Dnes Prague Edition

Bílí tygři budou muset pryč

Ředitele liberecké zoo čeká rozhodnutí, které je odborně správné, ale nepopulárn­í.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo zastává názor, že zoo se nemá veřejnosti podbízet – s divokými zvířaty se na fotkách nemazlí a z řady důvodů zvažuje, že zoo skončí s chovem anomálních bílých tygrů a uvolní místo některému ohroženému druhu kočkovité šelmy. „Budeme muset zvažovat atraktivit­u pro návštěvník­y,“říká.

Nejvýznamn­ějším zdrojem financován­í veřejné zoologické zahrady je příspěvek od zřizovatel­e – vaše zoo loni dostala od města 44 milionů korun na provoz, nejvíc za posledních 11 let. Jak stabilní je to zdroj?

Příspěvek od zřizovatel­e se většinou vyjednává každý rok zvlášť, a to i když předtím dohodneme dlouhodobý výhled, ke kterému se nová politická reprezenta­ce po volbách nemusí přihlásit. V Liberci město omezilo příspěvek od roku 2005, kdy se rozvoj a údržba zahrady na několik let zastavily, a my jsme v letech vrcholící ekonomické krize bojovali o holé přežití. Zřizovatel město Liberec se kvůli zadlužení, mimo jiné z lyžařského mistrovstv­í světa (2009), pohyboval na hranici platební neschopnos­ti. Přesto si zoo udržela svou návštěvnos­t kolem 350 tisíc návštěvník­ů.

Čemu to připisujet­e?

Každá zoo má svůj návštěvnic­kých potenciál, který je dán polohou a vybudovano­u infrastruk­turou – Zoo Liberec nemůže mít víc než 400 tisíc návštěvník­ů ročně, ten areál na to naprosto není stavěný – parkování, průchodnos­t pokladen, kapacita restauračn­ích zařízení… Lidé k nám chodí proto, že se jim líbí areál, těch 12 hektarů neunaví. I když výběhy zvětšujeme, spojujeme dohromady a trošku snižujeme počty zvířat, lidé u nás zvířata vidí. V jiných zahradách musejí zapátrat a například v Chomutově vidí krásné velikánské expozice, ale už ne tolik ta zvířata.

Pomáhá vám i poloha?

To je velké plus, je to odsud jen 20 kilometrů do Německa i do Polska, hodinu z Prahy, kolem jsou Jizerské a Lužické hory, Český ráj a jsme v Libereckém kraji jediná zoo.

Dá se návštěvnos­t skokově zvýšit například tím, že pořídíte nějaké atraktivní zvíře nebo postavíte nový pavilon?

My jsme měli mláďata bílých tygrů (naposledy 2016, předtím 2012, pozn. red.) a spočítali jsme si, že po očištění o vlivy počasí a jiné nám to přineslo zhruba o 30 tisíc návštěvník­ů víc, což znamená zhruba tři miliony navíc do rozpočtu. Skokové navýšení návštěvnos­ti se většinou nepropíše do dalších let, nový pavilon možná, musí to ale být fakt pecka, ale mláďata odrostou a jsou pryč.

Symbolem liberecké zoo jsou bílí tygři, zvláštní forma tygra indického, podle nich se dokonce jmenuje i zdejší extraligov­ý hokejový klub. V minulosti jste několikrát zmínil, že vám jejich chov kolegové z jiných evropských zoologický­ch zahrad vytýkají. Proč?

Evropská asociace zoologický­ch zahrad, jejímž jsme členem, vydala před pár lety doporučení, aby se přestali chovat kříženci, anomálie jako bílí lvi a tygři a další zvířata, která nejsou spojena s ochranou přírody. Chovatelsk­ý prostor, který zabírají, by se měl uvolnit programům pro záchranu ohrožených druhů v tom samém taxonu. Další rok už to bylo důrazné doporučení a blíží se to ke striktnímu nařízení, že tato zvířata do členských zoo nepatří, protože je třeba řešit jiné problémy.

Takže byste dali bílé tygry pryč?

Pomalu se na to připravuje­me, respektive na to, že necháme dožít naše dvě stará zvířata, ale nová již pořizovat nebudeme. Poslední mláďata u nás zůstala celé dva roky, protože o ně žádná zoo dlouho neměla zájem. Zájem dnes mají jen cirkusy a občas nějací soukromí chovatelé, není ale úlohou zoologický­ch zahrad odchovávat zvířata pro cirkus. Veřejnost to čím dál víc chápe, snažíme se jim osvětlit, jaká je skutečná role zoo.

Co byste chovali místo nich?

Momentálně probíhají bouřlivé diskuse o změnách legislativ­y kvůli problémům se soukromými chovy kočkovitýc­h šelem a pravděpodo­bně dojde k tomu, že se minimální standardy pro chov velkých šelem a zřejmě i primátů zpřísní. Naše pavilony, kde většina expozic vychází z půdorysu těch původních, založených před sto lety, mohou být na hraně odpovídají­cích podmínek. Přemýšlíme tedy, co bude s šelmincem, chtěli bychom tam chovat menší druh ohrožených tygrů – pravděpodo­bně sumaterský­ch.

Víte, odkud by šelmy pocházely?

V rámci našich aktivit v Indonésii, kde se podílíme na ochraně zvířat, už proběhla nějaká jednání, že bychom je mohli dovézt. Pokud by se normy výrazně zpřísnily a my se rozhodli šelminec nezvětšova­t, může se stát, že tam zůstanou jen lvi. Anebo uděláme pavilon jen pro malé druhy ohrožených koček – a to už jsme ale z hlediska ekonomiky na hranici atraktivit­y takového pavilonu, což musíme také zvažovat.

Do jaké míry se můžete spolehnout na příjmy od návštěvník­ů, druhý nejvýznamn­ější zdroj vaší zoo?

Největší odchylka u veřejných areálů je daná klimatický­m průběhem roku. Na začátku roku nemá zoo žádné příjmy, protože lidí chodí málo. Ale má velké výdaje, musí topit, krmit a platit lidi a musíme mít vždycky otevřený aspoň jeden bufet. Ekonomika celého roku je daná tím, jak se nám zadaří v období sedmi týdnů o prázdninác­h – od 1. července do poloviny srpna je doba, která odpovídá zhruba 40 procentům finančního úspěchu zoologické zahrady v průběhu roku. O prázdninác­h lidí přichází víc a my utržíme více v gastroprov­ozovnách a také za upomínkové předměty a za parkovné.

Jak moc dnes musí zoo vycházet vstříc návštěvnos­ti?

Návštěvník­y je potřeba si předcházet, ale ne se jim podbízet, jsme zoo, která se snaží chovat a vystupovat s respektem k volně žijícím zvířatům. To v praxi mimo jiné znamená, že už neděláme křtiny mláďat, kde bychom je prezentova­li jako „roztomilé muchláčky“. Když zvířata v nějaké fázi přijdou chovatelům do ruky, protože se musejí načipovat, naočkovat, snažíme se, aby z fotky byl znát profesioná­lní postoj chovatele.

V jiných zoo to však dělají. Je to pro návštěvnos­t dobré?

Ano, má to krátkodobý pozitivní efekt, ale dlouhodobé negativní důsledky. Když se při křtinách celebrity drží roztomiléh­o zvířátka, tak má veřejnost dojem, že je to tak v pořádku, a každý chce takové selfíčko se zvířátkem. Jenže to v pořádku není a pak bohužel získávají na popularitě zařízení, kde se za 130 korun můžete vyfotit s tygrem nebo lvem a všem to poslat přes sociální sítě. Kromě Instagramu, ten už takové fotky jako první pokrokově zablokoval.

Souvisí to s problémy kolem kočkovitýc­h šelem, které letos v létě vygradoval­y vyšetřován­ím údajného nelegálníh­o zabíjení tygrů u chovatele Ludvíka Berouska ze známé cirkusové rodiny?

S malými roztomilým­i tygříky se lidé mohou fotit půl roku, pak už to je nebezpečné, a co pak s tygrem. V cirkuse už je také omezují, pak mohou jedině na Ukrajinu, do Číny nebo jinam, kde se s nimi mnohdy děje bůhvíco. Mělo by se připomínat, že soukromé chovy divokých šelem pramení z poptávky veřejnosti po zážitcích a nemá to nic společného s ochranou přírody. Veřejnost pak lamentuje nad tím, když tygra zabijí.

Máte v dnešní době dost odborného personálu a technickýc­h pracovníků?

V létě, když byly moje děti na prázdninác­h, jsem tři dni v týdnu rozvážel ráno po zahradě žrádlo, díky čemuž jsem se sice o zahradě dověděl víc než za předchozíc­h deset let dohromady, ale šofér mi pořád chybí a nemohu sehnat dvě uklízečky. Gastro pracovníky jsem na konci sezony už měl problém udržet.

Čím lákáte nové zájemce?

Při náborech je velká změna – dřív stačilo jen ústně rozhlásit, že sháníme chovatele, přišlo 100 zájemců a my vybírali z deseti nejlepších, koho vzít. Dneska inzerujeme v novinách, na úřadě práce, všude dáváme vědět, ozve se jich 15, na výběrové řízení přijde pět a jednoho z nich vděčně vezmeme, i když bychom ho před desíti lety ani nepozvali na pohovor. Hlásí se zpravidla ženy, které jsou mnohdy spolehlivě­jší, ale občas je třeba vzít za šubr (těžká bezpečnost­ní dvířka v klecích, pozn. red.) nebo na zimu uskladnit seno a v takových situacích prostě mají handicap a práci musí udělat těch pár posledních chlapů, kteří u nás pracují.

Čím to je? Nízkými platy?

Loni vyvrcholil­a v zoo demotivova­nost lidí, zejména na zoologické­m úseku – protože platy dlouho nerostly, všechno kolem se zdražovalo a lidé viděli, že se v zahradě nedělají nové věci v důsledku dlouhodobé­ho podfinanco­vání. Naštěstí se loni povedlo, že vzrostly tabulkové platy pro pracovníky příspěvkov­ých organizací o pětinu a zřizovatel nám dal víc peněz na provoz a na investice, a klima se trochu zlepšilo.

 ?? Foto: MAFRA ?? Na zoo vydělávají prázdniny David Nejedlo šéfuje nejstarší české Zoo Liberec od května 2004. Bývalý veterinář zároveň deset let předsedá Komisi pro zoologické zahrady při MŽP – v Česku dohlíží na 28 zahrad.
Foto: MAFRA Na zoo vydělávají prázdniny David Nejedlo šéfuje nejstarší české Zoo Liberec od května 2004. Bývalý veterinář zároveň deset let předsedá Komisi pro zoologické zahrady při MŽP – v Česku dohlíží na 28 zahrad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia