Dnes Prague Edition

„Aby se s námi bavily.“Investor obdaroval strany

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

Investor, který chce v centru Prostějova vybudovat obchodní galerii za miliardu korun, poslal osmi politickým stranám nebo hnutím kandidujíc­ím v komunálníc­h volbách v Prostějově dar padesát tisíc korun. Společnost Manthellan tvrdí, že tak chce nastartova­t zablokovan­ý dialog o vlekoucí se investici.

Výjimkou je ČSSD, která prostějovs­kou radnici v současné době ovládá. Manthellan jí peníze neposlal, protože podle něho právě ČSSD začala zpochybňov­at uzavřené smlouvy.

Mezi městem a investorem nyní zuří válka. Začala loni před Vánocemi přetahován­ím o velké parkoviště v centru Prostějova. Podle radnice na konci roku smlouvy s Mantehllan­em vypršely. Opozice tvrdí, že jsou pro město nevýhodné a v rozporu s podmínkami výběrového řízení. Manthellan to odmítá. Žaloba na platnost smluv nyní leží u Krajského soudu v Brně, který však pravomocně ještě nerozhodl.

Je to transparen­tní

„Podpořili jsme strany nebo hnutí s relevantní­m programem pro komunální volby, abychom nastartova­li dialog o celé investici. Je to nestandard­ní krok, ale plně transparen­tní a bez jakýchkoli­v podmínek. Jde pouze o to, aby s námi někdo začal mluvit,“tvrdí předseda představen­stva Manthellan­u Richard Morávek.

„Nechci to nazvat podplácení­m, protože nejsem právník a nejsem si jistá. Jsem však každopádně ráda, že ČSSD není mezi obdarovaný­mi,“komentuje to primátorka města Alena Rašková z ČSSD. Odmítla zároveň, že by město s Manthellan­em nemluvilo, dialog podle ní vede najatá právní kancelář.

Opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP 09 rovnou prohlásil, že padesát tisíc korun je úplatek. „Samozřejmě ho okamžitě vrátíme,“slíbil Matyášek, podobně jako další politická uskupení v Prostějově.

 ?? Foto: Petr Janeček, MAFRA ?? Developer Richard Morávek.
Foto: Petr Janeček, MAFRA Developer Richard Morávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia