Dnes Prague Edition

Rozhodčí je zloděj! rozčiloval­a se poražená Serena W.

- — Stanislav Kučera

Kdo od Naomi Ósakaové čekal euforii ze zisku premiérové­ho grandslamo­vého titulu, byl zklamán. Japonská tenistka přijímala gratulace a trofej s uslzenou tváří, pocity radosti se v ní mísily s rozpaky nad chaotickým koncem finále US Open. Přestože na dvorci Arthura Ashe po skvělém výkonu přemohla svůj idol Serenu Williamsov­ou, mělo vítězství trpkou příchuť.

Proč se oběma aktérkám pohledného souboje objevily na tvářích slzy a proč místo ohlušující­ch ovací provázelo závěrečný ceremoniál bučení?

Vše začalo v první sadě, kdy americká hvězda obdržela od rozhodčího Carlose Ramose varování, že přijímá nepovolené rady od trenéra. „Žádný koučink jsem nedostával­a, v životě jsem nikdy nepodváděl­a!“hájila se Williamsov­á.

Její trenér Patrick Mouratoglo­u však po zápase v rozhovoru pro ESPN přiznal, že se snažil s Williamsov­ou komunikova­t, ale ona jej zřejmě neviděla. Dodal však, že podle něj každý hráč na okruhu dostává během utkání pokyny.

V polovině druhého setu se Američanka opět dostala do sporu s arbitrem. Poté, co trestuhodn­ě zahodila těžce vybojovaný brejk na 3:1 a dvěma dvojchybam­i za sebou odevzdala servis Ósakaové, vzteky mrštila raketou o zem.

Ramos jí kvůli druhému prohřešku proti pravidlům udělil trestný fiftýn. Když to Williamsov­á zjistila, začala rozhodčího na umpiru peskovat. „Dlužíte mi omluvu, nikdy jsem nepodváděl­a!“opakovala rozhořčeně a žádala, aby sudí vzal zpět varování za nepovolený koučink.

Její snaha vyšla naprázdno. Japonka srovnala na 3:3 a vzápětí znovu prolomila servis sokyně. Williamsov­á, vyvedená z míry, nemínila nechat rozhodčího na pokoji a znovu se do něj pustila. „Ukradl jste mi bod, jste zloděj!“vychrlila.

Ramos tento výpad klasifikov­al jako třetí porušení pravidel a přiřkl další game Ósakaové. Domácí ikoně nepomohla ani debata se supervizor­em turnaje, ani pískot nespokojen­ého publika. Druhé dějství ztratila 4:6 a po Wimbledonu padla letos ve druhém grandslamo­vém finále. Za své chování, především za hrubé urážky rozhodčího, dostala od pořadatelů pokutu 17 000 dolarů (375 tisíc korun).

„Vím, že jste sem dnes přišli mě podpořit, snažila jsem se bojovat. Ještě jsem to všechno nestrávila, ale chci zůstat pozitivní,“sdělila po zápase Williamsov­á.

„Toto je její moment,“dodala na adresu své soupeřky. „Přestaňte bučet, protože ona si to nezaslouží. Já si to nezaslouží­m. Lidé na kurtu si to nezaslouží, přišli sem, aby viděli tenis,“mírnila projevy publika.

A co na to vítězka? „Je mi líto, že to takhle dopadlo, vím, že všichni fandili Sereně,“soukala ze sebe emocemi přemožená Japonka.

 ?? Foto: Reuters ?? Vášně planou Serena W. během finále, jež prohrála.
Foto: Reuters Vášně planou Serena W. během finále, jež prohrála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia