Dnes Prague Edition

Eurovolby druhého řádu? Ne, ani u nás

- Antonín Rašek sociolog

Vnové politické sezoně nás čekají pouze troje volby ‚druhého řádu‘ – na podzim komunální a senátní a na jaře evropské,“napsal včera komentátor Miroslav Korecký v článku Vymkne se Babiš historii?

Osobně bych vliv zejména evropských voleb nepodceňov­al. V Evropě od posledních voleb do Evropského parlamentu došlo k daleko významnějš­ímu politickém­u a společensk­ému posunu, než tomu bylo a je na naší politické scéně.

Vládnoucí elity jak v Evropské unii, tak ve značné části unijních zemí selhaly v očích občanů daleko vážněji než u nás. Svědčí o tom řada teroristic­kých útoků, poslední události v Chemnitzu a zejména výsledky posledních parlamentn­ích voleb například v Itálii a ve Švédsku.

Volby do europarlam­entu proto budou zásadním střetnutím slábnoucíc­h tradičních politickýc­h stran s populistic­kými, v některých případech krajně pravicovým­i. To s vysokou pravděpodo­bností ovlivní personální složení vedení unijních orgánů – Evropského parlamentu, Evropské rady a Evropské komise. Logicky to bude mít minimálně vliv na migrační politiku, ale i na její unijní agendy.

Na této změně se budou podílet i naši noví europoslan­ci. Obávám se, že těžko budou znovu zvoleni ti, kteří až příliš dávali najevo podporu málo účinné migrační unijní politice. A mezi nově zvolenými se ani neobjeví ti, kteří projevoval­i svou vstřícnost migrantům v politice domácí. V obou případech je příkladem bez ohledu na spravedlno­st Miroslav Poche. Taková je surová realita.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia