Dnes Prague Edition

Auto ukradnou během vteřiny, pak ho čeká převoz – přes Česko a s našlehnutý­m šoférem.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Před luxusní dům na okraji rakouského Lince přicházejí dva zloději. V ruce mají přístroj připomínaj­ící satelit. Obcházejí zaparkovan­é audi a mercedes. Nevadí jim, že je natáčejí kamery, za pár vteřin zmizí. I s luxusními auty.

Přístroj, který mají v ruce, umí zachytit kódy vysílané klíči automobilů, otevřít je a nastartova­t. Vše trvá podle videozázna­mu i s nastartová­ním přesně sedmnáct vteřin. O pár kilometrů dál zmizely další tři vozy.

Do všech pěti aut pak nasedli najatí kurýři a vyrazili přes hranice do České republiky a následně do Polska. „Dneska se auta otevírají mobilem a jsou prošpiková­na elektronik­ou. To jde naproti zlodějům, kteří umějí kódy z dálkového ovládání přečíst za dvě sekundy a do pěti sekund odjíždějí. Jsou velmi dobře vybaveni, čtečky kódů a signálů sami vyrábějí a vyvíjejí. Nejde o žádné amatéry, jsou to zloději se zkušenostm­i z vývoje automobilů,“říká odborník na zabezpečen­í vozidel František Lichtenber­g ze společnost­i VAM System.

Ale zpět k případu z Rakouska. Česká policie tehdy tři z pěti ukradených aut nalezla a zastavila. Tomu předcházel­y dramatické honičky. Jedno auto zastavili policisté na Semilsku na dálnici, kde použili kamion jako zátaras, druhé auto nalezli odstavené ve Svijanech v pivovaru a třetí policie uviděla na Jižní spojce v Praze. Řidič na sebe upozornil agresivní jízdou. V bílém audi jel na plný plyn, když zahlédl policii, začal narážet do automobilů a následně z auta vyskočil a chtěl utéct přes svodidla.

Neřízená zdrogovaná střela

Právě agresivita zlodějů je největší hrozbou. Například loni v dubnu honili policisté audi ukradené v Německu, Polák za volantem před nimi ujížděl vesnicemi na Jablonecku rychlostí 150 kilometrů v hodině. „Dvakrát havaroval a nezastavil ho ani zátaras z policejníc­h vozů. Naboural do nich a jel dál,“řekl jeden z policistů. Policie přitom černou limuzínu chtěla zastavit při běžné silniční kontrole. Polák nejprve zpomalil, ale těsně před hlídkou šlápl na plyn.

Stejný den o pár kilometrů dál – v Novém Městě pod Smrkem – policisté zastavili jiného Poláka, také v audi s německou espézetkou. Ten auto jen převážel, ukradl je někdo jiný. Muž byl najatý na to, aby s autem co nejdříve zmizel z Německa a pak pokračoval přes Česko dál do Polska. „Většina z těchto šoférů pochází ze sociálně slabších vrstev a auto nedokážou ukradnout, na to jsou jiní profíci, kteří jim je předají nastartova­né s předem nastavenou navigací,“říkají kriminalis­té.

Dvakrát havaroval a nezastavil ho ani zátaras z policejníc­h vozů. Naboural do nich a jel dál.

 ??  ?? Zásah Na Jižní spojce pražští policisté zastavili ve spolupráci s kriminalis­ty vozidlo značky Range Rover s rakouskou poznávací značkou...
Zásah Na Jižní spojce pražští policisté zastavili ve spolupráci s kriminalis­ty vozidlo značky Range Rover s rakouskou poznávací značkou...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia