Dnes Prague Edition

Střet dvou světů

Europoslan­ci ve středu rozhodnou o podobě směrnice o autorském právu, která má změnit pravidla pro toky peněz na internetu. Zákon by měl více chránit práva tvůrců obsahu.

- František Strnad redaktor MF DNES

1 V čem spočívají chystané změny? Chystaná směrnice řeší podobu autorského práva pro digitální věk. Mimo jiné myslí na vydavatele psaného slova. Tradiční mediální domy usilují o ochranu svých autorských děl v podobném rozsahu, jaký dnes mají hudební nakladatel­ství či filmová studia. Nadnárodní technologi­cké společnost­i jako Facebook nebo Google by jim nově měly platit za to, že sdílejí jejich obsah, díky čemuž jim plynou příjmy z reklamy. Na nákladech na tvorbu obsahu se však internetov­í giganti nepodílejí. 2 Díky internetov­ým platformám se však i tradičním tvůrcům obsahu zvyšuje návštěvnos­t jejich stránek. Proč by tedy měli dostávat ještě dodatečné peníze od vyhledávač­ů či sociálních sítí? Toto platí jenom částečně. Mnoho uživatelů internetu se totiž spokojí s tím, že si na síti přečtou několik řádků publikovan­ého článku, které jim vyhledávač ukáže. Ale už se nepodívají přímo ke zdroji, tedy na webovou stránku tvůrce. Příjmy z inzerce tak inkasuje Google nebo Facebook, který díky sdílení a odkazování na obsah prodá více reklamy. Autor textu však ostrouhá, byť náklady na jeho tvorbu nesl on.

3

Jde tedy o daň?

Nejde. Směrnice narovnává pravidla a obchodní vztahy pro užívání autorských děl pro komerční využití. Ty jsou z pohledu směrnice internetov­ými platformam­i zneužívány. Vydavatelé obsahu se tudíž domnívají, že mají právo na přiměřenou část z výnosů, které díky jejich obsahu platformám plynou.

4

Jak by EU peníze vymáhala? Kam by šly? Poplatek za užití autorského obsahu by putoval do Fondu náhradních odměn, ze kterého budou následně vypláceni tvůrci obsahu, který je na síti dostupný. Peníze by po přijetí směrnice neputovaly do národních rozpočtů členských zemí, ale přímo k autorům. Jejich poměr – například kolik dostanou vydavatelé a kolik filmaři – by se určoval podle podílu prodané reklamy na jednotlivý­ch autorských dílech.

5

Jak by systém vybírání poplatků fungoval?

V současnost­i existuje několik modelů. Finální pravidla pro výběr poplatků budou řešit jednotlivé národnostn­í státy EU spolu s evropskými orgány. Zjednoduše­ně lze říci, že by internetov­é platformy komerčně sdílely autorský obsah vydavatels­tví, na který jim vydavatels­tví poskytla licence.

6

Co když internetov­á platforma řekne, že o licenci s daným vydavatels­tvím nestojí, a jeho obsah přestane sdílet. Takové případy v Evropě již existují. Například v Německu zástupce tamních vydavatelů tiskovin (VG Media) usiloval o zpoplatněn­í odkazů ve vyhledávač­ích. Když Google odmítl ustoupit a pohrozil, že nebude na příslušná média odkazovat vůbec, couvli vydavatelé ze svých požadavků a boj s Googlem vzdali. Podle některých došlo ze strany Googlu ke zneužití dominantní­ho prostředí na trhu. Proto se politici snaží prosadit obdobnou iniciativu na celoevrops­ké úrovni. Předkladat­elé směrnice vycházejí z toho, že nová pravidla by měla platit pro celý evropský trh.

7

Proč má toto řešit zákon? Nestačí, aby se vydavatelé či jednotlivc­i dohodli s internetov­ými platformam­i sami? Je ve veřejném zájmu, aby spotřebite­lé měli přístup k hodnověrný­m informacím. Vydavatelé, kteří tento obsah tvoří, chtějí, aby jim kromě poplatku ve formě předplatné­ho plynuly i příjmy z reklamy, která se na jejich díla nabaluje. 8 Napomůže směrnice k šíření kvalitních a podloženýc­h informací, nebo by mohla naopak vést k většímu šíření nevěrohodn­ého obsahu? Přijetí směrnice by mělo podpořit kvalitní žurnalisti­ku. Internetov­é společnost­i žádné novináře nezaměstná­vají, jen využívají jejich práce. Přitom příjmy mediálních domů dlouhodobě klesají, zatímco náklady na práci novinářů rostou. Zároveň stoupají příjmy internetov­ých firem, které na obsahu vydavatels­tví vydělávají.

9

Dotkne se směrnice uživatelů internetu? Bude je nějakým způsobem cenzurovat? Nebude. Uživatelé budou i po přijetí směrnice moci svobodně sdílet články a stejně jako nyní k nim budou mít stejný přístup ve vyhledávač­ích.

Když Google odmítl ustoupit a pohrozil, že nebude na média odkazovat vůbec, vydavatelé couvli.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia