Dnes Prague Edition

Nahota na Hrad nesměla

Výtvarná díla nakupovali na Pražský hrad prezidenti.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Když obchodník s uměním prezidentu Masarykovi nabídl cyklus šestnácti obrazů od Josefa Mánesa za závratných půl milionu korun, jen stručně prý konstatova­l: „Tož to kupte.“Prezident si to mohl dovolit. Měl jak peníze ze zvláštního fondu, tak nekonečné prostory Pražského hradu. Po Habsburcíc­h, kteří na Hradčanech sídlili jen příležitos­tně, toho mnoho nezůstalo a mladá republika potřeboval­a reprezento­vat.

V expozici v Císařské konírně návštěvníc­i ode dneška uvidí více než sto obrazů, u nichž nepůjde pouze o slavná jména autorů, ale i o příběh, jak měla zakoupená díla spoluvytvá­řet obraz Pražského hradu coby symbolu nové demokratic­ké republiky.

Hned na začátku vítá návštěvník­y v konírně sám prezident. Tedy jeho veřejnosti téměř neznámý obraz od Otto Peterse. „Netradiční kompozice a spousta symbolů,“stručně popisuje dílo kurátorka Jitka Šosová. Na prstě má Masaryk snubní prsten – odkaz na manželku Charlottu, řádovou stužku v klopě, světlo dopadá na přísnou tvář prezidenta a na knihovnu v pozadí.

Masaryk pro hradní sbírku preferoval umělce považované za české, výjevy z českých dějin, českou krajinu. „Jsou to žánry které bychom čekali v sídle prezidenta, vždycky pro něj bylo důležité, aby dílo mělo vztah k vlasti,“říká Šosová.

Ve sbírce naopak chybí nahota. Cudný a mravný prezident byl proti nahotě. Smůlu měly i mytologick­é výjevy, natož akty.

V Jízdárně nechybí obrazy Hanuše Schwaigera, který byl učitelem kreslení Masarykova syna Herberta a jeho osobním přítelem. „Masaryk v časopise Čas publikoval recenzi na Schwaigero­vu výstavu a zaujal ho právě obraz Člověk je tu,“říká kurátorka Markéta Ježková. Ten zachycuje opilého muzikanta, který usnul na kraji vsi a okrádají ho skřítci.

Asi nejslavněj­ším vystaveným dílem je portrét Boženy Němcové, který zdobil prezidents­kou pracovnu. Ta byla obložena knihami, mezi nimi bylo jen pár fotografií, podobenek a asi jediný obraz – právě Božena Němcová.

Když Masaryk zemřel, jeho nástupce Edvard Beneš začal nakupovat trochu jiná díla. Na rozdíl od Masaryka byl fanouškem výtvarného umění. Chodil na výstavy, sám byl sběratelem a s umělci se přátelil. „Když nastoupil Beneš, vyjádřil názor, že staršího umění už bylo dost a můžeme kupovat něco současného,“popisuje Šosová. Naopak nástup Emila Háchy znamenal opět návrat k prověřené tradici a starým dílům.

Konec fondu znamenala měnová reforma z roku 1953, kdy se peníze znehodnoti­ly.

 ??  ?? Dominantní exponát Nové výstavě vévodí obraz Otto Peterse Tomáš Garrigue Masaryk. Vítá návštěvník­y u vchodu.
6x foto: Dan Materna, MAFRA Ikonické obrazy Bosna Jaroslava Čermáka z roku 1877 (vlevo) a Sekáči Joži Uprky (vpravo) také patří do hradní sbírky založené prezidente­m Masarykem. Každý rok se nakupovalo zhruba za 8 milionů korun.
Dominantní exponát Nové výstavě vévodí obraz Otto Peterse Tomáš Garrigue Masaryk. Vítá návštěvník­y u vchodu. 6x foto: Dan Materna, MAFRA Ikonické obrazy Bosna Jaroslava Čermáka z roku 1877 (vlevo) a Sekáči Joži Uprky (vpravo) také patří do hradní sbírky založené prezidente­m Masarykem. Každý rok se nakupovalo zhruba za 8 milionů korun.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Božena Němcová Slavný obraz Josefa Hellicha visel v Masarykově prezidents­ké pracovně.
Božena Němcová Slavný obraz Josefa Hellicha visel v Masarykově prezidents­ké pracovně.
 ??  ?? Nedokončen­ý portrét Prezident Edvard Beneš od Otto Peterse.
Nedokončen­ý portrét Prezident Edvard Beneš od Otto Peterse.
 ??  ?? Židle architekta Plečnika Na výstavě jsou i předměty spojené se sbírkou.
Židle architekta Plečnika Na výstavě jsou i předměty spojené se sbírkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia