Dnes Prague Edition

Box a sex v První republice

Rodina Valentovýc­h se prodrala až do třetí série. První republiku III nasadí ČT od zítřka a slibuje v ní prakticky totéž, co dosud, vztahové kotrmelce, intriky plus detektivní motiv.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pravda je, že po dlouhatáns­ké rekapitula­ci minulých událostí si konečně seriál dopřál vskutku dramatické, tedy divácky lákavé otevření.

Píše se podzim roku 1930, exmilenec jedné z hrdinek reprezentu­jící v ringu sokolský tým dostává krvavě na frak od zástupce německých turnerů, po trochu okaté kapesní krádeži se rvačka strhne i v hledišti a vyvrcholí hromadnou otravou ve stylu novodobé kauzy metanol. Pouze s tím rozdílem, že naši předkové coby protijed doporučují čistou vodku.

Zlí holdují kokainu

Ovšem pravda také je, že po slibně vyhroceném úvodu se vyprávění stěhuje zpátky ke své tradici, k salonnímu duchu kostýmního popocházen­í mezi ložnicí, jídelnou a klavírem i k unylým situacím hodným telenovel, když třeba dáma provdaná za zloducha tak podezřeléh­o, že nutně musí být nevinný, zpovídá svého zbitého bývalého přítele: „Proč sis nevybral gymnastiku? Proč zrovna box?“

Dobovou patinu navíc narušuje jazyková nedbalost včetně výrazů typu „není to jen o mně“a muzikantsk­y příjemný nástup swingu zase provází pocit, že na parketu si ho vychutnává výhradně profesioná­lní taneční komparz. Na druhou stranu vyloženě amatérští statisté zase předvádějí reakce dělníků na projev ředitelky podezřelé likérky.

Před kameru se dostane i tehdy módní záliba vyšších společensk­ých kruhů v kokainu – ovšemže se droze oddávají výhradně „ti zlí“, a kolem kriminální zápletky se vyskytuje řada podivností, počínaje přepjatou snahou chránit byť zrádnou lásku a konče kostrbatým způsobem vydírání. O policii, která se na scénu dostavuje se zpožděním teprve po další, tragičtějš­í otravě, snad ani nemluvě.

Muži tropí hlouposti

Jinak nadále platí, že i ve své třetí řadě zůstává První republika přehlídkou chlapíků, kteří umějí nosit oblek s přirozenou elegancí, a že se příběh zuby nehty drží uzavřeného společenst­ví, ve kterém muži kvůli ženám činí hloupé pošetilost­i, dokonce až románová gesta.

Znovu je také detektivní linie zajímavějš­í než romantická a herci lepší než herečky. Zejména když se dvě dámy soucitně objímají za doprovodu tklivé hudby, ztrácí seriál prémiové body, tak pracně vybojované v boxerských zápasech. Jenže První republika odjakživa myslí více na milovnice cudného sexu než na fanoušky boxu.

První republika III

Česká televize, 2018

55%

 ?? Foto: Česká televize ?? Bojová nálada v ringu Po vyhroceném úvodu se děj změní v popocházen­í mezi jídelnou, ložnicí a klavírem, hodné unylých telenovel.
Foto: Česká televize Bojová nálada v ringu Po vyhroceném úvodu se děj změní v popocházen­í mezi jídelnou, ložnicí a klavírem, hodné unylých telenovel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia