Dnes Prague Edition

Jak Babiš určil ČSSD „agendu“

- Petr Kolář reportér MF DNES

Nekonečná sága o obsazení ministerst­va zahraničí prý už pomalu spěla ke konci. Zákulisní hráč ČSSD Miroslav Poche se údajně začínal smiřovat s tím, že se nominace na ministra vzdá a přepustí ho svému asistentov­i z europarlam­entu Tomáši Petříčkovi, který tam teď dělá náměstka. Stát se tak mělo nejspíš po komunálníc­h a senátních volbách na začátku října s tím, že by si Poche v Černínském paláci podržel post politickéh­o tajemníka. Jenže pak zase věci vzaly úplně jiný spád.

Minulý týden na poradě diplomatů chtěl Poche ukázat zuby. Kritizoval prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem, v rozporu s programem vlády plédoval za přijetí eura a také kromě jiného podotkl, že „kdybych už nebyl nominantem ČSSD na tento post, tak nepřipustí­m, aby byl ministrem zahraničí této vlády někdo, kdo by s mými názory byl v protikladu nebo rozporu“. Do kategorie Pochem nechtěných prý spadá i náměstek ministra obrany Jakub Landovský, ačkoli je jinak s neoficiáln­ím šéfem pražské ČSSD zadobře, dokonce teď v hlavním městě dělá socialistů­m volebního lídra.

Dva dny po jednání předsednic­tva ČSSD, které řešení celého problému odsunulo za říjnové volby, šéf ANO vrátil úder. „Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“řekl na Primě.

V tu chvíli vzala Pocheho „ústupová varianta“s Petříčkem zasvé. Europoslan­ec už je zase bojovně naladěn, jakkoli ministersk­é křeslo přes odpor Miloše Zemana a Andreje Babiše ani získat nemůže. Předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi vzhledem k rozložení sil ve straně nezbývá než na to útrpně koukat s tím, že to třeba nějak dopadne. Kromě toho má prý obavy, že kdyby zůstal „pouze“ministrem vnitra a na post šéfa resortu zahraničí rezignoval, jak měli původně v plánu, premiér Babiš by si „zamini“nechal od prezidenta Zemana prozatímně svěřit sám.

Zatímco se socialisté dohadují, řídí Andrej Babiš fakticky směr zahraniční politiky. Jednat do Itálie o migraci letěl on, nikoli některý ze sociálních demokratů. S maďarským premiérem Viktorem Orbánem jednal také Babiš, nikoli Hamáček nebo Poche. A na včerejší schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou letěl opět premiér.

Babišovi se navíc provokován­í socialistů skrze Pocheho náramně zamlouvá. Jakmile do něj totiž „zajede“, vyvolá to prudkou reakci. Lidé pak mohou získat pocit, že je otázka obsazení postu ministerst­va zahraničí hlavní agendou, kterou teď ČSSD má. Což Babišovi měsíc před volbami hraje náramně do karet. Jeho výpadů směrem k sociální demokracii v tomto smyslu tedy bude určitě přibývat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia