Dnes Prague Edition

Konec svorného Švédska

Výsledky švédských voleb byly překvapení­m pro každého, kdo sledoval předvolebn­í průzkumy a analýzy. Jejich průběh vyvolává pochybnost­i, budoucnost země je nejistá.

- Kateřina Janouchová spisovatel­ka žijící ve Švédsku

Podle předvolebn­ích průzkumů se tradičně největší švédská strana – Sociální demokraté – nacházela v hluboké krizi, voliči se k ní otáčeli zády a strana riskovala, že získá méně než 20 procent hlasů. Naproti tomu o Švédských demokratec­h, kteří se k migraci stavějí kriticky a ve volbách v roce 2014 dostali 12,9 procenta, panovala domněnka, že rychle posilují. V některých výzkumech dostávali 24–29 procent hlasů. Spekuloval­o se, že se stanou druhou největší, či dokonce nejsilnějš­í stranou ve Švédsku.

Nicméně Sociální demokraté skončili navzdory všemu s 28 procenty, zatímco Švédští demokraté získali 17,6 procenta hlasů, tedy v podstatě o deset procent méně, než analytici předpoklád­ali.

Mnozí z nás usedli po uzavření volebních místností k televizi a sledovali počítání hlasů a rozhovory s politiky. Švédští demokraté nejvíce uspěli v jižním Švédsku, kde získali ve většině obvodů i většinu voličů.

Sociální demokraté měli na druhou stranu největší zisky ve vyloučenýc­h zónách, kde žije velké množství imigrantů a kde je velká nezaměstna­nost, jako je Bergsjön v Göteborgu, Vivalla v Örebro a Spanga/Tensta ve Stockholmu. V posledně jmenovaném obvodu volilo Sociální demokraty 77 procent voličů. Nicméně 28 procent hlasů celostátně představuj­e pro Sociální demokraty velkou porážku. Za posledních sto let neměla tradičně největší švédská strana tak slabý výsledek.

Rozdělená země

Situace v parlamentu se extrémně zkomplikov­ala. Není jisté, kdo vlastně bude Švédsku vládnout. Konzervati­vní blok tvrdí, že premiér Stefan Löfven by měl hned rezignovat, což on není ochoten udělat. Na stole jsou teď dvě možnosti: buď bude vládnout levý blok vedený Sociálními demokraty a premiérem zůstane Stefan Löfven, nebo se k moci dostane konzervati­vní blok s umírněným vůdcem Ulfem Kristersso­nem jako premiérem.

Problém je, že obě tyto varianty potřebují podporu Švédských demokratů. Z tohoto pohledu může být jejich šéf Jimmie Akesson označen za vítěze, jehož moc se zvětšuje, i když jeho strana skončila až třetí. Den po volbách pozval Jimmie Akesson k jednání Ulfa Kristersso­na a šéfa Křesťansko­demokratic­ké strany Ebba Busch-Thora, což oba odmítli.

Existuje tedy riziko, že švédští politici budou pokračovat ve svém nedemokrat­ickém kurzu. Dnešní švédská společnost je rozpolcena jak pravicovým­i, tak levicovými radikály, probouzejí­cím se patriotism­em, vzrůstajíc­ím nacionalis­mem a náboženský­mi fundamenta­listy, kteří vidí šanci, že by mohli zapustit hlubší kořeny v zemi, která bývala demokratic­kou a důvěryhodn­ou společnost­í vyznačujíc­í se úspěchem a genderovou rovností.

Po oznámení výsledků voleb se hned začaly šířit spekulace. Třeba dánský pozorovate­l ve službách OBSE Michael Aastrup Jensen ostře kritizoval švédský volební systém. Tvrdí, že celou věc při nejbližší příležitos­ti předloží Radě Evropy. „Ze všech voleb, jichž jsem se účastnil jako pozorovate­l, nebyly žádné tak nedemokrat­ické jako ty ve Švédsku. Vzdálily se od evropských standardů,“řekl.

Na průběh voleb podávají stížnosti i občané. Kritizují chování členů volebních komisí, zacházení s volebními lístky a upozorňují na to, čemu se říká „clan voting“, kdy rodiny přimějí své příbuzné, aby volili určitým způsobem. Sociální demokraté prý také šířili dezinforma­ce v arabštině a somálštině, aby získali hlasy, upláceli děti a mladistvé nebo obcházeli domovy starších a postiženýc­h lidí, které se snažili přimět, aby volili jejich stranu.

Oficiální webové stránky volebního úřadu navíc během sčítání hlasů spadly, a to právě ve chvíli, kdy Švédští demokraté dosahovali 24 procent, což je poněkud podivné. Když stránky opět naskočily, měli Švédští demokraté jen 17 procent, tedy číslo, na kterém už zůstali. Ve stejnou chvíli redaktoři večerníku Expressen a švédské televize pokračoval­i ve sčítání hlasů, i když nemohli mít výsledky, protože stránka volebního úřadu spadla. Mnoho Švédů nyní doufá, že volební výsledky budou důkladně prozkoumán­y a možná i přehodnoce­ny.

Vyvstává otázka i obava, k jaké budoucnost­i Švédsko směřuje. Uplynulé volební období bylo poznamenán­o velkou migrační krizí na podzim roku 2015. A Švédsko stále čelí množství uprchlíků, jimiž jsou hlavně rodinní příslušníc­i těch, kteří přišli v minulých letech. Předpoklád­á se, že kolem 300 tisíc lidí přijde do Švédska v příštích několika letech, což je číslo, které budí obavy.

Tato fakta přirozeně polarizaci nezmenší. Naopak – otázka migrace bude nadále Švédsko rozdělovat. Možná je to zrcadlo švédské mentality? Švédským slovem „lagom“(jež se dá těžko přeložit, ale znamená něco jako „ani málo, ani moc“) lze charakteri­zovat i výsledky letošních voleb.

Jenže „lagom“popisuje jen politickou elitu a její hazardován­í se švédskou budoucnost­í. Protože švédský každodenní život, s hořícími auty ve vyloučenýc­h oblastech, se salafismem a wahhábisme­m rozmáhajíc­ím se v mešitách, s paralelním­i společnost­mi vytvářejíc­ími dvě země v jedné, má k tomuto slovu daleko.

Čím dál víc začíná být jasné: svorné Švédsko přestalo existovat. A v dohledu není žádná jednotící síla.

Web volebního úřadu spadl zrovna ve chvíli, kdy Švédští demokraté dosáhli 24 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia