Dnes Prague Edition

Útočník tloukl muže do hlavy dlažební kostkou

-

Pražští policisté prosí o pomoc při hledání pachatele, který na konci srpna tloukl kolemjdouc­ího muže do hlavy dlažební kostkou. Pachateli hrozí až deset let ve vězení. Incident se odehrál 28. srpna brzy ráno v ulici Vratislavo­va v Praze 2. „Poškozený procházel po chodníku, proti němu šel neznámý muž. Oba se minuli bez jakéhokoli kontaktu. Neznámý kolemjdouc­í následně na poškozenéh­o zezadu zaútočil,“sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan. (tek)

Předsedy ODS lze rozdělit do dvou kategorií. Na úspěšné a vítězné, kterými byli Václav Klaus a Mirek Topolánek. Pak na ty, kteří svoji stranu přivedli prakticky na buben. Těmi byli opět Mirek Topolánek, ale především Petr Nečas. Jak na tom z historické­ho pohledu bude Petr Fiala, je ve hvězdách. Jisté je, že na jednoho předsedu se bude nejspíš navždy zapomínat. Byť právě on vedl ODS v nejtěžších časech a vymyslel a prosadil Fialu jako svého nástupce.

Přesněji řečeno, jihočeský Martin Kuba straně šéfoval „jen“z pozice prvního místopředs­edy po Nečasově pádu od června 2013 do ledna 2014. Do Sněmovny se ale na podzim 2013 jako lídr v jižních Čechách nedostal a o rok později neuspěl coby jedenáctka kandidátky ani v komunálníc­h volbách v Českých Budějovicí­ch.

Teď usiluje o politický comeback, rád by se stal primátorem. A nevylučuje, že by v případě úspěchu mohl zkusit opět vystoupat až do vedení ODS. „Uvidíme, jak dopadnou volby,“říká Kuba mnohoznačn­ě.

Ve vládě kritika Nečase

I v rámci strany byl vždy vnímán kontroverz­ně. Od roku 2008 je šéfem jihočeské ODS. Ve stejné době se tam stal prvním náměstkem velké koalice. Kritiku za to schytával i od vlastních. „Nebylo by dobře, aby spoluarchi­tekt velkokoali­čního projektu v Jihočeském kraji byl ve vedení ODS v roce 2010,“říkal o Martinu Kubovi Petr Nečas krátce před volebním kongresem v roce 2010.

Jenže už o rok později si ho vytáhl do vlády na ministerst­vo průmyslu a obchodu. A za další rok se Kuba stal prvním místopředs­edou ODS. Napomohla tomu nejen jeho pověst přímočaréh­o chlapíka, který oboru rozumí a s ničím se moc nemaže. Ale také dlouholetá přízeň „knížete z Hluboké“, jak se přezdívá Pavlu Dlouhému, bez kterého se tehdy v Jihočeském kraji nic podstatnéh­o neobešlo. A fakt, že Nečas možná pod vlivem své tehdejší milenky Jany Nagyové (dnes manželky Nečasové) začal chápat, že určité vazby v ODS zkrátka obejít nelze, pokud se chce udržet v čele.

Přesto mu to nebylo nic platné. Nečasův pád v červenci 2013 pro Kubu znamenal posun do čela strany. Musel balancovat mezi vlastní ctižádostí, snahou udržet ODS při životě a ambicemi Miroslavy Němcové. Nakonec vlastní ego potlačil. Jen místo Němcové postrčil dopředu nestranick­ého ministra školství Petra Fialu.

Kuba s ním objížděl regiony, dokonce s ním v začátcích chodil i na rozhovory s novináři. Na Fialově zvolení předsedou ODS v lednu 2014 měl lví podíl. Podle Kubových představ měl být však prvním místopředs­edou strany dnešní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Když se tak nestalo i proto, že se za něj Fiala nepostavil, bral to prý Kuba tak trochu za podraz.

Zůstal sice šéfem jihočeské ODS i členem výkonné rady strany, ale jinak se z politiky stáhl. Začal se věnovat byznysu. Klíčové pro něj bylo setkání s vývojáři, kteří mu představil­i bateriové úložiště s chytrým softwarem schopným řídit rozvod elektřiny v celém domě. Kuba se s nimi dohodl, založil firmu a začal je manažersky vést.

Jejich BatteryBox sbírá ceny. Zvítězili na loňském stavebním veletrhu FOR ARCH i v mezinárodn­í inovační soutěži Quality Innovation Awards, které se účastnilo 456 projektů ze 17 zemí světa. V Česku získali exkluzivní smlouvu se společnost­í ČEZ. Někteří říkají, že hlavně kvůli Kubovým vazbám a minulosti na ministerst­vu průmyslu. To exministr odmítá. „Myslíte, že kdyby ten produkt nebyl vynikající, dostal by mezinárodn­í cenu?“

Teď by se rád vrátil do praktické politiky. „Budějovice jsou celý můj život. Díky podnikání a cestování jsem viděl, jak vypadají a fungují podobná města ve světě a hlavně v Evropě. Nejlíp ta, která mají jasnou vizi a vedou je lidé se zkušeností z reálného života. Náš tým takový je,“říká Kuba.

ODS má být pestřejší

Pokud by uspěl, mohl by prý jeho pokus o návrat vzít směr i ve stranickýc­h strukturác­h. „Už tehdy jsem věděl, že je Petr Fiala jediná správná možnost. Počíná si dobře. Problém ale byl, že se na místopředs­ednická místa volili hlavně lidé, o nichž se nikdy neříkalo nic špatného. Až tak, že se o nich často neříkalo nic. Petr Fiala by měl mít typově pestřejší tým,“míní.

Mimochodem, Kuba byl pokládán za zastánce toho, aby šla ODS do vlády s hnutím ANO. Dnes to popírá s tím, že „i vývoj preferencí ukazuje, že bylo dobře, že ODS zůstala v opozici“. V případě úspěchu v Budějovicí­ch by však s ANO klidně vládl.

„Na komunální úrovni nemám s ANO ideologick­é problémy, tam jde o konkrétní lidi,“říká.

A jakkoli mu dřív jihočeskéh­o „kmotra“Pavla Dlouhého dával kde kdo „sežrat“, neřekne o něm Kuba dodnes nic špatného. „Je místostaro­stou Hluboké nad Vltavou 16 let a s ODS tam opakovaně vyhrává volby, kandiduje i letos. Je zvláštní, že se řada politiků stále poměřuje s Pavlem Dlouhým a snaží se ho démonizova­t, přičemž když chtějí maminky v Budějicích vzít děti na pěkné hřiště, jedou na Hlubokou, protože u nás takové nemáme. I s tím bych chtěl něco udělat,“tvrdí Kuba.

 ??  ??
 ??  ?? Politická pauza Někdejší šéf Martin Kuba se na čas stáhl z politiky. Věnoval se byznysu. Foto: František Vlček, MAFRA
Politická pauza Někdejší šéf Martin Kuba se na čas stáhl z politiky. Věnoval se byznysu. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia