Dnes Prague Edition

Velký krach

Americká vláda nepodržela banku Lehman Brothers, její pád rozpoutal paniku

- Martin Petříček redaktor MF DNES pondělí 15. září 2008

Bankrot americké investiční banky Lehman Brothers 15. září 2008 se stal spouštěčem a následně i jedním z hlavních symbolů ekonomické­ho kolapsu. Nepřišel však z ničeho nic. Pro řadu lidí z finančního světa bylo přesto tehdy překvapení, že americká vláda instituci nepomohla a nechala ji padnout. MF DNES připomíná důležité okolnosti, které pád provázely.

neděle 7. září 2008

Hypoteční krize v USA vyvrcholil­a převzetím kontroly nad agenturami Fannie Mae a Freddie Mac. Vláda se zaručila za jejich dluhy a nalila do nich 200 miliard dolarů. Finanční svět však začínal tušit, že tohle stačit nebude. Americká administra­tiva podle všeho rozsah problému podcenila.

úterý 9. září 2008

Akcie Lehman Brothers toho dne spadly o 45 procent. Jihokorejs­ká státní banka KDB po měsíci jednání ukončila námluvy o možném převzetí americké instituce. Kurz se prudce propadal i v dalších dnech. Lehmani totiž ohlásili předběžnou ztrátu za třetí čtvrtletí ve výši 3,9 miliardy dolarů. Agentura Moody’s začala prověřovat jejich kreditní rating a uvedla, že Lehmani budou muset prodat většinový podíl partnerovi, aby se vyhnuli snížení ratingu.

pátek 12. září 2008

Banka se navíc rychle ocitala na suchu. Vedení požádalo centrální banku Fed, aby odsouhlasi­la transforma­ci na komerční banku. To by jí umožnilo získávat vklady klientů a zároveň by dosáhla na finanční pomoc od Fedu. Jenže narazili. Centrální bankéři svolali na víkend jednání o budoucnost­i banky, kam pozvali šéfy všech důležitých bank z Wall Streetu. Chtěli je přesvědčit, aby vytvořili z vlastních peněz fond, který špatná aktiva Lehman Brothers vykoupí a zdravou banku pak prodá. Ani to však neprošlo.

neděle 14. září 2008

Na schůzce, která probíhala celý víkend, šéf Lehmanů Dick Fuld ohlásil, že o banku mají zájem Bank of America či britská Barclays. Jenže jednání zkrachoval­a. Americká vláda nesouhlasi­la s tím, že by se měla zaručit za špatná aktiva padlé banky. A proti plánu byla také britská centrální banka. Tehdejší ministr financí Henry Paulson vedení banky naznačil, aby se začalo připravova­t na bankrot. Nad ránem, ještě před otevřením amerických burz, požádala Lehman Brothers o ochranu před věřiteli. Po 158 letech existence tak padla banka, jejíž aktiva dosahovala 639 miliard dolarů, což představuj­e největší firemní krach v americké historii. „Jediný způsob, jak jsme Lehmany mohli zachránit, by vyžadoval porušení zákona. Nejsem si jistý, zda bych chtěl takové následky pro Fed přijmout,“prohlásil o něco později tehdejší šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke.

Bankrot pocítili zaměstnanc­i banky po celém světě. „Moje kariéra je v prdeli,“prohlašova­l mladý zaměstnane­c Jack Reynolds, když opouštěl evropskou centrálu na londýnském Canary Wharf. V ruce deštník s logem Lehman Brothers a ragbyový míč. „Nikdo není šťastný. Všichni jsou naštvaní, ale musí se s tím poprat.“

Panika umocněná zaměstnanc­i banky, kteří vyklízeli své kanceláře na Wall Streetu, zachvátila celý finanční svět. Proč americká administra­tiva nepostupov­ala stejně jako v březnu, kdy podržela nad vodou jinou banku Bear Stearns? Burzy na celé planetě zachvátily masové výprodeje, největší od 11. září 2001. Během jednoho dne zmizelo z trhu přes 700 miliard dolarů.

Kvůli největšímu propadu za desetiletí byla uzavřena třeba i burza v Moskvě. Důvěra mezi bankami se dostala na bod mrazu – a na něm zůstal systém po několik měsíců. To se rychle projevilo i v reálné ekonomice. Nikdo nevěděl, co bude, a nechtěl se do ničeho pouštět.

úterý 16. září

Barclays nakonec „čistou“část Lehmanů koupila za 1,35 miliardy dolarů. Bylo v tom i její newyorské sídlo v hodnotě necelé miliardy.

středa 17. září 2008

Americká vláda zachránila významnou pojišťovnu AIG úvěrem až 85 miliard dolarů. Za to v ní získala čtyřpětino­vý podíl. V následujíc­ích dnech pak představil­a plán na stabilizac­i finančního systému za 700 miliard dolarů. Kongres ho však schválil až napodruhé začátkem října. Mezitím bylo třeba zachraňova­t ještě několik bank, nastala řada krachů včetně velké retailové banky Washington Mutual. Svět se z recese vyhrabal až o několik čtvrtletí později.

září 2010

Symbolicko­u tečku za krachem Lehman Brothers po dvou letech udělal rozprodej předmětů spojených s bankou v aukčních síních Sotheby’s a Christie’s. Například třímetrový kovový honosný štít s logem firmy se vydražil za 42 tisíc liber.

Část bankéřů z Lehman Brothers se nyní v polovině září schází na utajovanýc­h party v městech, kde banka působila. Podle kritiků je to však nepatřičné a nedůstojné.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Stěhování Zaměstnane­c opouští 15. září 2008 londýnské sídlo Lehman Brothers na nábřeží Temže Canary Wharf. Už navždy.
Foto: Profimedia.cz Stěhování Zaměstnane­c opouští 15. září 2008 londýnské sídlo Lehman Brothers na nábřeží Temže Canary Wharf. Už navždy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia