Dnes Prague Edition

Vlastní zdroj vody...... v suchých letech

Jak se správně starat o studnu a jak ji ochránit i z hlediska práva.

- 1. díl seriálu MF DNES:

Ukopaných studní bych v některých oblastech vodu k pití vůbec nepoužíval,“říká Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd. S rozborem v laboratoři by majitelé vůbec neměli čekat.

Jak moc se mohu spolehnout na to, že voda v mé nové studni bude vhodná k pití?

Hodně se dá dopředu odhadnout. Například v Polabí je hladina podzemní vody vysoko, běžné jsou kopané studny do deseti metrů. Je to přitom zemědělská oblast. Povolené limity dusičnanů bývají v těchto studnách překročeny klidně pětkrát. Voda tam bude také tvrdá, bude obsahovat spoustu hořčíku a vápníku, což není příjemné třeba pro praní. V Pošumaví je voda puklinová, bude měkčí a také v ní bude méně škodlivých látek.

U kopané studny je tedy třeba kvalitu vody hlídat více?

Pravděpodo­bnost, že se do studny například po náhlých deštích z půdy něco vymyje, je rozhodně vyšší. U vody čerpané z hlubokých vrtů bývá voda kontaminov­aná spíše nečistotam­i, které stečou z povrchu přímo do vrtu.

Jak se o vodu starat?

Zhruba jednou za čtvrt roku by se do studny mělo nalít odpovídají­cí množství dezinfekce, která ji zbaví mikroorgan­ismů. Používat se dají i prostředky na bázi stříbra, které ulpí na povrchu a zajistí dezinfekci po dobu tří až čtyř měsíců.

A co laboratorn­í rozbor vody?

Ten doporučuji minimálně jednou za rok, u hlubokých vrtů se stabilní kvalitou vody stačí po delší době, třeba po dvou letech. U kopaných studní bych v některých oblastech vodu k pití vůbec nedoporučo­val používat.

Stačí zkrácený rozbor? Ten laboratoře nabízejí levněji.

Nechal bych udělat rozbor celkový, který stanoví všechny hygienické limity pro pitnou vodu, včetně biologický­ch. Když je studna kontaminov­aná například fekálními bakteriemi, je to přímé ohrožení.

Co když laboratorn­í rozbor vyjde špatně?

U zdroje pro veřejný vodovod překročený limit znamená, že voda není pitná. U soukromých studní je na majiteli, jak s rozborem naloží. Ve fundované laboratoři by měli vysvětlit, co výsledky rozboru znamenají. Je určitě rozdíl, když je limit například u dusičnanů překročený lehce, nebo několikaná­sobně. Tady ale dobrá rada neexistuje, pitná voda to není ani v jednom případě.

Dá se s tím něco dělat?

Do určité míry ano, při bakteriolo­gickém znečištění se dá použít UV lampa, dají se vymyslet malé úpravny vody. Řešit se dají například i překročené koncentrac­e železa a manganu. Doporučil bych řešení navržené fundovanou firmu ještě navíc zkonzultov­at od nezávisléh­o odborníka, přece jen jde o velké investice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia