Dnes Prague Edition

Spor o Chemnitz: Video je nakonec pravé, říká policie

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Video z Chemnitzu, na němž skupina mužů na ulici nadává cizinci a odhání jej, je zřejmě pravé, uvedl ředitel německé kontrarozv­ědky Hans-Georg Maassen. Ještě koncem minulého týdne přitom naznačoval opak.

Jde o jednu z nahrávek, které v Německu spustily rozsáhlou debatu o tom, zda se v saském Chemnitzu po vraždě mladého Němce během městských slavností koncem srpna udály „hony“nebo „štvanice“na cizince, přistěhova­lce a obecně lidi, kteří mají odlišný původ.

Takové chování ostře odsoudili vrcholní politici včetně kancléřky Angely Merkelové.

Minulý pátek nicméně Maassen jako ředitel Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) prohlásil, že video možná není pravé a že dosud neexistují důkazy pro to, že by k organizova­nému pronásledo­vání jinak vypadající­ch osob skutečně docházelo. Nyní Maassen svá slova odvolal a pravost nahrávky již nezpochybň­uje.

Nadále se však vymezuje vůči tomu, jak rychle německá média video převzala, aniž jeho pravost předem prověřila.

„Ať Maassen odstoupí“

Ve svém původním vyjádření pro list Bild z konce minulého týdne, v němž Maassen pravost videa zpochybnil, prý nechal „příliš velký prostor pro interpreta­ce“, uvedl včera.

Je ale otázkou, zda toto vysvětlení německou vládu a opozici uspokojí. Svobodní demokraté (FDP) a postkomuni­stická Levice jako opoziční strany žádají jeho odstoupení a velké zastání nyní Maassen nemá ani u vládních socialistů (SPD).

Zda k výměně ve vedení BfV nakonec skutečně dojde, záleží na rozhodnutí Horsta Seehofera jako ministra vnitra. Ten už v posledních dnech Maassena podpořil a uvedl, že mu důvěřuje.

Vražda a demonstrac­e v Chemnitzu, nespokojen­ost s reakcí spolkové vlády a nedávná vražda dalšího mladého Němce v sasko-anhaltském městě Köthen, z níž jsou podezřelí dva Afghánci, dostala preference vládní koalice CDU/CSU a socialistů (SPD) na rekordně nízkou úroveň.

Vláda je nízko, AfD posílila

Pokud by se nyní konaly volby, konzervati­vní unie CDU/CSU by získala 29 procent hlasů, socialisté osmnáct procent, vyplývá z pravidelné­ho výzkumu Deutschlan­dtrend televizní stanice ARD.

Jako třetí nejsilnějš­í strana by se umístila protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD). Právě s německou imigrační politikou a jejími důsledky je podle stejného průzkumu většina Němců nespokojen­a. Přesně polovina se jich domnívá, že její výsledky jsou „špatné“nebo „velmi špatné“.

Ještě patrnější rozdíl je v hodnocení dosavadní integrace a začlenění migrantů do německé společnost­i. Tu 69 procent Němců považuje za nezdařenou, opačně to vidí 27 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia