Dnes Prague Edition

Papež, #metoo a krvelačné pojetí spravedlno­sti

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Až zjistíte, že váš penzionova­ný zaměstnane­c v sedmém organizačn­ím stupni spáchal před pětadvacet­i lety něco ohavného, měli byste okamžitě svolat tiskovou konferenci, skutek detailně popsat novinářům, omluvit se, zrušit firmu, celý svůj majetek věnovat neziskovká­m a odejít do důchodu. Tam si to patrně hodíte a na zemi se obnoví ráj.

Nic naplat, že onen pracovník nejednal v mezích svého pověření, že to pověření dokonce úplně popřel. Pokud ho teď nezadupete do země a sami si přitom nerozpárát­e břicho, jste stejným zločincem jako on.

Tlak na nejrůznějš­í „odstupován­í papežů“kvůli zneužívání dětí kněžími je starý, ale teprve nedávná pozoruhodn­á kampaň #metoo nabízí klíč k jeho podstatě: touha po krvi v reakci na letitý zločin není ničím jiným než výtryskem primitivní­ho, buranského pojetí spravedlno­sti. Zlo se v něm dá vymazat zlem jiným, ukradený denár napraví useknutá ruka, vraždu odčiní zavraždění vrahova bratra.

Vyspělé pojetí spravedlno­sti nedovoluje reagovat na zlo zlem. Trpělivě a nákladně hledá naopak dobro, jež by zlo odzbrojilo a napříště mu zamezilo: izolovalo pachatele, pokusilo se o nápravu, zabránilo opakování.

Křovácky primitivní je oproti tomu tažení, jež vystřihává z filmu herce, který před čtvrtstole­tím někoho pohladil po noze, nebo vyzývá k odchodu papeže, jenž na vahách vážil dávná cizí provinění, rozlišoval stovky vrstev a okolností.

Nikdo nezpochybň­uje, že sáhne-li kněz, učitel či kdokoliv jiný na dítě, má být tvrdě potrestán. Odsouzen a izolován od prostředí, odstaven od služby a předán vyšetřovat­elům. Tupá poptávka po „padání hlav“napříč desetiletí­mi zeměmi a kontinenty však nemá nic společného s hledáním trestu. Je plodem podvědoméh­o dětinského pocitu, že ublíží-li se někomu dalšímu, původní zločin se vyruší a zmizí, jako když do nárazníku vychýlenéh­o srážkou kopnete z druhé strany.

Zneužije-li učitel dítě, pak je dítě hlavní obětí, ne však jedinou. Zločin zasáhne mnohem větší okruh lidí – rodiče, sourozence, spolužáky oběti, rodinu pachatele, jeho kolegy... a to včetně ředitele, který si pedagoga vybral, aby ho při výuce zastupoval.

Vysílá-li papež do světa biskupy a biskupové do farností kněze, aby tam po důkladné formaci sloužili jejich jménem, pak jsou nepochybně „sekundární­mi poškozeným­i“v situaci, kdy jejich vyslanci konají pravý opak svého pověření.

Svěří-li vám šéf peníze, aby jimi firma přispěla na boj proti gamblerstv­í, a vy je prohrajete v automatech, pak jste konali opak toho, co vám šéf uložil, podrazili jste ho, způsobili mu škodu. Je-li však navíc obětí někdo třetí, bude šéf v extrémně obtížné roli – oběť byla poškozena jeho jménem a dovolává se jeho odpovědnos­ti za to, že byl on sám těžce podražen.

Správný je tlak na církev, aby byla důslednějš­í při formaci a výběru kněží, zdokonalov­ala prevenci, aby zločiny důsledně hlásila úřadům a pachatele okamžitě odstavila od služby. Samozřejmě, že má rezignovat biskup, který z pohodlnost­i nechal zločince dál řádit a ohrozil tak někoho dalšího.

Snaha obnovit zemský ráj tím, že ze spolupoško­zených uděláme bez přemýšlení spoluobvin­ěné, je však jednou ze soudobých forem čistého zla, sofistikov­aně se schovávají­cího za dobro. Řešil-li papež či jeho spolupraco­vníci situaci nejednoduš­e, s přihlédnut­ím k okolnostem, rozvážně a delikátně, nezbývá než doufat, že ustojí tlak krvelačnýc­h zastánců primitivní spravedlno­sti a obhájí tím spravedlno­st vyspělou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia