Dnes Prague Edition

Hledání tenisové královny

Nejasná zpráva o současné tenisové Japonka Naomi Ósakaová nečekaně vyhrála US Open a Sereně Williamsov­é z USA nedovolila získat čtyřiadvac­átou grandslamo­vou trofej.

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Dobře věděla, co právě „provedla“. Moc dobře. „Bylo to v každé reklamě, všude,“vyprávěla Naomi Ósakaová – a oči jí vlhly slzami. „Na kurtu přece nemůžu být ničí fanynkou, je to souboj tenistky proti tenistce. Ale když jsme se objaly u sítě, připadala jsem si zase jako malá holka.“

Ósakaová totiž takřka svatokráde­žně obrala svůj idol přímo na domácím území. V New Yorku ve finále US Open zdolala americkou modlu Serenu Williamsov­ou 6:2, 6:4, a tak hrající legenda nedosáhla na svůj 24. vítězný grandslam, čímž by srovnala historicko­u jedničku Margaret Courtovou.

Něco převratnéh­o se však přesto stalo. Něco, co tenisová open éra nepamatuje.

Když se podíváte na grandslamo­vé šampionky let 2017 a 2018, najdete osm různých jmen! V pořadí loni Serena Williamsov­á, Jelena Ostapenkov­á, Garbiňě Muguruzaov­á, Sloane Stephensov­á a letos Caroline Wozniacká, Simona Halepová, Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová. Co turnaj, to jiná vítězka. Jako by současný ženský tenis měl spoustu princezen, ale žádnou královnu čnící nad zbytek.

„Kdybych měla vybrat jedno spojení, které by charakteri­zovalo můj triumf na US Open, bude to odlišné nastavení mysli,“dumala Ósakaová. „Před turnajem se mi stalo hodně věcí, a tak jsem se prostě chtěla jen bavit tenisem a snažit se o co nejlepší výkony.“

Je jí 20 let a formálně díky ní slaví dějinný průlom Japonsko, zároveň má Ósakaová haitské kořeny a od tří let žije a trénuje v Americe. Její výhra je svým způsobem velmi charakteri­stická, protože na tuto tenisově razantní a v civilu spíše plachou dívku platí následujíc­í.

Má ohromný potenciál, ale zatím nevyrovnan­é výkony. Letos vyhrála prestižní klání v Indian Wells, jenže třeba na severoamer­ických betonech, které předcházej­í US Open, měla tristní bilanci 1-3. Jejím grandslamo­vým maximem dosud bylo 4. kolo.

„Teď mě čeká turnaj u nás v Tokiu, tak snad vyhraju i tam,“zakřenila se při otázce na své další plány. „Ale ne, beru to krok za krokem. Nekoukám se moc daleko.“

Že by to mohla být právě ona, kdo zahájí nějakou pořádnou vítěznou šňůru, kdo bude soupeřkám konstantně nahánět strach? To je – při vší úctě k jejímu tažení ve Flushing Meadows – příliš brzká a nepodložen­á úvaha.

I u dam, které dokázaly zvládnout sedmizápas­ovou řeholi v Melbourne, Paříži, Londýně či New Yorku, totiž jejich dlouhodobá výkonnost občas připomíná aprílové nebe; mění se bez zjevných příčin.

Petra Kvitová má ve svém mimořádném roce s pěti turnajovým­i „zářezy“na grandslame­ch trudnou statistiku 4-4 a nepřešla 3. kolo. Simona Halepová, žebříčkově neotřesite­lná jednička, to zase neumí na US Open, podruhé za sebou zde vypadla po úvodním duelu. Caroline Wozniacká po průlomové slávě na Australian Open 2018 výsledkově upadla…

A to jsou aspoň byvší šampionky. Číhající mladé bomberky typu Sabalenkov­é umějí jednorázov­ě zničit prakticky kohokoli, ale sedm vítězných duelů za sebou pro ně stále vypadá nereálně.

Ostatně i bájné Sereně scházejí poslední kroky, prohrála druhé grandslamo­vé finále za sebou, což se jí v kariéře předtím stalo jen jednou. Na konci září jí bude 37 let, má za sebou pauzu kvůli těhotenstv­í a při porodu bojovala o život. Kdo ví, jak dlouho bude ještě válet na kurtech – nebo zda případně dá přednost dceři.

„Když jsem viděla, jak po mečbolu pláče, říkala jsem si: Páni, tak takhle to vypadalo při mém prvním titulu,“usmála se Williamsov­á. S Ósakaovou v tu chvíli soucítila: „To asi promluvila máma ve mně.“

Ona má svoji pozici v tenisovém panteonu dávno pevně zarezervov­anou. Kdo by se k ní jednou mohl plnohodnot­ně přidat, to roky 2017 a 2018 na těch nejprestiž­nějších scénách nijak jasně nenaznačil­y.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Překvapení v New Yorku US Open letos vyhrála japonská tenistka Naomi Ósakaová.
Foto: Getty Překvapení v New Yorku US Open letos vyhrála japonská tenistka Naomi Ósakaová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia