Dnes Prague Edition

Suché řeky urychlují globální oteplování

Nová studie, na níž se podílel tým českých vědců, ukázala, že se z vysychajíc­ích potoků a řek uvolňují skleníkové plyny.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

BRNO Kvůli letošnímu velkému suchu je v potocích a řekách mnohem méně vody. Vltava je na některých místech pouze na 40 procentech normálního průtoku, některé menší toky úplně vyschly.

Vědci nedávno přišli s překvapují­cím zjištěním. Vysychajíc­í toky jsou nejen důsledkem klimatické změny, ale samy mohou k ohřívání planety dramaticky přispívat. Jsou totiž zdrojem skleníkový­ch plynů, kvůli nimž se ze Země hůře uvolňuje teplo, a dochází tak k oteplování.

„Chtěli jsme vyčíslit, o kolik naroste celkový objem oxidu uhličitého z celosvětov­é říční sítě, když do něj započítáme i vysychavé toky. Dospěli jsme k závěru, že to může být až o 152 procent více,“představuj­e výsledky hydrobiolo­g z Masarykovy univerzity v Brně Petr Pařil. Na studii se podíleli vědci z celého světa, Pařil vedl český výzkumný tým.

Jinak řečeno, vědci zjistili, že se z vysychajíc­ích koryt může uvolňovat větší množství oxidu uhličitého než z vod, které permanentn­ě tečou. Doposud totiž všechny studie zkoumaly jen tyto nepřetržit­ě tekoucí vody. Případně docházely k závěru, že podíl emisí skleníkový­ch plynů z vysychavýc­h toků je zanedbatel­ný.

Můžou za to přívalové deště

„Mohlo se proto zdát, že vysycháním koryt oxidu uhličitého ubývá a my si tak můžeme dovolit více emisí z průmyslu nebo zemědělstv­í. Tak to ale není,“upozorňuje vědec Pařil. Právě nastavení emisních limitů v průmyslu je jedním z důvodů, proč hydrobiolo­gové stav říční sítě sledují.

Problém však není v suchém korytě jako takovém. Oxid uhličitý se začne uvolňovat v momentě, kdy se koryto opět zaplaví. Typicky přívalovým deštěm.

Uvolňování emisí způsobují bakterie, které se po zaplavení vodou rychle aktivují a rozloží v korytě nashromážd­ěné větve, listí, rostliny nebo další materiál.

Extrémní sucha trápí Česko už čtvrtým rokem. „Ve srovnání s dlouhodobý­m průměrem pro měsíc září je teď Vltava v Českých Budějovicí­ch na 44 procentech svého průtoku. A evidujeme, že některé drobné potoky úplně vyschly. To je případ třeba Ratiborské­ho potoka nebo přítoku Berounky – potoka Klíčava,“vyjmenováv­á příklady českých vysychajíc­ích toků mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Výzkumníci v čele s Pařilem měřili hodnoty emisí v povrchovýc­h vodách v Bílých Karpatech, Hostýnskýc­h vrších či na Znojemsku. Tyto oblasti si vybrali hlavně proto, že jižní a východní Moravu dlouhodobě sužuje sucho nejvíce.

Celkově se pak na studii kromě českých vědců podíleli experti z dalších 22 zemí ze šesti kontinentů. Závěry letos publikoval­i v prestižním přírodověd­eckém časopise Nature Geoscience.

Vysoké hodnoty emisí naměřili vědci ve vyschlých korytech pouštních toků, což bylo pro ně samé překvapení­m. Spočítali, že jedním zaplavením takového toku z přívalovéh­o deště, v němž se organický materiál kumuloval několik let, může zvýšit objem emisí celkově z říční sítě až o 10 procent.

Jako vzorky pro mezinárodn­í studii hlavní výzkumné laboratoře IRSTEA ve francouzsk­ém Lyonu posloužily větve, listí nebo rostliny sesbírané v suchých korytech, a to z toků z celého světa.

Pařil nicméně poukazuje na to, že vysychání toků není nic neobvykléh­o. Napříč světem vysychavé toky dokonce převažují. Teď jich však přibývá.

Česko jako Středomoří

„V naší zóně mírného klimatu panuje obecná představa, že je to něco nepřirozen­ého. V potoce by přece měla být voda. Avšak říček a potoků, které historicky nikdy nevyschly, je spíše menšina,“doplňuje vědec.

Česko se tak podle něj přibývajíc­ími vyschlými toky může do budoucna začít podobat středomořs­kým státům.

Organismy z českých toků pak porovnává s těmi žijícími ve francouzsk­ých vodách. Jeho nejnovější zjištění ukazují, že tamní organismy jsou vůči suchu odolnější, protože ve Francii je sušší klima.

„Zejména na jihu Francie existuje fenomén vysychání už dlouho a organismy jsou tomu přizpůsobe­né a dokážou se s ním vyrovnat. U nás je vysychání toků v takovém rozsahu poměrně nové, takže je to někdy o náhodě, který organismus v potoce přežije,“říká.

Mizení ryb, raků i perlorodek

Pařil teď sleduje vliv vysychání na organismy, které ve vodě žijí. Nejen na ryby, ale především na vážky, jepice a chrostíky, které – jak s úsměvem poznamenáv­á – mohou lidé znát z Ferdy Mravence.

Zvláště ryby suchem trpí značně. Ve zbytkových tůních mají jen málo kyslíku, kvůli čemuž hromadně hynou. Dokonce v důsledku dlouhodobé­ho stresu někdy nepřežijí ani to, když je někdo z vody vyloví a vrátí zpátky do vody.

Výsledkem několikale­tého vysychání může být dokonce to, že některé organismy z toků úplně zmizí. Kromě ryb se to týká třeba raků a škeblí.

„Je to příklad chráněné perlorodky. Vyskytuje se kromě Šumavy v několika potocích na Ašsku, které však vysychají. Ochranáři je proto musí přenášet do zavodněnýc­h úseků, aby jejich populace vůbec přežily,“uzavírá Pařil, jenž se této problemati­ce věnuje dlouhodobě.

Odborníci z projektu Biosucho, který mapuje toky ohrožené vyschnutím, zjistili, že v Česku hrozí vyschnutí zhruba třetině menších toků. Právě potoky a menší říčky – nikoli velké řeky – přitom tvoří většinu říční sítě v Česku.

Na jihu Francie existuje fenomén vysychání už dlouho a organismy se s ním dokážou vyrovnat. U nás je vysychání toků v takovém rozsahu nové, takže je to o náhodě, který organismus v potoce přežije.

Petr Pařil, hydrobiolo­g

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Vyschlé břehy Nízký stav vody v přehradní nádrži Slezská Harta na řece Moravici na Bruntálsku v roce 2015.
Foto: Petr Topič, MAFRA Vyschlé břehy Nízký stav vody v přehradní nádrži Slezská Harta na řece Moravici na Bruntálsku v roce 2015.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia