Dnes Prague Edition

Dánský mistr konkuruje severským detektivká­řům

-

PRAHA Před půl rokem navštívil Česko, nyní se Peter Hoeg vrací prostředni­ctvím knihy. Argo vydává jeho Susanin efekt, jenž vyšel v dánském originále před čtyřmi lety.

Hoeg má ženské hrdinky rád, a co víc, umí o nich psát. Dokázal to už v Citu slečny Smilly pro sníh. Teď přináší vyprávění ještě napínavějš­í, se špionážní zápletkou. Bylo by troufalé Susanin efekt zařadit do škatulky skandinávs­ké detektivky, jako každá Hoegova kniha skrývá na cestě za rozuzlením několik zádrhelů.

Kvantová fyzička Susan kromě prudké inteligenc­e a bdělého libida oplývá darem, že se lidé kolem cítí příjemně, tudíž dokáže bez problémů odhalit jejich nejhlubší tajemství. Dánská vláda ji proto chce využít pro získání cenných informací a výměnou jí nabídne východisko z problémů, do kterých se dostali její manžel a dospívajíc­í dvojčata při společném pobytu v Indonésii.

Organizace, která má ohrožovat bezpečnost národa a jejíž fungování má Susan rozkrýt, se však zdá být záhadnější víc, než čekali zadavatelé mise. Hrdinka se dovídá o vraždách spojených s členy skupiny a snaží se o záchranu vlastní rodiny, jež se ocitá v ohrožení.

Hoeg do thrilleru zabudoval i problemati­ku ekologie a života vyšších společensk­ých vrstev a činí tak opět s humorem: suchým, ironickým, neopotřebo­vaným. Nebere se vážně, nemá to rád. Mimochodem pro Dány sepsal příběh o blízké budoucnost­i – hlavní linka se váže ke konci roku 2018. Pro českého čtenáře knihy, již přeložil Robert Novotný, však jde o přítomnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia