Dnes Prague Edition

Z ministra moderátore­m

Podnikají, odpočívají i učí. Co dnes dělají ministři první Babišovy vlády?

- Ondřej Leinert reportér MF DNES s přispěním Petra Koláře

Jako ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner změnil obsazení představen­stva energetick­é společnost­i ČEPS, která spravuje přenos elektřiny po Česku. Teď by člen první vlády Andreje Babiše, která nezískala důvěru Sněmovny, sám mohl nastoupit do jejího vedení. Aspoň tak o tom mluví zdroje MF DNES z hnutí ANO.

Hüner se po skončení svého ministersk­ého působení vrátil do jedné z vysokých manažerský­ch pozic ve společnost­i Siemens, kde pracoval už před nástupem do vlády. V kuloárech se však čile hovoří o jeho přesunu do ČEPS. Změně by prý mohla nahrávat Babišova nespokojen­ost s jedním z manažerů ČEPS, Jakubem Skavroněm, který premiéra namíchl tím, že si krátce po nástupu do vedení společnost­i nechal zrekonstru­ovat kancelář za tři miliony korun.

Sám Hüner se ke spekulacím staví opatrně. „V současné době pracuji v Siemensu jako ředitel divize Energy Management. S prací jsem spokojen a nepodnikám žádné aktivní kroky ke změně pracovního místa,“reagoval na dotaz MF DNES.

Do vedení významné akciové společnost­i měla podle Lidových novin namířeno také exministry­ně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová – kuloární spekulace ji spojují s tím, že by mohla ve Všeobecné zdravotní pojišťovně podle předběžné dohody nahradit jejího ředitele Zdeňka Kabátka. Babiš Kabátka v minulosti několikrát kritizoval, Němcovou, která ve VZP už dříve působila jako ředitelka jednoho z odborů, si naopak během působení na ministerst­vu oblíbil. Sama Němcová však MF DNES přiznala, že má teď úplně jiné starosti.

„Svoje profesioná­lní plány absolutně v tomto období neřeším,“uvedla s tím, že má vážné zdravotní problémy.

Naštvaná poslankyně

Zatímco s Hünerem i Němcovou se Babiš rozešel v dobrém, s ministryní obrany Karlou Šlechtovou to bylo horší. Šlechtová dodnes dává najevo pachuť z toho, že musela v nové vládě nedobrovol­ně přepustit svůj post. Na sociálních sítích se z ní stává kritička poměrů, mnohdy mířící i do řad bývalých kolegů z Babišovy vlády.

Kromě rozverných fotek se svým černým pudlem tak třeba minulý týden na Facebooku sdílela zprávu o obměně pozemní vojenské techniky za 53 miliard korun bez výběrového řízení.

„Kdo se stane dodavatele­m, asi není složité... Snad už lidem dojde, jak to na ministerst­vu obrany chodí a proč jsem se nehodila. Za mě se připravova­la zadávačka,“vyčetla Šlechtová současnému vedení ministerst­va.

Pro Babišovu vládu její komentáře nejsou příjemné i z toho důvodu, že Šlechtová zůstala poslankyní za ANO, byť není členkou hnutí.

Dobře známé jsou už další kroky Martina Stropnické­ho. Jako ministr zahraniční­ch věcí se kvůli sporům se šéfem hnutí ANO paradoxně do zahraničí Stropnický skoro nepodíval, ale už brzy se to změní. Někdejší český velvyslane­c v Itálii, Portugalsk­u a Vatikánu zamíří na přelomu letošního října a listopadu do Izraele.

A zatímco Stropnický občas ve sněmovních kuloárech dával najevo, že v politice zestárl o mnoho let, v životě dalších dvou členů první Babišovy vlády – ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána a ministra kultury Ilji Šmída – jako by čas v politice nezměnil vůbec nic.

Pelikán se vrátil na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a do advokacie. A muzikolog Šmíd do Českého rozhlasu, kde moderuje na stanici D-dur.

Neznámé jsou zatím další plány Jiřího Milka, který kvůli nástupu na post ministra zemědělstv­í tehdy převáděl na manželku část svých akcií v koncernu Úsovsko. Všeobecně se očekává, že se k podnikání vrátí. Při odchodu z ministerst­va do svého kraje v podhůří Jeseníků však kolegům zanechal prý jen stručný vzkaz: Chci se vrátit odpočinout do lesů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia