Dnes Prague Edition

STUDNY SPECIÁL

Jak se připravit na suché roky: vše o technice i právu

-

Jak ubývá vody v podzemí, přibývá i sporů mezi sousedy. Včetně těch, kdy starousedl­íci obviní majitele nové studny, že jim „strhl“vodu. Zákon stojí na jejich straně a ctí právo toho, kdo přišel dřív. Nová studna podle něj nesmí omezit odběry z už existující­ch studen. V praxi je to ale komplikova­nější než na papíře.

Voda není majetek

Nejdříve trochu právní teorie. Od roku 1955 se změnil právní pohled na to, komu voda pod zemí patří. Nebo spíš nepatří – přestala být totiž považována za soukromý majetek. „Povrchové a podzemní vody dnes nejsou předmětem vlastnictv­í a nejsou součástí pozemku, na němž nebo pod nímž se vyskytují. Vlastnictv­í majitel pozemku nabývá až jejich odebráním,“říká Zdeňka Horáček, advokát Deloitte Legal. Tedy v praxi až když se voda dostane do domu.

Čerpat vodu z podzemí mohou od té doby majitelé studní jen na základě povolení k odběru podzemní vody. To vydává vodoprávní úřad, který sídlí u obcí s rozšířenou působností. Výjimku mají jen studny, které byly prokazatel­ně funkční už před rokem 1955. U novějších studen platí, že bez povolení se voda ze studně čerpat legálně nesmí. Ideálně by studna, která vezme vodu sousedům, vzniknout vůbec neměla.

„Vodoprávní úřad nepovolí stavbu studny, respektive nevydá povolení k odběru podzemní vody v situaci, kdy v dané lokalitě je nedostateč­né množství podzemní vody,“říká Vladimír Tampír z ministerst­va zemědělstv­í, které na vodoprávní úřady dohlíží.

Kolik přesně žádostí vodoprávní úřady v posledních letech zamítly, to ministerst­vo neeviduje, ale výjimečné to není. Proto se také při nákupu nemovitost­i, která je závislá na lokálním zdroji vody, vyplatí zkontrolov­at příslušné dokumenty, případně si ověřit, zda úřad povolí studnu novou. Černou stavbou je z hlediska úřadu i studna, která je na pozemku od 60. let, pokud povolení k odběru podzemních vod nemá. Vodoprávní úřad ji může zpětně povolit, ale může také přikázat její odstranění. Za neoprávněn­é odběry vody navíc hrozí majiteli černé studny teoreticky vysoké pokuty, byť se vůči majitelům soukromých studní nepoužívaj­í.

O nás bez nás

Pokud je vydáno povolení k čerpání vody, studna je legální. Do toho, zda vodoprávní úřad povolení vydá, sousedé oficiálně mluvit nemohou, na rozdíl od stavebního řízení nejsou účastníky řízení.

Bránit se mohou až zpětně, když už je nová studna v provozu a ukáže se, že jim vodu bere. Pak je ale na nich, aby to prokázali. Prokázat, že o měsíc dříve bylo ve studni vody víc, je ale problém.

Ideální je dopředu se připravit a provést čerpací zkoušku. Tu ostatně doporučují solidní studnaři i lidem, kteří studnu budují – v jejich případě jako prevenci proti falešným obviněním. Princip je jednoduchý – změří se, kolik vody dávají studny okolo před a po. Horáček doporučuje nechat si výsledky čerpací zkoušky potvrdit notářem.

Vodoprávní úřad nepovolí stavbu studny v situaci, kdy je v dané lokalitě nedostatek podzemní vody.

Kdo za to může

Stížnost na strženou vodu posuzuje opět vodoprávní úřad. Na ten se poškození majitelé studny mohou obrátit například i v případě, že soused odebírá vody více, než má povoleno – například když si vybuduje bazén, který napouští ze studny.

Pokud ale úřad dojde k závěru, že vrt je podle projektu a soused čerpá vodu v souladu s povolením, často to tím skončí. Určit jednoznačn­ého viníka toho, co se děje desítky metrů pod zemí a ovlivňuje vodní poměry třeba i stovky metrů od nové studny, není jednoduché. Jednoznačn­ého viníka tak úřad určit nedokáže. Proti rozhodnutí se může odvolat ke krajskému úřadu. Dojde-li úřad nebo v další instanci soud k závěru, že povolená studna vodu sousedům „strhla“, neodpovídá za škodu majitel. „Odpovědnos­t se váže k činnosti odborné firmy nebo osoby, která zajišťuje hydrogeolo­gický průzkumný vrt, nebo výstavbu studny či vrtu,“říká Horáček.

Ideální samozřejmě je, pokud vrt uzavře a situaci vrátí do původního stavu. To ale vždy není možné. „Náhrada pak spočívá v opatření náhradního zdroje vody. Není-li to možné nebo účelné, je osoba nebo firma povinna poskytnout jednorázov­ou náhradu odpovídají­cí snížení hodnoty nemovitého majetku. To však bohužel mnohdy ztrátu zdroje vody nenahradí,“říká Horáček. Až k soudům o náhradu škody se zatím sousedské spory o vodu nedostávaj­í, ty zatím řešily potíže s vodou způsobené většími stavebními zásahy do krajiny.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Odborníci měří znečištění vody ve studni. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Odborníci měří znečištění vody ve studni. Foto: Petr Lemberk, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia