Dnes Prague Edition

Recept na zmatení voličů

STAN si stěžuje na kandidátku Starostové pro Prahu

- Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES — s využitím ČTK

PRAHA Politické strany a uskupení se do poslední chvíle snaží potopit své protivníky a zjednoduši­t si tak cestu na magistrát. O jednoho soupeře míň chtělo mít hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které se soudilo s hnutím Pro Prahu o název jejich kandidátky.

Hnutí jde totiž do voleb s názvem Starostové pro Prahu. Tím se podle STAN hnutí Pro Prahu snaží zmást voliče a parazitova­t na jejich pověsti. STAN přitom letos kandiduje v koalici s TOP 09 pod názvem Spojené síly pro Prahu.

„Zvolili název kandidátní listiny záměrně tak, aby se přiživili na naší značce, která je dlouhodobě budována politiky, kteří pečují o své obce a města a mají důvěru občanů,“uvedl první místopředs­eda hnutí STAN Vít Rakušan a dodal, že parazitová­ním na názvu kandidátní listiny STAN zároveň hnutí Pro Prahu cizopasí i na jejich práci.

Městský soud ale minulý čtvrtek odmítl zrušit registraci kandidátky Starostové pro Prahu. Podle soudu strana název nezneužívá. Mají totiž na kandidátce 11 starostů z 65 kandidátů.

Názvy dvou kandidujíc­ích stran podle soudu zaměnit nelze. „Při zběžném porovnání názvu volební strany Spojené síly pro Prahu a názvu volební strany Starostové pro Prahu je zjevné, že v názvech obou volebních stran je řada rozlišovac­ích prvků, které vylučují zaměniteln­ost,“konstatova­l soud.

Soud dále uznal, že hnutí Pro Prahu, které jde do voleb pod jménem Starostové pro Prahu, již dříve pod tímto názvem vystupoval­o. Podle webu Českého statistick­ého úřadu ale pod tímto názvem hnutí do zastupitel­stva nikdy nekandidov­alo.

Lídr kandidátky Starostové pro Prahu Karel Fischer byl optimistic­ký hned na počátku soudního řízení. „Od začátku jsme věděli, že spor nemůže dopadnout jinak. Naše kandidátka má dokonce více starostů pražských městských částí než STAN,“uved Fischer.

Sporu není konec

Hnutí STAN ale nesouhlasi­lo pouze s využitím slova starostové. Podle nich šlo i o úmyslné vytvoření názvu tak, aby vyvolal dojem, že jde o pražskou odnož jejich hnutí. STAN proto podá proti poslednímu usnesení městského soudu stížnost Ústavnímu soudu. „Dodnes bylo toto tabu stejných názvů kandidátek otázkou morálky a charakteru samotných kandidátů. Hnutí Pro Prahu ukázalo, že jim tyto vlastnosti nejsou blízké, a proto je třeba tento problém začít řešit, abychom tomu do budoucna předcházel­i,“uvedl předseda pražského STAN Petr Hlubuček.

Stížností chtějí zamezit budoucím zmatkům okolo názvů stran. „Mohli bychom totiž mít v dalších volbách více variant na název hnutí ANO nebo různou obměnu názvu ODS. Nemyslíme si, že matení voličů přispěje k důvěře lidí v politiku,“uvedl předseda celostátní­ho výboru STAN Petr Gazdík.

Podle Gazdíka bylo jejich jednání pokrytecké. „Udělali to, co se jim před čtyřmi lety zdálo nemorální a špatné. My ovšem považujeme takovéto úmyslné matení voličů za nebezpečné nejen pro tyto, ale jakékoliv další volby,“dodal Gazdík. V minulých komunálníc­h volbách totiž kandidoval­o hnutí pod názvem Pro Prahu a soudili se o název s koalicí PRO PRAHU. Soud tehdy do voleb pustil obě strany.

Lídr kandidátky Starostů pro Prahu Karel Fischer se dalšího sporu nebojí. „Jsme připraveni bojovat o svůj název i u Ústavního soudu, pokud se TOP 09 a STAN rozhodnou ve sporu pokračovat. Jestli je cílem zpochybnit celé volby, ať to zkusí. Voliči poznají, kdo to s Prahou myslí vážně,“uvedl Fischer.

Kvůli žalobám nebylo do minulého čtvrtka jasné pořadí kandidujíc­ích stran. Po rozhodnutí Městského soudu mohl ale magistrát pořadí vylosovat. Do voleb 5. a 6. října tak půjdou Starostové pro Prahu s číslem 16 a budou o hlasy voličů soupeřit s dalšími 28 uskupeními.

Soudil se i Čižinský

Soudní spor STAN a Starostů pro Prahu nebyl jediným v letošních volbách. Městský soud zamítl žalobu proti kandidatuř­e sdružení Praha sobě, které do voleb vede starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský.

Protipirát­ské kandidátce se totiž nelíbilo, že uskupení podalo nejprve dvě kandidátní listiny a petice podle nich neměla zákonné náležitost­i. Sdružení podalo dvě kandidátní listiny proto, že se členové báli nedostatku podpisů obyvatel Prahy na listině. Jejich druhá kandidátka nakonec odstoupila, protože podpisů Praha sobě nasbírala dostatek. Soud tak návrh ke zrušení zhodnotil jako nedůvěryho­dný.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Záměna prý není možná „Při zběžném porovnání názvu volební strany Spojené síly pro Prahu a názvu volební strany Starostové pro Prahu je zjevné, že v názvech obou volebních stran je řada rozlišovac­ích prvků, které vylučují zaměniteln­ost,“konstatova­l soud.
Foto: František Vlček, MAFRA Záměna prý není možná „Při zběžném porovnání názvu volební strany Spojené síly pro Prahu a názvu volební strany Starostové pro Prahu je zjevné, že v názvech obou volebních stran je řada rozlišovac­ích prvků, které vylučují zaměniteln­ost,“konstatova­l soud.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia