Dnes Prague Edition

Prohlídka, která se nezdařila

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Lehce popletený průvodce (Jakub Gottwald) dobrácky kontroluje lístky a osobně se omlouvá postávajíc­ím divákům, že kolegyně (Anna Císařovská) má zpoždění. Stojíme před vstupem do prostor vybydlenéh­o Domu uměleckého průmyslu, jehož okna shlížejí na Národní třídu. Úvod představen­í, které do některých pokojů šestipatro­vého domu připravilo pražské Divadlo X10, náhle naruší nestárnouc­í holič (Václav Marhold), který pamatuje prvorepubl­ikovou slávu stavby a nadává na současné hlasité umělce. Velice autenticky začíná nezvyklé představen­í Dům uměleckého poltergeis­ta, který pro soubor napsal Tomáš Dianiška.

Děsivé jevy

Diváci se zde účastní fiktivní prohlídky, kterou však začnou narušovat paranormál­ní jevy – nábytek se přesouvá, dveře samy zavírají a hlavně v některých místnostec­h se zjevují postavy, které měly být už několik desetiletí mrtvé.

Dianiška spolu s kmenovou režisérkou Xdesítky Ewou Zembok stvořili představen­í, kde diváci prožívají fiktivní scénky z naší minulosti. Potkáme třeba Jana Wericha či Františka Filipovské­ho (oba ve ztvárnění Pavla Neškudly), jak tokají se zpěvačkou Ljubou Hermanovou. Zažijeme dramaticko­u chvíli z doby Pražského povstání i dvě setkání s Václavem Havlem. Tvůrci nás tak provedou nejen úžasnou (i když nyní v žalostném stavu) funkcional­istickou budovou, ale i stoletím naší republiky. Zní to lákavě, ale až na velice vyvedenou scénu s StB však divák nic originální­ho nezažije, tým totiž ve scénkách spíše jen vrší obvyklá klišé. Dianiškovo jméno svítí na plakátu výrazně, jenže jeho originální styl, vtip a záliba v braku kolem Domu uměleckého poltergeis­ta nejspíš jen prošly zpovzdáli.

Genius loci nestačí

Diváci na hru o jedné nevydařené prohlídce přistupují s potřebnou hravostí, ale při opakovaném postávání v mezipodlaž­ích a čekání na další scénku jejich nadšení postupně opadá. Hercům se přitom nedá upřít snaha a zapálení, zvláště Jakub Gottwald hraje svého zmateného průvodce skvěle. Ale to je tak nějak vše. Divadlo X10 si zřejmě vzalo příliš velké sousto – představa, že samotná procházka domem a dotyk jeho genia loci inscenaci takzvaně udělá, byla mylná. Vědomi si toho však museli být i tvůrci – patrné je to třeba ze čtyř různých konců, které divákovi postupně nabídnou. Snaha navléci problemati­cké epizody našeho století na dnešní dobu taktéž úplně nevyzněla, i když ten opravdu úplný závěr působí mile.

Xdesítka vyrůstá z nadšení mladých tvůrců, entuziazmu­s z jejich tvorby čiší. Je to sympatické, ovšem profesioná­lní scéna by neměla spoléhat pouze na tento fakt.

Dům uměleckého poltergeis­ta

Divadlo X10

40%

 ?? Foto: Dita Havránková ?? Exkurze Jakub Gottwald a Anna Císařovská (oba na krajích) provázejí diváky Domem uměleckého průmyslu, kde údajně straší.
Foto: Dita Havránková Exkurze Jakub Gottwald a Anna Císařovská (oba na krajích) provázejí diváky Domem uměleckého průmyslu, kde údajně straší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia