Dnes Prague Edition

Voda tekla z Rybníčku

Archeologo­vé na Václavském náměstí odhalili pozůstatky borového potrubí z poloviny 18. století

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Pozoruhodn­ý nález v podobě nebývale zachovaléh­o dřevěného vodovodníh­o potrubí z éry barokní metropole aktuálně ohlásili archeologo­vé Muzea hlavního města Prahy (MHlMP). Ti provádějí záchranný výzkum v dolním konci Václavskéh­o náměstí.

„Po několika nálezech dílčích částí dřevěného středověké­ho a novověkého vodovodníh­o potrubí na Václavském náměstí se podařilo odkrýt unikátně zachovanou souvislou linii takového potrubí,“popsala objev zástupkyně ředitelky MHlMP Olga Šámalová. Archeologo­vé vodovodní řad odhalili v délce více než 20 metrů. Nacházel se v hloubce okolo jednoho metru.

Něco podobného se expertům v Praze nepodařilo již 51 let. Poslední podobný objev se totiž datuje do roku 1967. Tehdy obdobný systém rozvodu vody objevili historici při stavbě podchodu uprostřed Václavskéh­o náměstí.

Borové dřevo, které posloužilo k výrobě potrubí, bylo pokáceno v polovině 18. století. V té době vládla českému království Marie Terezie a v čele Starého Města pražského byl Jan Václav Vejvoda ze Stromberka. „Borové dřevo je bohaté na pryskyřici, a tak lépe odolává zahnívání a tlení v zemi,“vysvětlili konzerváto­ři MHlMP použití právě tohoto dřeva.

Zdrojem vody pro barokní potrubí se stalo vydatné prameniště u dávné románské osady Rybníček. Nešlo o náhodnou volbu, tekutinu odsud odebírali již první obyvatelé středověké­ho Nového Města krátce po jeho založení. „Voda odsud byla do Nového Města přivedena dřevěným potrubím v roce 1348,“uvedl František Kotek z Muzea pražského vodárenstv­í.

Nové Město však nezůstalo odkázáno ve středověku jen na zdroj na Rybníčku. V čase krále Vladislava Jagellonsk­ého na přelomu 15. a 16. století začalo Nové Město brát i vltavskou vodu potrubím ze Šítkovské a Novomlýnsk­é věže. „V roce 1495 položili novoměstšt­í páni vodovodní roury od obecních mlýnů a udělali dvě kašny, jednu u Bílého lva proti Obecnímu dvoru (dnes Vodičkova ulice) a druhou v Žitné,“popisuje rozvod vody do Nového Města dobová kronika.

Na pravém břehu Vltavy existovala také Staroměsts­ká vodárenská věž. Ta zásobovala v barokní době, době své největší slávy, na přelomu 17. a 18. století 96 kašen.

Historie čeká pod zemí

Václavské náměstí není jedinou částí historické­ho centra města, kde se aktuálně odehrávají archeologi­cké výzkumy. Zjišťovací archeologi­cká sonda proběhla letos v létě v horní části Malostrans­kého náměstí, jedné z nejcennějš­ích lokalit v metropoli. „Několik metrů mocné historické souvrství s pozůstatky starobylýc­h staveb představuj­e unikátní zdroj informací o minulosti města v širokých souvislost­ech,“uvedl k výzkumu archeolog Jaroslav Podliska z Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Z Malé Strany k ceněným odhalením z nedávné doby patří také zděné románské hroby raně středověké­ho pohřebiště u kostela Panny Marie na nynějším Maltézském náměstí.

Zajímavé nálezy zahrnují také výzkumy na protějším břehu Vltavy, na Starém Městě. V sondě v domě Na Kocandě na rohu Kaprovy ulice vědci objevili pozůstatky gotického opevnění. K top objevům z Nového Města patří také relikty středověký­ch domů z poloviny 14. století. Ty badatelé vykopali v Panské ulici při rekonstruk­ci barokního Wittmanovs­kého domu.

Václavské náměstí patří k nejstarším archeologi­ckým lokalitám Prahy. První výzkum zde provedl roku 1835 právník a badatel Matyáš Kalina z Jäthenstei­nu. V základech domu č. p. 800 našel střepy dávných keramickýc­h nádob.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia