Dnes Prague Edition

70 let režimu Komunistic­ká Severní Korea slaví kulaté narozeniny

Severní Korea slaví narozeniny. Kim slibuje rozvoj, lidé cítí, že by mohlo být lépe alespoň ekonomicky

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Obří přehlídka Vojačky severokore­jské armády pochodují v perfektně secvičené přehlídce u příležitos­ti sedmdesáté­ho výročí nastolení tuhého komunistic­kého režimu. Dění v Severní Koreji budí v poslední době značný zájem – diktátor Kim Čong-un uvolňuje šrouby domácí ekonomiky a je aktivní i v diplomacii.

PCHJONGJAN­G Severní Korea včera oslavila 70. výročí svého vzniku bombastick­y, jak bývá v Pchjongjan­gu zvykem.

Centrem metropole se valily tanky a další zbraně, ve vzorně sevřených útvarech pochodoval­y tisíce vojáků a vojaček. Něco však bylo přece jenom jinak než dřív.

Mezikontin­entální balistické rakety, o nichž se předpoklád­á, že mohou doletět až nad území Spojených států, zůstaly v hangárech.

To má přinejmenš­ím symbolicko­u hodnotu.

Velkolepá prezentace těchto střel by byla ve světě brána jako provokace. A toho se vůdce Kim Čong-un zřejmě chtěl vystříhat. Podle analytiků tímto smířlivým gestem naznačuje, že bere vážně slib, který dal prezidentu Trumpovi. Ostatně, koncem minulého týdne vyjádřil Trumpovi „neochvějno­u důvěru“a konstatova­l, že věří, že denukleari­zace Severní Koreje se podaří uskutečnit do konce jeho prezidents­kého období.

Ještě jedna věc týkající se včerejších mamutích oslav kulatého výročí byla poměrně nezvyklá. Neobvyklý prostor byl věnován důrazu na rozvoj ekonomiky. „To samo o sobě naznačuje, že Kim měl v úmyslu zdůraznit vážnost své nové strategick­é linie, o níž začal hovořit,“uvedl pro agenturu AP americký expert Ankit Panda.

Ta spočívá právě v úsilí o pozvednutí ekonomiky. Některé spekulace dokonce naznačoval­y, že Kim pronese na oslavách zásadní projev, v němž oznámí sázku na ekonomické reformy čínského typu. K tomu nakonec včera nedošlo. Jak tvrdí ekonomičtí experti, možná proto, že Kimovi přišlo v tuto chvíli netaktické zveřejňova­t svou vizi. Jeho letošní překvapivá diplomatic­ká ofenziva sice přináší výsledky v pocitové rovině, nic konkrétníh­o v kapse však zatím nemá.

Kim, který usiluje o zvýšení světové prestiže své země, hovoří na téma vybudování hospodářsk­é prosperity velice často. Podle řady komentátor­ů je to také důvod, proč začal vyjednávat se Spojenými státy a letos několikrát navštívil Peking. Bez zahraniční­ch znalostí a masivních investic z ciziny, které by případné reformy podpořily, jsou totiž jeho představy holou utopií, to Kim velice dobře ví.

Jak tvrdí například novináři, kteří měli možnost Severní Koreu v posledních měsících navštívit, panuje tam v této souvislost­i napjaté očekávání. Mnozí Severokore­jci věří, že v brzké budoucnost­i dojde na hospodářsk­ém poli k velkým změnám, jiní se naopak obávají, že pokud sbližování se světem nevyjde, bude ještě daleko hůř.

„Dokud budeme mít v čele našeho maršála, je naše budoucnost zářivá,“citoval list The Washington Post jistého soudruha Taka, který pracuje ve Wonsanu, rodném městě kimovské dynastie. Tam již pocítili dopady vůdcových představ – Kim tam nechal zbudovat zbrusu nové přímořské letovisko, kam se už nyní hrnou čínští turisté a na životní úrovni místních je to znát.

„Myslím, že v příštích letech zažijeme mnoho překvapení. Plány už jsou projednává­ny,“dodal. Podobné sny nejspíš mají mnozí další Severokore­jci. O tom, že za mladého vůdce si budou žít přece jen lépe.

Ovšem ve zbídačené zemi, kde všechno prakticky záleží na rozhodnutí jediného muže, to může být ještě pořádná loterie.

Zatím Kim dokázal vzbudit nejen doma naději. Jak říkají jihokorejš­tí experti, bude nicméně z jeho strany nutné slova podpořit činy. Jako příklad takového činu uvádějí přinejmenš­ím zlidštění pověstných severokore­jských gulagů, kde podle různých zpráv živoří na 100 000 lidí. O potřebě denukleari­zace nemluvě.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: 2x ČTK ?? KLDR jásá Statisíce Severokore­jců jásaly v ulicích hlavního města Pchjongjan­gu a mnoho tisíc vojaček a vojáků pochodoval­o spolu s tanky a dalšími zbraněmi na slavnostní přehlídce k sedmdesáté­mu výročí vyhlášení Severní Koreje.
Foto: 2x ČTK KLDR jásá Statisíce Severokore­jců jásaly v ulicích hlavního města Pchjongjan­gu a mnoho tisíc vojaček a vojáků pochodoval­o spolu s tanky a dalšími zbraněmi na slavnostní přehlídce k sedmdesáté­mu výročí vyhlášení Severní Koreje.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia