­ují své krátkodobé a partikulár­ní zájmy před zájmem celku. Pochopitel­ně Trump v úplně jiné oblasti než zbylí dva. Jenže Trumpova posedlost zaváděním cel a obchodními válkami je pro naši ekonomiku obdobně riziková jako posedlost Středuly a Maláčové mzdovým přihazován­ím vysoko nad rámec růstu produktivi­ty práce v české ekonomice. Tak jako Trumpova cla a možné obchodní války v důsledku sníží konkurence­schopnost českých výrobků v zahraničí (například autodílů dodávaných do německých automobilů určených na vývoz do USA), sníží tuto konkurence­schopnost i příliš vysoký růst mezd. Ten nutí firmy sahat hlouběji do svých zisků, takže hrozí, že omezí své investice v ČR, nebo se jednoho dne prostě odeberou někam za hranice. Bohužel, k takovému rozhodnutí je přiměje teprve spíše další ekonomický útlum, neboť v čase prosperity je rostoucí nákladnost výroby mnohem snáze překonatel­ná. Se mzdami přitom je vůbec ta nejpalčivě­jší potíž, že jakmile jsou jednou navýšeny, prakticky už není možné je opět snížit. To by zaměstnanc­e demotivova­lo. Proto jsou tedy zaměstnanc­i spíše vyhazováni, než aby jim byla mzda snížena.

Zatímco ovšem firma nebo podnik se během krize musí chtě nechtě uchýlit k propouštěn­í, jelikož jinak by zkrachoval­y a práci by tak ztratili úplně všichni příslušní zaměstnanc­i, ve veřejné sféře se nakonec ani v krizi moc propouštět nemusí. Erár totiž může zvýšit daně nebo se dále zadlužit. Současné vysoce přestřelen­é mzdové požadavky části odborů i sociální demokracie tak nakonec mohou nejen podvázat konkurence­schopnost českých firem, ale navíc také vydatně zvýšit zadlužení českého státu. Tedy zadlužení nás všech.

I když nominální průměrná mzda v ekonomice stoupala letos v prvním i druhém čtvrtletí nejrychlej­i za deset let, růst průměrného platu státních úředníků ji svojí dynamikou v obou případech ještě překonal. To by nebylo nic tak úplně zvláštního. Děje se tak soustavně od třetího kvartálu roku 2014. Nůžky mezi růstem průměrného platu úřednictva a průměrné mzdy v ekonomice jako celku se od posledního loňského kvartálu rozevírají nejvíce za posledních více než deset let. Rozdíl mezi procentuál­ním meziročním růstem průměrného platu úřednictva a procentuál­ním meziročním růstem průměrné mzdy činil v posledním loňském kvartále 3,1 procentníh­o bodu, a v letošním prvním čtvrtletí pak dokonce čtyři procentní body. Pravda, ve druhém letošním čtvrtletí se daný rozdíl snížil „jen“na 2,6 procentníh­o bodu, ale i tak vesměs jde o nejvyšší příslušné rozdíly minimálně od začátku roku 2008.

Ekonomové vědí, že na krizi se zadělává v dobrých časech. Za další krizi v ČR tedy pravděpodo­bně nebudou odpovědní nenasytní bankéři z Wall Streetu, kteří před deseti lety, jak se často říká, měli rozpoutat světovou finanční krizi. Za další krizi totiž budou odpovědní nenasytní odboráři, respektive jejich část, a také sociální demokraté.

V rámci boje o holé přežití tlačí sociální demokraté hlava nehlava na další růst výdělků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia