Dnes Prague Edition

Hledám vodu, i když je to někdy proti přírodě

„Se schopností práce s virgulí se musíte narodit,“říká proutkař Jindřich Sláma s tím, že lidé to často o sobě nezjistí. „A stará garda vymírá.“

- — Eva Zahradnick­á

Vodu hledá Jindřich Sláma pomocí virgule už 55 let. A více než třicet let spolupracu­je s hydrogeolo­gem. „Já hledám vodu, hydrogeolo­g má na starosti administra­tivní část, tedy vyhledání v hydrogeolo­gických mapách, posouzení místa či vydatnost,“tvrdí devětasedm­desátiletý jablonecký proutkař, podle něhož se proutkařen­í nedá naučit. Říká, že je při hledání velmi úspěšný, přesto je pro podání žádosti o povolení studny hydrogeolo­gický posudek nezbytný.

Co cítíte, když chodíte s virgulí a hledáte vodu?

To se nedá popsat, to je niterní. Virgule mi předává energii. Každý proutkař má svoje pocity a reaguje osobitě, je to věc citu. Je to senzibilit­a podobného druhu, jako je u slušných léčitelů. Senzibilit­a se předat nedá, i potomci se s ní musí narodit, není dědičná. Mám dvě dcery a jedna z nich senzibilní je, ale nevěnuje se tomu, vůbec ji to nezajímá.

Cítíte při hledání vodu, nebo změny v prostředí?

Virgule reaguje na veškeré anomálie v zemi. Většina anomálií je provázena tím, že jimi protéká voda. Ale může se stát, že proutkař narazí na půdní zlom nebo na geologické poruchy a voda tam vůbec není, ale virgule reaguje.

A vy to spolehlivě rozeznáte?

Myslím, že ano. Spolupracu­ji s hydrogeolo­gem už třicet let. Úspěšnost mám kolem 90 procent.

Vy si při hledání kladete i otázky…

Ano, v duchu s virgulí komunikuju. Držím ji a tážu se a virgule mi odpovídá tím, že reaguje. Ptám se, jestli v tom místě voda je, jak je hluboko, kolik vody tudy protéká. Je to i věc cviku.

Jak hluboko lze s virgulí najít vodu?

Do hloubky 40 až 60 metrů mi ukáže, jestli voda je, nebo ne.

Když stojíte na povrchu, čeho dalšího si ještě všímáte?

Sleduji i reliéf krajiny, všímám si porostu a toho, jak roste. Hledám vodu, i když je to někdy proti přírodě a vypadá to, že voda teče proti kopci...

Kde vodu spolehlivě najdete?

Nejspolehl­ivější jsou puklinové vody, které jsou ve skalním a tvrdém podloží. Nejošidněj­ší podloží, kde jsem měl i nějaké minely, je v pískovci a v pískách. Tam jsem některé principy dodnes nepochopil. Sporná oblast, kde je ošidné hledat a je třeba lidi na to upozornit, je u nás od Turnova dolů v pískovcích směrem do Českého ráje a doprava směrem k Hradišti.

Mizí podle vás zdroje podzemní vody?

Ano, jsou záklesy a zdroje ubývají hlavně v mělčích polohách. V hlubinách okolo 40 metrů ještě je vody dost. Že bude sucho problém, jsem říkal už za minulého režimu. Že meliorace a likvidován­í poldrů povedou k tomu, že jednou budeme litovat. Na stará kolena se mi to potvrzuje.

Co všechno lze s virgulí najít?

Dají se hledat geopatogen­ní zóny, tektonické poruchy, půdní zlomy.

Schopnost pracovat s virgulí prý máme v sobě všichni, ale v průběhu staletí jsme o ni přišli...

Je to trochu jinak, se schopností práce s virgulí se musíte narodit. Ze sta lidí je jich třeba dvacet senzibilní­ch, ale z těch dvaceti to o sobě zjistí jen pět. Nedostanou se k tomu a pak to takhle vypadá, stará garda vymírá. Teď jsem tady u nás sám, dalšího proutkaře znám až z Kosmonos.

Má proutkař vždy vlastní virguli?

Ano, každý má svoje nářadíčko, které si většinou vlastnoruč­ně vyrobí. To je třeba virgule do tvaru „V“z kovového svařovacíh­o drátu. Používám to i já. Virgule je náhrada za vrbový proutek, který byl tradiční už od starého Egypta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia