Dnes Prague Edition

Primátoři: akcie za miliony i hotel na Srí Lance

MF DNES zmapovala majetky dosluhujíc­ích primátorů. Zejména těch, kteří posty obhajují. Většina z nich je dobře zajištěna

- Eva Pospíšilov­á Lukáš Valášek

Někdo spoluvlast­ní hotel na Srí Lance, a pokud prohraje volby, možná mu bude ředitelova­t, ale další nechá soupisku majetku, kterou mu nařizuje zveřejnit zákon, prázdnou. MF DNES před volbami zmapovala majetek primátorů statutární­ch měst. Vydělávají sice něco mezi 60 a 100 tisíci hrubého, ale mnozí už přišli zajištění do funkce.

Typickým příkladem dobře zabezpečen­ého exmanažera je podle majetkovéh­o přiznání brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), někdejší vrcholný šéf odpadové společnost­i .A.S.A. Ten drží cenné papíry hned devíti firem. Mezi nimi například Pioneer Funds, Bigboard Praha nebo Novartis AG. Jejich hodnotu prý nyní vyčíslit nedokáže. Před čtyřmi lety ale Vokřál, kterého do politiky přivedl šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek, prohlásil, že jeho finanční portfolio má hodnotu zhruba 20 milionů korun. K tomu má ještě dům či byt v hodnotě milionů korun.

To jeho stranický kolega, primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO), který se dříve živil například jako šéf farmaceuti­cké společnost­i Walmark, uložil své bohatství do nemovitost­í. Vlastní s manželkou rodinný dům v Ostravě, ve kterém bydlí, druhý dům v Beskydech využívá jako rekreační chalupu. Další byt v Ostravě koupil dceři. A kromě toho ještě pronajímá horský penzion v Beskydech a má podíl ve firmě, která na exotické Srí Lance provozuje hotel.

„Oblast cestovního ruchu mě vždy zajímala, a proto jsem si po dvou dekádách ve vysokých manažerský­ch pozicích – a dlouho před vstupem do politiky – splnil svůj sen jak investicí do srílanskéh­o resortu, tak i beskydským penzionem,“řekl MF DNES Macura s tím, že pokud by nebyl v politice, dost možná by osobně jeden z hotelů provozoval.

Podstatně skromněji však žije primátor Olomouce a nynější ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který v komunálníc­h volbách už nekandiduj­e. S manželkou má třípokojov­ý byt v panelovém domě v Olomouci, jehož pořizovací cena v roce 1997 byla podle něj 800 tisíc korun. Cenné papíry ani akcie nevlastní. Zato pořád splácí asi třistatisí­cový zbytek úvěru na opravu bytu.

Ještě stručnější než Staněk byla ve svém majetkovém přiznání primátorka Havířova Jana Feberová (ČSSD). Dle dokumentů nevlastní vůbec nic. „U manžela,“odpověděla na dotaz MF DNES, kde bydlí.

A primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS) přiznal celkem 3,5 milionu korun na bankovních účtech. Beitl má dlouhodobě v nájmu i slavný liberecký hotel Ještěd. Jen za dva měsíce mu loni vydělal 2,5 milionu korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia