Dnes Prague Edition

Dlouho očekávaný „proces roku“odložila námitka na podjatost přísedící. Její manžel je politik z hejtmanova hnutí

Soud s hejtmanem Půtou začal a zase skončil

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

LIBEREC „Taky jste s tím nemohli přijít dřív,“postěžoval si včera předseda senátu Petr Neumann, když musel hlavní líčení s hejtmanem Martinem Půtou obžalovaný­m z korupce odročit na prosinec.

Půta si totiž v pondělí stěžoval prostředni­ctvím advokáta na podjatost přísedící Zdeňky Hronové.

Její manžel Michal Hron je libereckým zastupitel­em za Půtovy Starosty pro Liberecký kraj a v posledních volbách za ně kandidoval dokonce na primátora. Zkrátka je to jeden z blízkých hejtmanový­ch spolupraco­vníků. Soudce Neumann chtěl původně nad údajnou podjatostí své kolegyně mávnout rukou a pokračovat v jednání, jenomže když včera vyzval státního zástupce Radima Kadlčeka, aby přednesl obžalobu, vzepřel se i on. „Jedná se o závažnou otázku tohoto řízení,“řekl Kadlček. Připomenul soudci, že kdyby vrchní soud potvrdil podjatost přísedící, všechny výslechy a další úkony v jednací síni do té doby by byly neplatné.

Soudce si pak vzal čtvrt hodiny na poradu, ze které byla rázem půlhodina, a jednání odročil.

„To, že paní Hronová je manželkou kolegy, bude minimálně mediálně použito proti mně. Proto jsme námitku podali a bylo vidět, že žalobce se s námi shoduje. Necítím se být zodpovědný za průtahy v řízení. Já senát nesestavov­al a o paní Hronové vím několik týdnů,“uvedl včera Půta.

Kostel u soudu

Půta je obžalován, že vzal úplatek půl milionu korun. Dostal ho podle žalobce za to, že pomůže předražené­mu a v podstatě i nesmyslném­u projektu rekonstruk­ce odsvěcenéh­o kostela Máří Magdaleny na „centrum geotermáln­í energie“. V půlce oprav totiž hrozilo, že projekt přijde o slíbenou dotaci.

Rekonstruk­ce už začala a dodavatel Metrostav do ní vložil vlastní peníze. Právě dva manažeři Metrostavu usedli na lavici obžalovaný­ch společně s Půtou, protože jsou obžalováni, že mu úplatek dali právě oni.

 ?? Foto: ČTK ?? Odročeno Soud s hejtmanem začal po pěti letech včera, ale pokračovat bude až za čtvrt roku. Kvůli údajné podjatosti přísedící Zdeňky Hronové.
Foto: ČTK Odročeno Soud s hejtmanem začal po pěti letech včera, ale pokračovat bude až za čtvrt roku. Kvůli údajné podjatosti přísedící Zdeňky Hronové.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia