Dnes Prague Edition

Republiku oslaví i Dvořák

V pátek začíná hudební festival Dvořákova Praha. Nabídne i méně známá skladatelo­va díla

- Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Kantátu Svatební košile mohou Pražané zhlédnout už zítra ve Dvořákově síni v Rudolfinu. Začíná totiž jedenáctý ročník mezinárodn­ího hudebního festivalu Dvořákova Praha, který potrvá do 21. října. Po čtrnáct večerů nabídne jedinečné koncerty nejen v Rudolfinu, ale i v Anežském klášteře.

Méně známá Svatební košile prolíná práci dvou českých umělců – básníka Karla Jaromíra Erbena a skladatele Antonína Dvořáka. Spojením hudby s poezií tak vzniká emocionáln­ě působivý celek.

Nastudován­í tohoto díla s Českou filharmoni­í a Českým filharmoni­ckým sborem Brno se ujal dirigent Jakub Hrůša. „Svatební košile má především ohromný spád, jde z hlediska děje o jednu z autorových nejpoutavě­jších vokálních skladeb,“tvrdí Hrůša.

V roli dívky, která se modlila za svoji hříšnou touhu a málem za to zaplatila vlastním životem, bude zpívat sopranistk­a Kateřina Kněžíková. „Mně už se o Svatební košili i zdá. Člověk to opravdu při studování vsákne do sebe a nedá se na to nemyslet. Když jsem dceři ve 3.33 chystala mléko, tak se mi texty pořád vybavovaly a já jsem se strašně bála,“popsala Kněžíková.

Neznámé skladby

I přes svou dramaticko-poetickou a hudební kvalitu zní z koncertníc­h pódií Svatební košile jen zřídka. Není jediná. „Některé skladby jsou velmi náročné na provedení. Vyžadují velký, secvičený sbor a jsou extrémně nákladné a drahé,“říká ředitel festivalu Marek Vrabec.

Takové skladby pro dnešního diváka nejsou atraktivní například kvůli obsáhlosti. „Od toho jsou festivaly, aby dělaly výjimečné počiny, aby iniciovaly uvádění děl v plném rozsahu. Což je třeba případ i Svaté Ludmily,“popsal Vrabec.

Oratorium Svatá Ludmila zazní 15. září, symbolicky v den úmrtí světice ve Dvořákově síni v Rudolfinu. Tímto koncertem chtějí pořadatelé kromě světice oslavit i výročí republiky.

„Sto let Českoslove­nska chceme uctít velkým Dvořákovým dílem, v němž se snoubí jeho pokora, víra a neokázalé vlastenect­ví se schopností vidět dále za obzor nejbližšíc­h humen, vnímat svět a obohatit jej hudbou,“uvedl Vrabec.

Dílo nezazní jen v Rudolfinu, ale i na náměstí Jana Palacha, kde pořadatelé připraví venkovní scénu, na které se k účinkující­m v Rudolfinu přidá dalších 250 zpěváků. „Sbormistr bude mít nelehký úkol koordinova­t venkovní sbor se zvukem z Rudolfina,“popsal Vrabec. Na náměstí je program připraven od 17.00, koncert začne ve 20.00.

Festival Dvořákova Praha je věnován především dílu tohoto českého skladatele. Zazní ale i díla od jiných autorů, například od amerického skladatele Leonarda Bernsteina nebo polského Fryderyka Chopina.

Komorní koncerty v klášteře

V programu festivalu má vedle provedení velkých symfonický­ch a sborových děl místo i komorní hudba, která rozezní po pět večerů Anežský klášter.

Program zde zahájí už v pondělí 10. září dvě díla – klarinetov­é kvintety Mozarta a Brahmse. Závěrečný koncert komorní řady 20. září přinese dvě intimní skladby autorů Arnolda Schonberga a Oliviere Messiaena. Na závěrečném koncertu komorní řady se představí i čeští hudebníci, jako třeba virtuos Josef Špaček, dlouholetý člen Pražákova kvarteta Michal Kaňka nebo houslista Roman Patočka.

Vstupenky na koncerty v Rudolfinu a Anežském klášteře je možné zakoupit na stránkách festivalu www.dvorakovap­raha.cz.

 ?? Foto: Pavel Hejný ?? Kateřina Kněžínková Návštěvník­ům se představí hned při zahajovací­m koncertu v kantátě Svatební košile od Antonína Dvořáka.
Foto: Pavel Hejný Kateřina Kněžínková Návštěvník­ům se představí hned při zahajovací­m koncertu v kantátě Svatební košile od Antonína Dvořáka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia