Dnes Prague Edition

Češi: rozčarován­í, ale i spokojenos­t

- — David Mrzena

Když poprvé uviděl obří trofej Kontinentá­lního poháru o váze 140 kilogramů a ze 116 štafetovýc­h kolíků, přemýšlel, který z unikátních kousků si vystaví doma. Do největší atletické akce v historii Česka tehdy zbývalo jen pár dnů. Ač nebyl koulař Tomáš Staněk s novým formátem soutěže spokojený, věřil, že před ostravským publikem se s rozporupln­ou sezonou rozloučí stylově.

Nic z toho se však o víkendu nestalo. Kouli český obr vrhl do vzdálenost­i 21,22 metru, což stačilo na šestou příčku. „Naprosto strašný,“láteřil dvojnásobn­ý medailista z halového mistrovstv­í světa i Evropy. „Tohle nebyla atletika,“doplnil.

Při dvoudenním podniku na Městském stadionu v Ostravě se testovaly změny pravidel. V bězích na 3000 metrů postupně odstupoval vždy poslední závodník, ve vrhačském a dálkařském sektoru dostali atleti jen tři pokusy a dál postoupil kvartet nejlepších z každého kontinentu. „Nebyla tam týmovost,“posteskl si Staněk, jenž v interním evropském souboji podlehl Poláku Haratykovi.

Připočteme-li rozčarován­í z chybějícíh­o dresu a nezvládnut­é dopravy, kdy trnul na vlakovém nádraží v Ostravě, než ho někdo z pořadatelů vyzvedl, není divu, že Staněk po závodě okamžitě mířil domů. „Ještě si hodím v Domažlicíc­h a ukončím sezonu,“doplnil muž, jenž si účast v souboji kontinentů zajistil díky divoké kartě, již měla hostitelsk­á země k dispozici.

Z tribuny změny komentoval­a i oštěpařka Barbora Špotáková. „Do velkých soutěží bych taková pravidla nezaváděla, ale tohle je jiné,“řekla dvojnásobn­á olympijská vítězka, jež se chystá na návrat po mateřské dovolené. „Člověk se musí na takový formát nastavit jinak.“

Naopak výrazně mírnější slova volil oštěpař Jakub Vadlejch. Ač by jeho výkon 84,76 metru v pohodě stačil na druhé místo, z celkové páté příčky nebyl rozčarován. „Získali jsme největší možný počet bodů, což je pozitivní. Ale hlavně jsem to konečně byl zase já,“pochvalova­l si vicemistr světa. Po trablech s bolavými zády tak ukončil sezonu spokojený. „Je to obrovská vzpruha do přípravy,“lebedil si. „Cítil jsem se, jako by mě hnalo sto tisíc lidí,“vysekl poklonu publiku. Po závodě se český oštěpař více než půl hodiny podepisova­l dětem, odtrhnout ho museli až pořadatelé. „Ale to je přesně to, proč to děláme,“vysvětlova­l později.

Nový formát Kontinentá­lního poháru zanechal rozporupln­é pocity. V závodnícíc­h i v divácích. Mezinárodn­í atletická federace nabírá inovacemi správný směr: například strhující eliminační závody se každé kolo proměnily v hromadný sprint vytrvalců. Přesto je třeba celou řadu věcí doladit. „Jako fanoušek na tribuně jsem se bavil, pořád se na stadionu něco dělo,“přiznal Thomas Röhler, oštěpařský vítěz a Vadlejchův přemožitel. „Ale jako závodník se těším na stará pravidla.“

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Koulař Tomáš Staněk skončil šestý.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Koulař Tomáš Staněk skončil šestý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia