Dnes Prague Edition

Abraham zůstává v MotoGP, Salač přichází do MS

Den podpisů. Motocyklis­ta Karel Abraham bude další dva roky jezdit mezi elitou, Filip Salač se stane parťákem Jakuba Kornfeila v Moto3

- — Robert Sára

Už se zdálo, že Jakub Kornfeil zůstane příští rok osamoceným Čechem v motocyklov­ém mistrovstv­í světa. Pak ale včera v rozmezí jedné hodiny přišly dvě zprávy, které vše změnily:

– Karel Abraham i přes letošní zpackanou sezonu pokračuje další dva roky v královské třídě MotoGP. Kontrakt mu dal tým Avintia.

– Filipa Salače naopak v 17 letech čeká premiéra. V kategorii Moto3 bude u německé stáje Prüstel přímo Kornfeilov­ým kolegou, což je z českého pohledu unikátní věc.

„Mám velkou radost, že se do mistrovstv­í dostal další Čech, a navíc budeme startovat v jednom týmu. Konečně budu mít českého parťáka a v týmu se nebudeme bavit jen německy a italsky,“řekl Kornfeil. „Filip je hotový pilot, má na to, aby jezdil desítku. Je to teď jediný český talent a je to jen o tom, jak vše prodá.“

Salačovo angažmá ve světovém seriálu je vskutku překvapivo­u zprávou. Už proto, že po jezdci, jehož snem je závodění v MotoGP, sáhla silná stáj, která letos díky Italu Bezzecchim­u bojuje o titul mistra světa. Hned v první sezoně tak dostane výtečnou techniku, což u nováčka není obvyklé. A bude mít vedle sebe „mírumilovn­ého“kolegu. Kornfeilov­i zase může pomoci, že bude v týmu jedničkou a může se tak rvát o výhry a třeba i o titul, jak si přeje. „Bude to v Moto3 příští rok zajímavá sezona. Dva Češi ve skvělém týmu, který jede naprostou špičku. Sám jsem zvědavý, jak se oběma povede,“míní Karel Abraham.

I jeho zpráva o Salačově angažmá příjemně zaskočila. Zároveň je třeba říct, že z pohledu důležitost­i je mnohem zásadnější informace o jeho podpisu. V MotoGP už zůstávala jediná volná sedačka, o kterou stálo hned několik silných hráčů – třeba Álex Márquez, bratr momentální motocyklov­é jedničky Marka, nebo Álvaro Bautista.

Nakonec se vítězem stal Abraham a tvrdí: „Věřím, že zase budu zajíždět dobré výsledky. Minimálně tak dobré jako loni, ale doufám, že budou ještě lepší.“

Klíčem k úspěchu má být motorka – zatímco letos jezdí s modelem dva roky starým, u Avinitie dostane letošní tovární verzi Ducati, což je vlastně nejlepší materiál, na který soukromý tým dosáhne. A právě to byla jedna z podmínek, které si Abraham do smlouvy dal. „Letos se hodně trápím a tímto způsobem jsem už nechtěl pokračovat,“říká pilot, který v MS působí už 13 let, z toho sedm let v MotoGP.

A tak, ač prvním iniciátore­m angažmá byl tým a Abraham byl i díky podpoře továrny Ducati od počátku favoritem, jednání se natahovala. Zprvu je vedl sám jezdec, až když se blížil čas podpisu, přidal se k němu i jeho otec, ve světě MotoGP zkušený manažer. Bylo potřeba ohlídat všechny „detaily“kontraktu, třeba kolik reklamního prostoru na motorce bude mít Abraham k dispozici či kolik volných vstupů získá pro své partnery. „Situace se každých pět minut měnila a vše jsme ladili, aby se to líbilo oběma stranám.“

Rozhodujíc­í je stroj. Abraham dostane motorku, která bude na stejné úrovni, s jakou na konci letošní sezony pojedou piloti Ducati Lorenzo, Dovizioso či Petrucci. I proto je na místě optimismus, že se pravidelně probije k bodům, ne jako letos, kdy pro něj znamenají vzdálenou metu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia