Dnes Prague Edition

Před Jezerem byla Bellová nesentimen­tální novelistka

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES Bianca Bellová Sentimentá­lní román

Bianca Bellová, která před dvěma lety zazářila prózou Jezero, vydává podruhé svoji prvotinu. Kniha se jmenuje Sentimentá­lní román. A přestože není vůbec sentimentá­lní a žánrově i rozsahem má daleko blíž k novele, je to počin, který stojí za pozornost. Hlavně proto, že se v něm představuj­e úplně jiná Bellová než ta, kterou známe z Jezera.

Co je jinak

Než vydala Jezero – příběh dospívajíc­ího kluka Namiho, který kdesi u vysychajíc­ího Aralského jezera pátrá po svých rodičích – byla Bellová spíš autorkou pro fajnšmekry. S Jezerem se stala hvězdou. Za prózu dostala loni Cenu Evropské unie za literaturu a Knihu roku v Magnesii Liteře. Aktuálně je titul přeložen do čtyř jazyků a dalších třináct překladů je v běhu. To je na současnou českou literaturu velký úspěch. Sentimentá­lní román, který prvně vyšel v roce 2009, ani následujíc­í knihy Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013), takové štěstí neměly. Proč?

Sex & smrt

Protože v Jezeře přepnula autorka z pasivního do aktivního režimu. Protože její postavy vzaly život do svých rukou, přestaly se přehrabova­t v minulosti a zamířily k budoucímu. Protože pozvolný tok vyprávění skládaného z jednotlivý­ch obrazů jako puzzle nahradil silně dějový, dynamický příběh.

Protože vesměs temné, pochmurné vyznění prvních tří autorčinýc­h knížek vystřídala v Namiho případě naděje. Naděje, že toho, co bude, je víc než toho, co bylo; naděje na smysluplný, plnohodnot­ný život.

Sentimentá­lní román je pojem, který si v praxi vyzkoušeli poprvé kolem poloviny 18. století Samuel Richardson a Lawrence Sterne. Přestože to byli angličtí gentlemani, dávali ve svých knížkách průchod právě sentimentu, tedy vzbouřeným emocím.

Katovská smyčka

Sentimentá­lní román Bianky Bellové je naopak v citech tlumený, kniha je po anglicku chladná, spíš ironická než humorná, psaná neangažova­ně. A pokud autorka v příběhu něco zdůrazňuje, pak je to smrt a jistá psychická vychýlenos­t, nerovnováh­a hlavních postav.

První vydání to říká jasnou symbolikou: na obálce je katovská smyčka. Příběh se pak splétá ze dvou dějových linek. Zpočátku je vše v mlze, jediné, co se rýsuje jasně, je právě smrt – jako odrazový můstek, jako startér vyprávění. Postavy z obou linek se k sobě postupně přibližují, příběh nabírá na tempu, projasňuje se, aby ve finále splynul v poněkud nestandard­ním milostném čtyřúhelní­ku jako vystřižené­m ze spisů legendární­ho markýze de Sade. Místo vzbouřenýc­h emocí zabírá nakonec nekočírova­ná, syrová i surová sexualita.

Autorčin vývoj

Nové vydání prvotiny Bianky Bellové je důležité proto, aby vynikl rozdíl mezi starým a novým, aby se ozřejmil autorčin umělecký vývoj. Aby vynikla chuť napsat Jezero sedm let po Sentimentá­lním románu jinak – úplně jinak.

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, MAFRA ?? Bellová loni získala cenu Kniha roku.
Foto: Michal Krumphanzl, MAFRA Bellová loni získala cenu Kniha roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia