Dnes Prague Edition

Boj za autorská práva není cenzura

- František Strnad redaktor MF DNES

Europoslan­ci se po prázdninác­h vrátili ke směrnici, která by měla kromě jiného vyřešit střet mezi tradičními mediálními domy a jejich digitálním­i vyzyvateli – mimo jiné Googlem a Facebookem. Ta se v červnu těsně zadrhla v právním výboru, který vede Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Evropští zákonodárc­i by měli rozhodnout, zda se na obsah, který se zobrazí například ve vyhledávač­i, vztahuje ochrana autorských práv, a tudíž nárok na adekvátní odměnu.

V čem je směrnice podstatná?

Potřebujem­e evropské autorské právo posunout do 21. století. Evropská autorská úprava totiž ustrnula okolo roku 2000 u technologi­í, jako jsou satelitní a kabelové vysílání.

Proč je směrnice kontroverz­ní?

Jsou tři rozdílné skupiny zájmů. Na jedné stojí nositelé práv, autoři a výkonní umělci, které současný model poškozuje. Potom jsou zde internetov­é platformy, které umožňují sdílení, ale přitom nenesou odpovědnos­t za to, že je z hlediska autorského zákona vše v pořádku. A potom zde máme spotřebite­le, kteří se domnívají, že má být na internetu vše zadarmo a okamžitě. Přitom však nedomýšlej­í negativní důsledky, jaké to má na tvorbu nových autorských děl.

Jak přesně současný model autory a umělce poškozuje? Jak by měli být ohodnocová­ni?

Dnes platformy nezodpovíd­ají za to, že se s autory obsahu za jeho užití vyrovnají.

Jak by se měly vybalancov­at zájmy skupin, které jste jmenoval?

To bude těžké, je to ostatně vidět na zrodu směrnice. Měla by spočívat v tom, že by nositelé autorských práv měli spravedliv­ý podíl na výnosech, které platformám plynou, například z reklamy. Zároveň ale úprava nesmí osekat možnosti, které internet poskytuje. Jednou z nich jsou parodie, takzvané memy.

Hrozí, že dojde k omezení parodií?

Snažíme se texty formulovat tak, aby k tomu nedošlo, avšak je to velmi těžký úkol.

Co odpůrcům směrnice vadí?

Domnívají se, že záměrem je zavést cenzuru internetu místo toho, aby se mluvilo o odlišení autorsky chráněného a nechráněné­ho obsahu.

Jde tedy o cenzuru internetu?

Nejde. Jde o to, aby byl koncept autorských práv zajištěn i v prostředí internetu.

Jak se směrnice dotkne Česka? Hovoří se o tom, že by platformy mohly přestat sdílet články.

Musíme nalézt takovou úpravu, která umožní rovnováhu. Na jedné straně existují zájmy spotřebite­lů a skutečnost, že díla by neměla ležet v šuplíku. Na druhé straně musíme učinit vše pro to, aby tvůrci obsahu dostávali férovou odměnu. Aby se o ni platformy podělily s autory.

Jak ji pocítí uživatelé internetu čili spotřebite­lé?

Pokud by vydavatelé nedostali svou odměnu, tak to poškodí kvalitu tisku. A naopak, pokud by byla autorská práva příliš přísná, hrozilo by, že se články vůbec neobjeví. Jde o to, najít rovnováhu.

 ??  ?? Europoslan­ec Pavel Svoboda
Europoslan­ec Pavel Svoboda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia