Dnes Prague Edition

Pojedeme jako Rolling Stones, líčí Voříšková

-

PRAHA Ema Černá, to je z poloviny Eliška Křenková, z poloviny Tereza Voříšková. Alespoň tak to naznačuje plakát představen­í Amerikánka, které má premiéru ve čtvrtek v pražském prostoru Jatka78.

„Jsme jako jedna bytost, s Eliškou Křenkovou se známe patnáct let, takže je to pro nás jednodušší. Od té doby, co jsme se poprvé viděly, jsme nejlepší kamarádky. Proléváme se do sebe, je to jeden dlouhý monolog,“přibližuje soulad hereček Voříšková.

Režisér Viktor Tauš totiž ve svém autorském textu obě dívky obsadil do stejné role mladé ženy, která má zkušenosti z dětského domova i pobytu v pasťáku. Postavu Emy Černé režisér vytvořil na základě skutečné dívky, kterou potkal v dobách, kdy sám žil na ulici a která mu vyprávěla svůj životní příběh. Muselo jít o významné setkání, Tauš po divadelní premiéře plánuje s Amerikánko­u ještě film, minisérii a knihu. „Amerika se tu projevuje vlastně jako znak svobody,“uvažuje Voříšková nad názvem představen­í, které se na Jatkách bude hrát v blocích.

V obří ratejně

I díky velikosti holešovick­ého prostoru nabídne Amerikánka divákům nezvyklou scénu. „Viktor Tauš je jedním slovem megaloman. Když mi volal, chtěl dělat sólo v malém divadle, v podstatě židle a scénář v ruce. Skončily jsme na Jatkách, v ratejně, prostoru na obrovském, lesklém, členitém monumentu,“naznačuje herečka. „Když pojedeme na zájezd, budeme se muset přesouvat kamiony. Se stavbou. Viktor tvrdí, že jsme v podstatě skončili jako Rolling Stones,“směje se herečka.

 ?? Foto: Bet Orten ?? Emu hrají Tereza Voříšková (vpravo) a Eliška Křenková.
Foto: Bet Orten Emu hrají Tereza Voříšková (vpravo) a Eliška Křenková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia